Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Νέα απόφαση “βόμβα”: Δικαστήριο διέγραψε οφειλές δανείων υπερχρεωμένου ανέργου

Mε γενναία απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, υπήχθησαν στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών δύο κάτοικοι της Ρόδου, ζευγάρι, γονείς δύο ενήλικων παιδιών και διατάχθηκε η απαλλαγή του πρώτου από την υποχρέωση καταβολής δόσεων υπέρ δανείων, ενώ υποχρεώνεται η σύζυγός του στην καταβολή ποσού ύψους μόλις 2,49 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα απόφαση “βόμβα”: Δικαστήριο διέγραψε οφειλές δανείων υπερχρεωμένου ανέργου Freepik

Μία δικαστική απόφαση έρχεται να δώσει ανάσα σε υπερχρεωμένο άνεργο από τη Ρόδο καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχε δόλος στην αδυναμία του να πληρώσει τις οφειλές του στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, με γενναία απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, υπήχθησαν στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών δύο κάτοικοι της Ρόδου, ζευγάρι, γονείς δύο ενήλικων παιδιών και διατάχθηκε η απαλλαγή του πρώτου από την υποχρέωση καταβολής δόσεων υπέρ δανείων, ενώ υποχρεώνεται η σύζυγός του στην καταβολή ποσού ύψους μόλις 2,49 ευρώ! Ο πρώτος, ηλικίας 48 ετών, είναι παντρεμένος με τη δεύτερη, ηλικίας 44 ετών με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Το ιστορικό της υπόθεσης  Ο 48χρονος είναι άνεργος από το έτος 2015. Από τον Μάιο του έτους 2002 εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το έτος 2008 ήταν ομόρρυθμο μέλος στην ομόρρυθμη εταιρεία, που διέκοψε την λειτουργία της το έτος 201. Διέκοψε την δραστηριότητά του ως ελεύθερος επαγγελματίας το έτος 2012 και παρέμεινε άνεργος κατά τα διαστήματα από 8-11-2013 έως και 3-02-2014 και από 21-01-2014 έως και 28-01-2014.

Η σύζυγός του, εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους σε εταιρεία με μηνιαίες μικτές αποδοχές που ανέρχονται στο ποσό των 700 ευρώ (κατά μέσο όρο). Τους υπόλοιπους μήνες είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα ανεργίας ανερχόμενο στο ποσό των 430 ευρώ. Εχουν λάβει στεγαστικά δάνεια με υπόλοιπο οφειλής στις 11-04-2014, ποσού 38.077,06 € και 38.676,99 €.

Για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφησαν προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητο, που αποτελεί την κύρια κατοικία τους. Οι οφειλές είναι ήδη ληξιπρόθεσμες, αφού η συνέχιση της κανονικής τους εξυπηρέτησης, μπορεί να λάβει χώρα μόνο εις βάρος των αναγκαίων δαπανών διαβίωσής τους. Αποδείχθηκε ότι οι δανειακές συμβάσεις συνήφθησαν το 2007. Τα εισοδήματά τους κατά τον χρόνο λήψης των δανείων ήταν τέτοια που επέτρεπαν την δανειοδότησή τους, καθώς εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου 

Το δικαστήριο έκρινε ότι από το έτος 2013 έχουν περιέλθει σε πραγματική μόνιμη αδυναμία να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες αυτές χρηματικές οφειλές τους, η οποία οφείλεται αφενός στη μακροχρόνια ανεργία και σε πρόβλημα υγείας του πρώτου, αφετέρου στη μείωση των εισοδημάτων της δεύτερης λόγω της οικονομικής ύφεσης και πρόσφατα της πανδημίας covid-19, που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, η δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας από τον χρόνο ανάληψης των δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι σήμερα προκύπτει και από τα εκκαθαριστικά σημειώματα ετών 2008, 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019, με αποτέλεσμα το σημερινό συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους, να μην επαρκεί για την αντιμετώπιση των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 550 ευρώ.

Η δε αδυναμία τους αυτή δεν οφείλεται σε δόλο. Ειδικότερα αποδείχθηκε ότι είχαν επαρκή εισοδήματα με τα οποία αποπλήρωναν τις μηνιαίες δόσεις τους μέχρι το έτος 2013.

Με βάση τα ανωτέρω κρίθηκε ότι συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του Ν.3869/2010. Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του πρώτου αιτούντος με μηδενικές καταβολές και ορίζει νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης την 3η Νοεμβρίου 2021.

Ρύθμισε τα χρέη της δεύτερης κατά τρόπο οριστικό ορίζοντας μηνιαίες καταβολές από τα εισοδήματά της, ποσού 2,49 ευρώ, προς την πιστώτριά της επί μία πενταετία και καταβαλλόμενες εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου εκάστου μηνός, οι οποίες θα αρχίζουν την πρώτη ημέρα του μηνός Μαρτίου 2021.

Εξαιρεί της εκποίησης την κατοικία τους και επιβάλλει στην δεύτερη την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κυριότητας του ακινήτου το ποσό των 33.202,64 ευρώ καταβάλλοντας επί 20 έτη μηνιαία στην πιστώτρια το ποσό των 138,3 ευρώ, με την προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεων της μετέχουσας που είναι εξοπλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια κατά την τάξη των υποθηκών και των προσημειώσεων, αρχής γενομένης από το μήνα Μάρτιο του έτους 2021, εκάστης καταβολής γενομένης εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου (15/ημέρου) κάθε μήνα και δη εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή:dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ