Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Νέα αγωγή πολιτών κατά της Αττικής Οδού: Ζητούν αποζημίωση 144.000 ευρώ για την ταλαιπωρία και τον πολύωρο εγκλωβισμό τους

Κατατέθηκε η πέμπτη κατά σειρά προσφυγή. Με τις προηγούμενες πάνω από 30 πολίτες διεκδικούσαν 644.000 ευρώ για τα όσα βίωσαν στην κακοκαιρία «Ελπίς».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα αγωγή πολιτών κατά της Αττικής Οδού: Ζητούν αποζημίωση 144.000 ευρώ για την ταλαιπωρία και τον πολύωρο εγκλωβισμό τους eurokinissi

Αττική Οδός: Συγκλονίζουν για άλλη μία φορά οι μαρτυρίες πολιτών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό στη διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίς», που έπληξε το Λεκανοπέδιο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το dikastiko.gr, που έδωσε στο φως της δημοσιότητας και τις προηγούμενες αγωγές, δημοσιεύει και την νέα αγωγή, η οποία υποβλήθηκε και αποκαλύπτει όσα έζησαν οι εγκλωβισμένοι, όπως τα περιγράφουν.

Αν και η Αττική Οδός είναι ένας οδικός άξονας υπό ιδιωτική εκμετάλλευση με υψηλές χρεώσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει στους χρήστες της, ασφαλή διέλευση, σύμφωνα και με τη νέα αγωγή φέρει μεγάλες ευθύνες για τις εγκληματικές παραλείψεις αναφορικά με την διαχείριση της κακοκαιρίας, οι οποίες οδήγησαν στον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένων, ασθενών, παιδιών και εγκύων, που βρίσκονταν στα οχήματα τους, χωρίς θέρμανση, τροφή και νερό για διάρκεια που ξεπερνούσε ακόμη και τις 24 ώρες και χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τα αρμόδια όργανα των εναγόμενών.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Κατερίνα Φραγκάκη, η οποία διαχειρίζεται αγωγές κατά της Αττικής Οδού «οι πολίτες δεν είχαν καμία ενημέρωση για το χάος που επικρατούσε, κανείς υπάλληλος δεν τους πληροφορούσε, κανείς υπάλληλος δεν τους βοηθούσε! Οι ίδιοι υπέφεραν προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν βιώνοντας μεγάλη αγωνία τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους. Κάποιοι πολίτες μάλιστα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν μετά από πολλές ώρες, αναγκάστηκαν να παρατήσουν τα οχήματα τους και να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα σε συνθήκες ψύχους και χιονοθύελλας για να βρεθούν σε ασφαλές σημείο».

Όπως, όμως, επισημαίνεται, με ανακοίνωση τους οι αρμόδιες εταιρείες επιχειρούν να μεταθέσουν «τις τεράστιες ευθύνες τους στην  τροχαία και στην πολιτική προστασία, για το χάος που επικράτησε στον ιδιωτικό οδικό άξονα, που τους έχει παραχωρηθεί» παρά το γεγονός πως – σύμφωνε με τις αγωγές – ευθύνονται για όλες τις ζημίες και την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι πολίτες.

Τι καταγγέλλεται στη νέα αγωγή

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα περιλαμβάνονται στη νέα αγωγή. «Οι πολίτες δεν είχαν καμία ενημέρωση για το χάος που επικρατούσε στην Αττική Οδό, κανείς υπάλληλος της πρώτης και δεύτερης των εναγομένων, δεν τους πληροφορούσε, κανείς υπάλληλος δεν τους βοηθούσε! Οι ίδιοι υπέφεραν προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν βιώνοντας μεγάλη αγωνία τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους. Κάποιοι πολίτες μάλιστα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν μετά από πολλές ώρες, αναγκάστηκαν να παρατήσουν τα οχήματα τους και να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα σε συνθήκες ψύχους και χιονοθύελλας για να βρεθούν σε ασφαλές σημείο» περιγράφεται.

«Σε άλλες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πηδήξουν στον σταθμό του προαστιακού, με σκοπό να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό τους και να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτια τους. Μάλιστα κινητοποιήθηκε και ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες αυτοί αβοήθητοι πολίτες» τονίζεται.

Αττική Οδός: Επέστρεφε από την εργασία, έμεινε 15 ώρες εγκλωβισμένος

«Κανείς από τους υπαλλήλους δεν μας προειδοποίησε για την ακαταλληλότητα του δρόμου και για τον κίνδυνο που υπήρχε, αντιθέτως με διαβεβαίωσαν ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός» αναφέρει ένας από τους εγκλωβισμένους, ο οποίος επέστρεφε από την εργασία του και εισερχόμενος στην Αττική Οδό είδε τα διόδια ανοικτά.

«Μόλις έφτασα στον σταθμό των διοδίων δεν πλήρωσα το αναλογούν κόμιστρο, αφού η διέλευση ήταν ελεύθερη  λόγω χιονόπτωσης» αναφέρει. Κατά τη διάρκεια του 15ωρου εγκλωβισμού του, η μοναδική πηγή ενημέρωσης ήταν οι συγγενείς και οι φίλοι που μετέφεραν όσα άκουγαν στις ειδήσεις και όσα μετέδιδαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

eurokinissi

«Οι υπεύθυνοι ήταν άφαντοι όλο αυτό το διάστημα, δεν απαντούσαν σε κανένα από τα τηλέφωνα που τους κάναμε για να ενημερωθούμε και το κυριότερο, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να έρθει στο σημείο που είχαμε αποκλειστεί και να δει αν χρειαζόμασταν κάποια βοήθεια. Επί 15 ώρες έμεινα χωρίς τροφή και νερό, ενώ δεν μπορούσα να έχω ανοιχτή τη θέρμανση του αυτοκινήτου, αφού τα καύσιμα εξαντλούνταν» κατήγγειλε.

Στο τέλος αναγκάστηκε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του. «Παρά το γεγονός πως είχα χιονοκουβέρτες, η χιονόπτωση ήταν τόσο πολύ ισχυρή και τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα ήδη αρκετά, που έκαναν τον δρόμο απροσπέλαστο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω το αυτοκίνητο μου και να περπατήσω 2.8 χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι και στον πάγο και χωρίς καλή ορατότητα και διακινδύνευσα τη σωματική μου υγεία, καθώς πάγωσα, μούδιασα σε όλο μου το σώμα από το ψύχος και έπαθα τελικά κρυολόγημα».

Αττική Οδός: Στο σπίτι την περίμεναν τα ανήλικα παιδιά της

Παρόμοια είναι και η κατάθεση άλλης οδηγού, που παρέμεινε εγκλωβισμένη επί 25 ώρες. «Μόλις έφτασα στον σταθμό των διοδίων δεν πλήρωσα το αναλογούν κόμιστρο, αφού η διέλευση ήταν ελεύθερη  λόγω χιονόπτωσης, πλην όμως κανείς από τους υπαλλήλους δεν μας προειδοποίησε για την ακαταλληλότητα του δρόμου και για τον κίνδυνο που υπήρχε, αντιθέτως ο υπάλληλος στα διόδια μου έκανε σήμα να εισέλθω» λέει.

«Ένιωσα απροστάτευτη σε έναν δρόμο που χρησιμοποιώ, πληρώνω και το κυριότερο εμπιστευόμουν καθημερινά τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Μάλιστα είμαι και συνδρομητής της Αττικής Οδού τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει και προσθέτει: «Τις ώρες του εγκλωβισμού μου ήμουν χωρίς φαγητό και νερό, με ελάχιστα καύσιμα στο αυτοκίνητο, άρα καθόλου θέρμανση και ελάχιστη μπαταρία στο κινητό μου, μόνη σε ένα αυτοκίνητο με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έχοντας δύο μικρά παιδιά στο σπίτι ηλικίας 5 & 7 χρονών που με περίμεναν και με χρειάζονταν. Ένιωσα πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη από τους αρμόδιους! Από τις 12:00μ.μ. μέχρι και τις 03:00π.μ δεν πέρασε κανείς από το σημείο που βρισκόμουν».

Από τα Κάτω Πατήσια στο Κορωπί: Ξεκίνησαν στις 11.15 της Δευτέρας το πρωΐ και έφτασαν στις 13.15 την Τρίτη

«Χρησιμοποιήσαμε την Αττική Οδό, καθώς θεωρήσαμε πως είναι ο ασφαλέστερος, γρηγορότερος και πιο σύγχρονος δρόμος της Αττικής κι επομένως σίγουρα η όποια καθυστέρηση θα ήταν υποφερτή, καθώς θα επιστρέφαμε εγκαίρως στο Κορωπί. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούμε την Αττική Οδό από δημιουργίας της, σε καθημερινή σχεδόν βάση, και έχουμε εκδώσει e-pass για διευκόλυνση εισόδου μας σε αυτήν» αναφέρουν δύο εργαζόμενες οι οποίες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία λόγω καιρικών συνθηκών, προκειμένου να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Αττική Οδός

eurokinissi

«Καθώς προχωρούσαμε λοιπόν, ώστε να μπούμε στις κύριες λωρίδες της Αττικής Οδού, άρχισε το μαρτύριό μας» σημειώνουν και προσθέτουν: «Από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης ήμασταν ακριβώς στο ίδιο σημείο χωρίς να μετακινηθούμε στο ελάχιστο και χωρίς βέβαια να ενδιαφερθεί κανένας υπεύθυνος για την κατάστασή μας όλη αυτή την ώρα. Το αίσθημα που μας άφησε αυτή η κατάσταση είναι ότι μείναμε ξεχασμένοι σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη, στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπου η μόνη μας συμπαράσταση ήταν οι άλλοι οδηγοί. Φυσικά για τις επόμενες μέρες κυριευτήκαμε από εξάντληση, μάλιστα η τρίτη εξ ημών εμφάνισα επιχείλιο έρπητα λόγω του έντονου στρες και της απίστευτης ταλαιπωρίας».

Αττική Οδός: Η εκπαίδευση που έγινε… Οδύσσεια

Ξεκίνησε για να πάει για εκπαίδευση της εταιρείας στο αεροδρόμιο. «Κατά την είσοδό μου, κανένας υπάλληλος της Αττικής Οδού δεν με ενημέρωσε σχετικά με την ακαταλληλότητα του δρόμου. Ο δρόμος ως το αεροδρόμιο ήταν ελάχιστα καθαρισμένος κάτι που με ανάγκασε να οδηγώ εξαιρετικά αργά- όχι περισσότερο από 40χλμ και με ανοιχτά τα Alarm γιατί ο δρόμος ήδη γλιστρούσε ενώ σε αρκετά σημεία ήταν ήδη στρωμένος με χιόνι. Σε όλη τη διαδρομή δεν είδα πουθενά κανένα εκχιονιστικό όχημα» καταθέτει.

«Όταν ξεμπλόκαρε ο δρόμος ξεκίνησα να επιστρέψω στο σπίτι μου στο Χαλάνδρι, πάλι μέσω της Αττικής Οδού. Φτάνοντας στο σταθμό διοδίων στο Κορωπί ρώτησα αν ο δρόμος είναι ανοιχτός και αν χρειάζονται αλυσίδες και αφού με ενημέρωσαν ότι είναι ανοιχτά και χωρίς προβλήματα πλήρωσα (στις 11:49) εκ νέου το αντίτιμο των 2,80€ και ξεκίνησα τη διαδρομή με κατεύθυνση προς Ελευσίνα» λέει.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, καθώς χιόνιζε πολύ, υπήρχε ήδη αρκετό χιόνι στο οδόστρωμα (με αποτέλεσμα να γλιστράει ο δρόμος) και τα αυτοκίνητα κινούνταν πολύ αργά. Η αγωνία μου ήταν μεγάλη καθώς επειδή δεν είχα βάλει αλυσίδες, (αφού με είχαν διαβεβαιώσει στα διόδια ότι δε χρειάζεται γιατί ο δρόμος είναι ανοιχτός), το αυτοκίνητο γλιστρούσε και φοβόμουν μη χτυπήσω κάποιο άλλο όχημα» αναφέρει.

Ωστόσο, σημειώνει πως «το χιόνι ήταν πλέον τόσο πολύ που ακόμα και να προσπαθούσα να βάλω τις αλυσίδες στο αμάξι μου ήταν αδύνατο να προχωρήσω, τόσο διότι υπήρχαν εκατοντάδες ακινητοποιημένα οχήματα μπροστά μου όσο και γιατί το χιόνι στο οδόστρωμα ήταν τόσο πολύ που έκανε αδύνατη την μετακίνηση του οχήματος».

Και καταλήγει: «Από αυτό το σημείο ξεκινάει η πραγματική οδύσσεια μου! Όντας από το πρωί στην Αττική Οδό η βενζίνη στο αυτοκίνητο είχε αρχίσει να εξαντλείται, ενώ και η μπαταρία του κινητού μου είχε ήδη φτάσει στη μέση και δεν είχα φορτιστή μαζί μου».

Ως ιδιαίτερα τραυματική χαρακτηρίζει την ανάμνηση που έχει μείνει όταν «από το απόγευμα και μετά το κλάμα της κόρης μου που νύχτωσε και ακόμα έλειπα και με πόση αγωνία και στεναχώρια με ρώταγε πότε θα γυρίσω».

Αττική Οδός

eurokinissi

Αττική Οδός: Σκαρφαλώνοντας στον προαστιακό

Συγκλονιστική είναι η κατάθεσή της στην προσπάθεια να απεγκλωβιστεί, κατά την οποία αναγκάστηκε να περάσει τις ράγες του προαστιακού. «Μαζί με άλλους οδηγούς αποφασίσαμε να φύγουμε με τα πόδια μέσα στα χιόνια για να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στον προαστιακό σταθμό της Κάντζας που ήταν περίπου στο 1 χιλιόμετρο από εμάς» λέει.

«Μαζί με έναν άλλο οδηγό συνεννοηθήκαμε και εγκαταλείψαμε τα αυτοκίνητα μας και κατευθυνθήκαμε προς τον σταθμό. Ο άνθρωπος αυτός με βοήθησε να περπατήσω στα χιόνια καθώς δεν είχα ειδικά παπούτσια, και τα πόδια μου είχαν μουδιάσει από το ψύχος και ταυτόχρονα φοβόμουν να μην γλιστρήσω , επίσης με βοήθησε να σκαρφαλώσω το τοιχίο του προαστιακού, καθώς δεν υπήρχε είσοδος πρόσβασής από το σημείο που ήμασταν εμείς και περπατώντας στις ράγες μπορέσαμε να φτάσουμε στην αποβάθρα, όπου περιμέναμε περίπου 45 λεπτά μέσα στο σφοδρό ψύχος ωσότου να εμφανισθεί ο συρμός που μας πήρε και μας μετέφερε στο αεροδρόμιο. Από εκεί φύγαμε και κατέβηκα στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας όπου σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση πλήρωσα εισιτήριο για το μετρό, ώστε να φτάσω στη στάση του Χολαργού που ήταν η πλησιέστερη στο σπίτι μου. Από εκεί με παρέλαβε ο σύζυγος μου και έτσι κατάφερα να φτάσω στο σπίτι μου 28 ώρες αφότου ξεκίνησε η Οδύσσεια μου στην Αττική Οδό!» είναι η σοκαριστική περιγραφή όσων έζησε.

Αττική Οδός: Σε κατάσταση πανικού, χωρίς ενημέρωση

Γροθιά στο στομάχι είναι και άλλη μία κατάθεση εγκλωβισμένου. «Στο συγκεκριμένο σημείο παρέμεινα εγκλωβισμένος για πολλές ώρες, δίχως τροφή και νερό, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από, 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου, δίχως θέρμανση, καθώς είχε ήδη ενταθεί η χιονόπτωση. Όλο αυτό το διάστημα κάλεσα στο τηλέφωνο της Αττικής Οδού για να ενημερωθώ για την κατάσταση και τι πρόκειται να κάνουν για εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί μέσα στο κρύο και στον χιονιά, αλλά δεν έλαβα κάποια απάντηση».

Και οι αφηγήσεις και καταγγελίες δεν έχουν τέλος. «Οι ώρες περνούσαν και δεν είχαμε καμία ενημέρωση από κανέναν. Πλέον όλα τα οχήματα, όπως και το δικό μου ήταν ακινητοποιημένα για ώρες. Η σφοδρή χιονόπτωση είχε σκεπάσει με μεγάλες ποσότητες χιονιού όλα τα οχήματα, ενώ το κρύο ήταν αφόρητο! Ήμουν νηστικός, διψασμένος και παγωμένος! Άρχισα να έχω τα πρώτα συμπτώματα πανικού!» αναφέρει ένας από τους μηνυτές της Αττικής Οδού.

«Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές και τριτοκοσμικές, βλέποντας παράλληλα συνανθρώπους μου να εγκαταλείπουν τα οχήματα τους και να φεύγουν πεζοί μέσα στο χιονιά! Η ψυχολογική μου κατάσταση ήταν έντονα κλονισμένη, έχοντας παντελή έλλειψη πληροφόρησης, επικοινωνίας με συγγενικά μου πρόσωπα εξαιτίας του ότι δεν είχα μπαταρία πλέον στο κινητό μου! Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω ούτε με τη σύζυγο μου που έχει πρόβλημα υγείας κι ανησυχούσε έντονα που βρισκόταν. Και αυτή, όπως έμαθα εκ των υστέρων, βρισκόταν σε δυσχερή θέση στην οικία μας μην έχοντας ρεύμα για 14 ώρες! Βλέποντας γύρω μου άλλους ανθρώπους νεαρούς, γηραιότερους, γυναίκες, παιδιάνα κλαίνε και να είναι σε απόγνωση ένιωθα ανήμπορος και σε κατάσταση πανικού.

Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για οτιδήποτε θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην τραγική κατάσταση που βρισκόμασταν! Δεν γνωρίζαμε αν θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε ή αν θα έρθει κάποιος να μας μεταφέρει από το σημείο που είχαμε αποκλειστεί. Δεν είχα φαγητό ή νερό και κανείς δεν φρόντισε να μας προμηθεύσει έστω ένα μπουκάλι νερό μετά από τόσες ώρες αναμονής. Δεν συζητάμε φυσικά και το θέμα της τουαλέτας» καταλήγει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ