Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

“Μπλόκο” στην πειθαρχική δίωξη δικαστή: Το ΕΔΔΑ παγώνει τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του

Έκανε δεκτό το αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων. Ζήτησε να μην κινηθεί κάποιο μέτρο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της χώρας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μπλόκο” στην πειθαρχική δίωξη δικαστή: Το ΕΔΔΑ παγώνει τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του freepik

Στο προσκήνιο έρχονται για άλλη μία φορά, με αφορμή πειθαρχική δίωξη δικαστή, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, για τις οποίες έχει υπάρξει πλήθος επικρίσεων και αντιδράσεων από τους δικαστές της χώρας, αλλά και από διεθνείς και ευρωπαϊκές δικαστικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση κίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά στρατιωτικού δικαστή για άρση της ασυλίας του ώστε να διωχθεί για κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, ο δικαστής υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αίτηση λήψης προσωρινών μέτρων κατά της απόφασης, η οποία και έγινε δεκτή.

Πειθαρχική δίωξη δικαστή

Freepik

Ειδικότερα, ο προσφεύγων Piotr Raczkowski, είναι στρατιωτικός δικαστής και επικριτής των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της Πολωνικής κυβέρνησης. Διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου (NCJ) από το 2014 έως το 2018.

Το NCJ είναι το συνταγματικό όργανο στην Πολωνία που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών. Έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης από την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας το 2017 προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι τα δικαστικά μέλη της δεν εκλέγονται πλέον από δικαστές αλλά από το Sejm (Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου).

Πειθαρχική δίωξη δικαστή

freepik

Πειθαρχική δίωξη δικαστή: Η απόφαση για άρση ασυλίας

Στις 17 Μαρτίου 2021 η Εισαγγελία υπέβαλε αίτηση στο Πειθαρχικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Raczkowski με σκοπό την ποινική δίωξή του για κατάχρηση εξουσίας.

Το Πειθαρχικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όρισε δικάσιμο για την εξέταση του αιτήματος του Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του προσφεύγοντος.

Στις 8 Ιουλίου 2022 ο κ. Raczkowski υπέβαλε αίτηση για λήψη προσωρινών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του ΕΔΔΑ με σκοπό να αναστείλει το τελευταίο τις σε βάρος του ενέργειες στο Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου έως ότου η Κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 14 Ιουλίου 2021και την απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου της 15 Ιουλίου 2021 ή να διορίσει επιτροπή δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προτείνει το NCJ για να εκδικάσει την υπόθεσή του.

Ισχυρίστηκε ότι το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι ένα «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει συσταθεί από το νόμο» και ότι μια απόφαση εναντίον του θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του και να δημιουργήσει μια ανεπιθύμητη νομολογία για άλλους δικαστές.

Πειθαρχική δίωξη δικαστή

Freepik

Πειθαρχική δίωξη δικαστή: «Ναι» σε προσωρινά μέτρα από το ΕΔΔΑ

Μετά την αίτηση, το ΕΔΔΑ αποφάσισε να υποδείξει προσωρινά μέτρα και ζήτησε από την Πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες σχετικά με την άρση της δικαστικής ασυλίας του αιτούντος στρατιωτικού δικαστή συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της «δίκαιης δίκης», ιδίως δε τις απαιτήσεις ενός «ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου που έχει συσταθεί με νόμο» και να μην ληφθεί απόφαση από το πειθαρχικό συμβούλιο για άρση της ασυλίας μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το ΕΔΔΑ επί της προσφυγής.

Η υπόθεση είναι παρόμοια με εκείνη των δύο δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των Włodzimierz Wróbel και Andrzej Stępka. στους οποίους χορηγήθηκαν προσωρινά μέτρα σχετικά με διαδικασίες άρσης της ασυλίας τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 8 Φεβρουαρίου 2022 και 14 Απριλίου 2022 αντίστοιχα.

Ο προσφεύγων στρατιωτικός δικαστής έχει προθεσμία έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2022 για να υποβάλει προσφυγή βάσει του άρθρου 34 της ΕΣΔΑ.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ