Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Νέα διεθνής “mafia” – Βίντεο ντοκουμέντα από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις σε Βάρη και Κέρκυρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα διεθνής “mafia” – Βίντεο ντοκουμέντα από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις σε Βάρη και Κέρκυρα ethnos.gr

Βίντεο ντοκουμέντα της νέας διεθνής “mafia” που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία μετά από κοινό συντονισμό με τις Αρχές άλλων χωρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στα βίντεο καταγράφονται οι κινήσεις των εκτελεστών των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης «Σκάλιαρι» το 2020 σε εστιατόριο στη Βάρη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το περιστατικό ανέφερε : Τέσσερις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή της Βάρης Αττικής, και πυροβόλησαν επανειλημμένα δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Μαυροβουνίου, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και συγγενικό πρόσωπο ενός εξ’ αυτών. Από το σημείο περισυλλέχθηκαν 24 κάλυκες και 1 φυσίγγιο.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, περισσότερα από 30 άτομα φερόμενα ως μέλη της αντίπαλης οργάνωσης «Καβάτσκι» είχαν φτάσει στην Ελλάδα για την εκτέλεση των Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το συμβόλαιο θανάτου της Βάρης έφτασε τα 2.000.000 ευρώ. Τα δύο θύματα της επίθεσης είχαν ήδη καταφύγει στη χώρα μας από το 2018. Μάλιστα για τον Ίγκορ Ντέντοβιτς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που είχαν εκδώσει οι αρχές του Μαυροβουνίου το 2016.

Η ίδια εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω και από τη διπλή εκτέλεση στην Κέρκυρα στις 23 Ιουλίου του 2020. Δύο άντρες ένας με καταγωγή από το Μαυροβούνιο κι ένας από την Σερβία είχαν βρεθεί νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο σε αυλή σπιτιού στην Κέρκυρα. Έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα σε όλο τους το σώμα. 

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα  Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη χώρα μας, επιτεύχθηκε η σύλληψη αλλοδαπού, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

διεθνής “mafia” - Η εκτέλεση στην Κέρκυρα

ethnos.gr

Νέα Διεθνής “mafia”: Η σαφής ιεραρχική δομή και οι διακριτοί ρόλοι

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ «εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας κάθε μέλους της οργάνωσης και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός στις υποθέσεις, καθώς και των ηγετικών στελεχών που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται πως «για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

* μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού ενώ

* έτερα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Όπως τονίζει η ΕΛΑΣ:

* μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών,

* τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους,

* για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ