Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023

myDATA: Οι νέες αλλαγές για το “ανέβασμα” των εσόδων των δικηγόρων

Τι ισχύει μετά την τελευταία τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία, όπως αναφέρει απόφαση του ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
myDATA: Οι νέες αλλαγές για το “ανέβασμα” των εσόδων των δικηγόρων Freepik

Οι αλλαγές για το myDATA και το “ανέβασμα” εσόδων των δικηγόρων τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2023, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες περαιτέρω τροποποιήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ως προς την έκδοση των φορολογικών στοιχείων των δικηγόρων δεν αλλάζει κάτι, και ότι υπάρχει νομοθετημένη η υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων.

myDATA

Freepik

myDATA: Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις ορίζεται

Διαβίβαση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών:

– Σε πραγματικό χρόνο, διαβιβάζονται τα δεδομένα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ timologio η μέσω παρόχου τιμολόγησης.

– Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP-τιμολογιέρες.

– Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμας καταχώρησης και σύμφωνα με τα όρια που λαμβάνονται υπόψη κάθε χρόνο για την χρήση της.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικηγόροι όπου το φορολογικό έτος 2022 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ και στην περίπτωση αυτή η διαβίβαση για το 2023 γίνεται ως τη δέκατη (10ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν τα παραστατικά.

myDATA

Freepik

Διαβίβαση Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης)

– Οι δικηγόροι που εκδίδουν τις Α.Π.Υ μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP/τιμολογιέρα) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για τις χειρόγραφες Α.Π.Υ που είτε η διαβίβαση γινόταν μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης είτε μέσω λογιστικού προγράμματος.

Εξαίρεση η περίπτωση δικηγόρων όπου το φορολογικό έτος 2022 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ, στην περίπτωση αυτή η διαβίβαση μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης για το 2023 γίνεται ως τη δέκατη (10ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν τα παραστατικά.

Διαβίβαση εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά λογιστική εγγραφή καθώς και επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις

Διαβιβάζονται, με την ένδειξη «λογιστική εγγραφή», μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

Διευκρινίζεται ότι, παρά την υποχρεωτικότητα της διαβίβασης από 1/1/2023 η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση για την επιβολή προστίμου στη μη τήρηση των προβλεπόμενων διατάξεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ