Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 50% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες EUROKINISSI

Διαφορά 7,2% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση και συγκεκριμένα τις τάσεις της MRB. Οι πολίτες απάντησαν σε ερωτήματα για την κατάσταση της χώρας, ενώ έδωσαν και τη δική τους απάντηση για το αν θέλουν να γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές.

Στη πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22,1%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,2%, το ΚΚΕ 4,7%, η Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3,1%, Έλληνες για την πατρίδα με 1.9%, και ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 14%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,7% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,3%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 44,7% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 10.3% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,7%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,5% απαντά ΝΔ και το 37,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 40, 1% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2022 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 54,3%, υγεία/περίθαλψη με 40,5%, ανεργία με 34,9%.

Η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 50% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με ποσοστό 47,7%, η «παραίτηση/απογοήτευση» με 36,6% και η «ελπίδα» με 26,9%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,7% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,2% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 65,7% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,4% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 61,4% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Τι απαντούν οι πολίτες για εκλογές

Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 45,8% απαντά «πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022», ενώ το 47,5% «στο τέλος της τετραετίας».

Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 52,5% απαντά «πρόωρες εκλογες μέσα στο 2022», ενώ το 40,3% «στο τέλος της τετραετίας».

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ