Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι – ΠΙΝΑΚΕΣ

Πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο αποχής, που είχαν προαναγγείλει. Ποιες κατηγορίες αφορά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι – ΠΙΝΑΚΕΣ freepik

Σε αποχή από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), σύμφωνα και με την απόφαση που είχε λάβει στα μέσα Ιουνίου. Όπως είχε καταγγείλει υπάρχει σταδιακή, αλλά μεθοδική αποψίλωση κάθε μέσου προστασίας και για το λόγο αυτό δεν θα συμμετέχει σε πράξεις εκτελέσεως πιστωτικών ιδρυμάτων και funds σε βάρος της κατηγορίας αυτής πολιτών.

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι

Σχετικά με το πλαίσιο της αποχής, ο ΔΣΑ διευκρινίζει με ανακοίνωσή του:

Ι) Πράξεις εκτελέσεως κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη επιτρέπονται αν δεν εμπίπτει στην έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη όπως αυτή ορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

ΙΙ) Η έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη προκύπτει σαφώς από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 217 του Ν. 4738/2020 (ΦΕΚ Α 207), του άρθρου 3 του Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α 74, της από 24/1/2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 128) καθώς και από την ΚΥΑ Δ13οικ. 10747/256/2019 (ΦΕΚ Β 792).

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ως ευάλωτος δανειολήπτης θεωρείται όποιος πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι

Περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα):

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος έως το ποσό των 180.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια (αυτοκίνητα):

Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων ή δικύκλων του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι

Αντιθέτως, δεν εμπίπτουν στην έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη:

α) Τα νοικοκυριά που δεν διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα

β) Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας

γ) Όσοι δηλώνουν δαπάνες για σκάφη αναψυχής και κολυμβητικές δεξαμενές

δ) Όσοι δηλώνουν δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία

ε) Όσοι δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς και υπηρετικό προσωπικό και

στ) Όσοι διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες

ΙΙΙ) Πράξεις εκτελέσεως κατά της λοιπής περιουσίας του οφειλέτη επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται σαφώς στην εντολή εκτελέσεως προς τον Δικαστικό Επιμελητή ότι η κύρια κατοικία του καθού εξαιρείται ρητώς. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βάζουν οι δικηγόροι

Προς τούτο καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα να εκδώσουν σχετικές εγκυκλίους και να τις κοινοποιήσουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους και στους Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών.

  1. IV) Επιτρέπεται η παραλαβή απογράφου από την αρμόδια γραμματεία και η επίδοση αυτού προς γνώση προκείμενου να τηρηθούν οι νόμιμες προθεσμίες και να μην απολεσθεί κάποιο δικαίωμα λόγω της αποχής.
  2. V) Οι αποβολές μετά από πλειστηριασμό κατά το άρθρο 1005 ΚΠολΔ επιτρέπονται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που φέρει η εντολή προς εκτέλεση υπό την προϋπόθεση ότι ο πλειστηριασμός και η έκδοση του απογράφου έχουν λάβει χώρα προ της 16.6.2021.

Στην περίπτωση του άρθρου 997§1 επιτρέπεται η αποβολή αν έως 16.6.2021 έχει καταγγελθεί η μίσθωση του ακινήτου χωρίς άλλη προϋπόθεση.

Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι των τραπεζικών ιδρυμάτων και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων πρέπει να απευθυνθούν στους εντολείς τους προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτελέσεως.

Δεν θα λειτουργήσει επιτροπή αδειών από τον ΔΣΑ και σε περίπτωση παραβιάσεως του ανωτέρω πλαισίου θα υπόκεινται στις νόμιμες πειθαρχικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ