Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Νέα δικαστική “ομπρέλα” για δανειολήπτες: Όφελος πάνω από 33.000 ευρώ για χρέος 100.000 – Τα παραδείγματα

Η ρύθμιση οφειλών γίνεται με σταθερό επιτόκιο και υπολογίζεται στη μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο του χρέους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα δικαστική “ομπρέλα” για δανειολήπτες: Όφελος πάνω από 33.000 ευρώ για χρέος 100.000 – Τα παραδείγματα freepik

Σε μία νέα δικαστική δικαίωση- “ομπρέλα” για δανειολήπτες προχώρησε το Ειρηνοδικείο Πειραιά, κρίνοντας πως η ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου Κατσέλη θα πρέπει να γίνεται βάσει σταθερού και όχι κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ ορίζει πως οι τόκοι θα επιβάλλονται επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της ρύθμισης. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται όφελος 33.000 ευρώ για τον δανειολήπτη.

Ειδικότερα, η απόφαση όχι μόνον εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του αιτούντος, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση, για τη διάσωση του άνω εμπραγμάτου δικαιώματος του επί της κύριας κατοικίας του, να καταβάλλει μηνιαίως, κατ’ άρ. 9 παρ. 2 Ν. 3869/2010, διακόσιες σαράντα (240) ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ήτοι, επί 20 έτη), εκάστης ποσού εβδομήντα οχτώ ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (78,32€), διανεμόμενης συμμέτρως στις ένδικες απαιτήσεις, δοθέντος ότι ουδεμία εξ αυτών είναι εξοπλισμένη με εμπράγματη ασφάλεια επί της άνω διασωθείσας κύριας κατοικίας του.

Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο της απόφασης αφορά πως «η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, θα πραγματοποιείται εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου ημερολογιακού μηνός και θα γίνεται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο, που θα ισχύει για ανάλογη της ρύθμισης περίοδο, όπως προκύπτει από το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς ανατοκισμό, του τόκου υπολογιζόμενου επί του ποσού της ανωτέρω ορισθείσας δόσης».

Ρύθμιση οφειλών

freepik

Πρόκειται όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Μιχάλης Κούβαρης που χειρίστηκε την υπόθεση για την πρώτη απόφαση που διατάσσει και επιβάλλει τον εκτοκισμό επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της ρύθμισης του αρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010 για την προστασία της κύριας κατοικίας του αιτούντος δανειολήπτη.

Ρύθμιση οφειλών: Οι πρωτοποριακοί δικαστικοί ορισμοί

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, που χειρίστηκε την υπόθεση μαζί με την Αρετή Ν. Περδικομάτη η παρούσα απόφαση καθορίζει:

σταθερό και όχι κυμαινόμενο επιτόκιο, γεγονός που συνιστά μία έμμεση μορφή προστασίας δόσης του δανειολήπτη, προστασία η οποία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του επιτοκίου βάσης της Ε.Κ.Τ. που έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση του ποσού που αντιστοιχεί στον τόκο των ρυθμίσεων του αρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010 και στη συνακόλουθη διακινδύνευση της βιωσιμότητας των ήδη κριθεισών ρυθμίσεων.

– τον υπολογισμό του τόκου επί του ποσού δόσης της ρύθμισης του αρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010 και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της ανωτέρω ρύθμισης, γεγονός που συνιστά μία σημαντική ελάφρυνση για τον αιτούντα δανειολήπτη.

Ρύθμιση οφειλών

eurokinissi

Το παράδειγμα που δικαιώνει τον δανειολήτη

Η διαφορά στον εν λόγω τρόπο υπολογισμού του εκτοκισμού της χρεωλυτικής δόσης είναι τόσο σημαντική που αρκεί ένα απλό παράδειγμα για να γίνει διακριτή, όπως αναφέρει ο κ. Κούβαρης.

Επί παραδείγματι, λέει, σε μία ρύθμιση συνολικού ποσού 100.000 ευρώ, με διάρκεια ρύθμισης 240 μήνες, επιτόκιο εκτοκισμού 3,6% περίπου,

Α) με επιτόκιο σταθερό και υπολογιζόμενο επί του συνολικού ρυθμιζόμενου κεφαλαίου αντιστοιχεί:

μηνιαία χρεωλυτική δόση ύψους 416,66 € και μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση  ύψους 554,60 €, ήτοι μηνιαία επιβάρυνση τόκου ύψους 137,93 € και συνολική επιβάρυνση τόκων της συνολικής περιόδου ρύθμισης ύψους 33.103,42 €, δίχως μάλιστα να υπολογίζεται η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εκτοκισμού σε περίπτωση καθορισμού κυμαινόμενου και όχι σταθερού επιτοκίου, καθώς και η προσθήκη στο επιτόκιο της εισφορά του ν. 128/75 και λοιπών εξόδων -ασφάλεια ακινήτου- τα οποία παρανόμως προστίθενται από μεριάς τραπεζών στη μηνιαία δόση ρύθμισης, καίτοι μία δικαστική ρύθμιση ουδόλως προσιδιάζει με εξωδικαστική αποπληρωμή μηνιαίας δόσης Στεγαστικού Δανείου.

-Κεφάλαιο αποπληρωμής:100 000,00  €

-Αριθμός μηνιαίων Δόσεων:240

-Ετήσιο Επιτόκιο:3,60 %

-Μηνιαία χρεωλυτική δόση : 416,66 €

Μηνιαία τοκοχρεωλυτική Δόση Αποπληρωμής:554,60  €

Συνολικό Ποσό (κεφαλαίου & τόκων) που θα καταβληθεί στην διάρκεια της ρύθμισης: 133.103,42  €

Β) με επιτόκιο σταθερό και υπολογιζόμενο επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού ρυθμιζόμενου κεφαλαίου αντιστοιχεί:

μηνιαία χρεωλυτική δόση ύψους 416,66 € και μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση  ύψους 431,66 €, ήτοι μηνιαία επιβάρυνση τόκου ύψους 15,00 € και συνολική επιβάρυνση τόκων της συνολικής περιόδου ρύθμισης ύψους 3.600,00 € και συγκεκριμένα:

-Κεφάλαιο αποπληρωμής:100 000,00  €

-Αριθμός μηνιαίων Δόσεων:240

-Ετήσιο Επιτόκιο:3,60 %

-Μηνιαία χρεωλυτική δόση : 416,66 €

Μηνιαία τοκοχρεωλυτική Δόση Αποπληρωμής:431,66  €

Συνολικό Ποσό (κεφαλαίου & τόκων) που θα καταβληθεί στην διάρκεια της ρύθμισης: 103.600,00  €

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ