Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Νέα αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Ευαγγελία- Ελισάβετ Κουλουμπίνη, μετά την αποδοχή της πρότασης Τσιάρα – Ο ρόλος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πράσινο φως στην τοποθέτηση της νέας αντιπροέδρου άναψε το υπουργικό συμβούλιο, που ενέκρινε επίσης και το νομοσχέδιο Τσιάρα για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Ευαγγελία- Ελισάβετ Κουλουμπίνη, μετά την αποδοχή της πρότασης Τσιάρα – Ο ρόλος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Τη θέση της νέας αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει η Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος παράλληλα παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται κατά βάση η σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων. Για τον λόγο αυτό ένας αριθμός εισαγγελικών λειτουργών θα στελεχώσει το γραφείο αυτό, προκειμένου να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα συνεργάζεται με τις εθνικές εισαγγελικές αρχές και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές προβλέπονται στον Κανονισμό της Ε.Ε. Με τη σύσταση του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα εξασφαλιστεί η στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον παραπάνω σκοπό.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο επιλογής, διορισμού και καθηκόντων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, θα περιγράφονται τα προσόντα για την κάλυψη της θέσης, θα καθορίζονται οι εξουσίες του αναφορικά με τον χειρισμό των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί καθώς και η αρμοδιότητα στο γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η οποία εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.

Ποια είναι η νέα αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά ηλικίας 23 και 21 ετών, ενώ μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έλαβε το πτυχίο της τον Απρίλιο του 1987 και συνέχισε την μετεκπαίδευσή της (1988-1990) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Τμήμα Διοικητικής Δικαιοσύνης), ενώ στο μεσοδιάστημα το 1989 έλαβε την άδεια δικηγόρου. Παράλληλα, είναι υποψήφια διδάκτωρ Νομικής στο ΕΚΠΑ με θέμα «Η αρχή της αναλογικότητας ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το Σεπτέμβριο του 1990 με το βαθμό της εισηγήτριας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το Δεκέμβριο του 1998 προήχθη σε πάρεδρο και τον Οκτώβριο του 2006 σε σύμβουλο του Ε.Σ. Σήμερα, υπηρετεί στο νέο Τμήμα Ελέγχων που ιδρύθηκε με το νόμο 4700/2020.

Έχει διατελέσει μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας και του Ειδικού Δικαστηρίου επίλυσης διαφορών του άρθρου 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Έχει διδάξει, κατ΄ επανάληψη, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη).

Κατά το χρονικό διάστημα 2003 έως 2011 διετέλεσα επιθεωρήτρια των υπηρεσιών επιτρόπων του Ε.Σ. στην Αθήνα και πανελλαδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και ημερίδες. Παράλληλα, πλούσιο είναι και το συγγραφικό της έργο με 19 δημοσιεύσεις άρθρων και μελετών σε νομικά περιοδικά. Έντονη είναι και η συμμετοχή της σε συλλογικά έργα (συνολικά επτά).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ