Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Μύκονος: Η μάχη της (τιμής της) ξαπλώστρας στο ΣτΕ – Αύξηση 65-400%

Προσφυγή δικηγόρου για την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει σε αυξήσεις. Το κόστος θα μετακυλιστεί στους λουόμενους, ισχυρίζεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μύκονος: Η μάχη της (τιμής της) ξαπλώστρας στο ΣτΕ – Αύξηση 65-400% Eurokinissi

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μπαίνει η μάχη για την τιμή της ξαπλώστρας στο νησί των ανέμων, καθώς θα κληθεί να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα της απόφασης του Δήμου Μυκόνου να προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών παραχώρησης αιγιαλού.

Σύμφωνα με την απόφαση ο Δήμος αποφάσισε αύξηση από 65 έως 400% των τελών παραχώρησης αιγιαλού για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων, κ.λπ. από επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, κ.λπ.) σε σχέση με αυτές που ίσχυαν το περασμένο έτος.

Η νέα δικαστική περιπέτεια για το νησί έρχεται την ώρα που έχει ξεκινήσει μετά την παρέμβαση Ντογιάκου επιχείρηση συλλήψεων και κατεδαφίσεων κέντρων εστίασης, λόγω πληθώρας αυθαίρετων και παρανόμων κατασκευών στις παραλίες του νησιού.

Μάχη για την τιμή της ξαπλώστρας: Τι αναφέρει προσφυγή δικηγόρου

Η αύξηση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή δικηγόρου Θεσσαλονίκης που διαμένει μόνιμα στο νησί, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση διότι οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση πέρυσι κατά 100% έως 400%, ενώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις είναι στο 3%.

Μάχη για την τιμή της ξαπλώστρας

eurokinissi

Μεταξύ των επιχειρημάτων του, αναφέρει πως οι αυξήσεις αυτές περιορίζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του για την ελεύθερη απόλαυση των παραλιών της Μυκόνου, καθώς μάλιστα οι παραλίες αποτελούν δημόσιο αγαθό, ενώ δεν θα μπορεί να καλύψει οικονομικά σε καθημερινή βάση την πρόσβασή του στις παραλίες του νησιού, λόγω του απαγορευτικού κόστους που θα υπάρχει, καθώς οι αυξήσεις στα τέλη θα μετακυλίονται στις τιμές ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες.

Στο πλαίσιο της προσφυγής, ο δικηγόρος σημειώνει πως ο Δήμος Μυκόνου παράνομα δεν διαφυλάσσει ελεύθερες ζώνες στις παραλίες για να μπορεί ο κόσμος να προσέρχεται στην θάλασσα, αφού οι παραλίες έχουν αφεθεί στην αποκλειστική χρήση των καταστημάτων.

Εκτός από την αίτηση ακύρωσης της απόφασης που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, υπέβαλλε και αίτηση αναστολής της απόφασης η οποία όμως απορρίφθηκε από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ (110/2023 απόφαση).

Απόρριψη της αίτησης αναστολής

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση αναστολής, καθώς

1) Η παραχώρηση των εκτάσεων στις επιχειρήσεις είναι σε τμήμα της έκτασης των αιγιαλών και όχι στο σύνολο τους,

2) Δεν προκύπτει ότι αναιρείται ή δεν εξυπηρετείται η κοινή χρήση των αιγιαλών,

3) Δεν πιθανολογείται η παραβίαση των Συνταγματικών επιταγών και της νομοθεσίας γενικότερα, για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στους αιγιαλούς της Μυκόνου,

4) Η μετακύληση του κόστους των επιχειρηματιών προς καταναλωτές που υποστηρίζει ο δικηγόρος είναι μέλλουσα και ενδεχόμενη και

5) Δεν επικαλείται ο δικηγόρος ότι θα υποστεί οικονομική ζημιά.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής ως προδήλως αβάσιμη και όλους τους λόγους που επικαλέστηκε ο δικηγόρος.

Μάχη για την τιμή της ξαπλώστρας

Eurokinissi

Προβλέφθηκαν και μειώσεις, λέει ο Δήμος

Πάντως ο Δήμος Μυκόνου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μεγάλη αύξηση των τελών παραχώρησης τμημάτων παραλίας σε διαφορές περιοχές του νησιού που είχε ληφθεί στις 31.3.2023, οδηγήθηκε στην λήψη νέας απόφασης (27.4.2023), με την οποία μειώθηκαν οι τιμές παραχώρησης σε 5 μόνο περιοχές (παραλίες) του νησιού. Η μείωση επήλθε στις παραλίες Κόρφος, Άγιος Ιωάννης, Καλαφάτη, Αγία Άννα Παράγκα και Άγιος Στέφανος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ