Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ν. Ανδρουλάκης για αλλαγές στους Κώδικες: “Το νομοσχέδιο καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια”

"Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ν. Ανδρουλάκης για αλλαγές στους Κώδικες: “Το νομοσχέδιο καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια” (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Βολές προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Κώδικες, υπογραμμίζοντας ότι, “Για πολλοστή φορά μέσα σε 5 χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας”.

“Σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση, αλλά τη νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού. Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Είναι πρωτότυπο μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών αλλά και ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος ‘νόμος και τάξη'”.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, “η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνει οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί, για να αλλάξει την εικόνα της πλήρους αποτυχίας να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν πλέον στη φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία”.

Ανδρουλάκης για αλλαγές στους Κώδικες: ” Το ν/σ καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις”

“Το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη”, δήλωσε στη συνέχεια.

Και πρόσθεσε ότι “αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις από 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας που υπογραμμίζουν ότι ‘Πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου'”.

Ανδρουλάκης για αλλαγές στους Κώδικες

Eurokinissi

“Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν συντάσσονται από έναν Υπουργό σε συνεργασία με δύο μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά από νομο-παρασκευαστικές επιτροπές”, επισήμανε.

Σχετικά με τα όσα είπε προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε, “Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία μομφή για την παράταξή μας. Όμως δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης. Όπως και δεν συμπράξαμε στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τον υπουργό της, γι’ αυτό και οι βουλευτές μας αποχώρησαν χθες από την επιτροπή-παρωδία. Βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας”.

Ύστερα, απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση αναφορικά με το κράτος δικαίου, ρωτώντας, “γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ποιους προστατεύετε;”

Σχετικά με την ανεξαρτησία της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που όπως είπε, ” θέτει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύομαι πώς το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει αυτό να αλλάξει! Για να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών και να σταματήσουν τα παιχνίδια σας με τη δικαιοσύνη. Είστε υπουργός της κυβέρνησης που δυο χρόνια από την αποκάλυψη των υποκλοπών, ακόμη οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν έχουν κληθεί από τη δικαιοσύνη. Δεν τα γράφει ο ξένος τύπος αυτά; Δεν τα διαβάζουν οι ευρωβουλευτές;”.

“Το ξαναλέω: για μας είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και θα το θέσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση”, τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να υιοθετήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία για τέσσερα χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης.

“Τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Αθήνας και έφυγαν, δυστυχώς χωρίς οι αγρότες μας να βρουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι το δικό σας Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ, που εσείς γράψατε και εσείς διαπραγματευτήκατε στις Βρυξέλλες, που δημιούργησε όλα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και δεν κάνετε τίποτα για να τα λύσετε. Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση για μια παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, όπου ο τουρισμός θα είναι πλήρως συνδεδεμένος με την μεταποίηση και την αγροδιατροφή, όπως οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ. Για εμάς, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά προϋπόθεση για τη δημογραφική, κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της ελληνική περιφέρειας”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ