Σάββατο 24 Μαϊου 2025

Ν. Ανδρουλάκης: 9 προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ν. Ανδρουλάκης: 9 προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις EUROKINISSI

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με 9 προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον», που συνδιοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Economist, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι ΜμΕ δεν ζητούν χάρες, ζητούν προοπτική, αξιοπρέπεια, ισότιμη μεταχείριση, σεβασμό και πρόσβαση σε ένα κράτος που δεν θα τις καθηλώνει, αλλά θα τις ενδυναμώνει».

Σημείωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα της επομένης δεκαετίας «είναι να κάνουμε τη χώρα μας ένα μαγνήτη για καλές θέσεις εργασίας, να κατοχυρώσουμε ότι η παραγωγική εργασία διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς».

Υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί αυτό «απαιτείται μια εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική από αυτήν που υλοποιείται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και έξι χρόνια». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα κατανέμονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες της και τόνισε ότι αυτά μπορεί να τα πετύχει η χώρα μας με σύμμαχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αφού ανέφερε ότι οι ΜμΕ -«οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»- δοκιμάζονται, τόνισε ότι σήμερα η κεντρική πρόκληση αφορά «στον σχεδιασμό των απαραίτητων πολιτικών για τον μετασχηματισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και τη συμμετοχή της στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας».

Σημείωσε ότι «αν θέλουμε να μιλήσουμε ουσιαστικά για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, πρέπει να βάλουμε στον πυρήνα της εθνικής μας οικονομικής πολιτικής τις ΜμΕ», με πολιτικές που πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο. Είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εθνικό στόχο «η άμεση συγκρότηση Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου ‘Made in Greece’, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε και προωθώντας τα, βάσει εθνικών και ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης».

Ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Υπογράμμισε ότι για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα απαιτητικό έργο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«1. Άμεση εφαρμογή πραγματικών ρυθμίσεων για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με 120 δόσεις για όλους και «κούρεμα» 30% για όσους είναι συνεπείς.

2. Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια και αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των funds, που σήμερα εκβιάζουν τις ΜμΕ.

3. Καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος.

4. Κίνητρα για νέες προσλήψεις, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση για τέσσερα χρόνια, αποκλειστικά για θέσεις πλήρους απασχόλησης.

5. Στήριξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης για τους μικρούς: με κίνητρα για εγκατάσταση μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία.

6. Νέες χρηματοδοτικές πηγές, ώστε να μην είναι οι ΜμΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να μπει τέλος στον αποκλεισμό τους από την τραπεζική χρηματοδότηση.

7. Ισόρροπος ψηφιακός μετασχηματισμός. Στην Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. στην ψηφιακή ένταση των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό απαιτούνται επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με επιδοτήσεις για εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και πρόσβαση σε ευρυζωνικές υποδομές.

8. Ουσιαστικά κίνητρα για συνεργασίες και συγχωνεύσεις μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι συνέργειες αυτές είναι πολύ σημαντικές για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνογνωσία.

9. Ενεργοποίηση των Επιμελητηρίων και των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών, με ρόλο όχι διακοσμητικό, αλλά ουσιαστικό: στον σχεδιασμό πολιτικών, στην παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής, στον εντοπισμό κινδύνων και ευκαιριών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ