Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Νέα ευκαιρία από δικηγόρους για τις αποζημιώσεις νομικής βοήθειας: Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προτείνει αναστολή αποχής

Μετά τη συνάντηση με το ΤΑΧΔΙΚ εισηγείται να μην προχωρήσουν σε αποχή μέχρι τις 17.6.2024, οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα ευκαιρία από δικηγόρους για τις αποζημιώσεις νομικής βοήθειας: Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προτείνει αναστολή αποχής Freepik

Στον… πάγο βάζουν οι δικηγόροι την αποχή από υποθέσεις νομικής βοήθειας, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με τη διεύθυνση και στελέχη του ΤΑΧΔΙΚ.

Ειδικότερα, προτείνεται να δοθεί νέα ευκαιρία από τους δικηγόρους για τις αποζημιώσεις, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν. «Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αναστείλουν τη λήψη απόφασης για αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας μέχρι τις 17.6.2024, οπότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια στη Λαμία (14-16 Ιουνίου 2024) και η οποία θα συνεκτιμήσει την μέχρι τότε πρόοδο των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των αποζημιώσεων που θα έχει επέλθει μέχρι τότε και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις» αναφέρεται.

Νέα ευκαιρία από τους δικηγόρους για τις αποζημιώσεις νομικής βοήθειας: Η συνάντηση με το ΤΑΧΔΙΚ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής υπήρξε προ ημερών συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας της αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, Δημήτρη Φινοκαλιώτη, το Σύμβουλο του ΔΣΑ, Αλέξανδρο Μαντζούτσο και το Διευθυντή Πληροφορικής του ΔΣΑ, Βασίλειο Μανιό με τη διεύθυνση και στελέχη του ΤΑΧΔΙΚ, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε ειδικότερα πως:

1) Για τα ειδικά γραμμάτια Νομικής Βοήθειας των ετών 2019-2022 τα οποία υπήχθησαν στη διαδικασία του άρθρου 69 του Ν. 5016/2023 και καταβλήθηκε στους δικαιούχους δικηγόρους το 80% της αποζημίωσης ενώ τα σχετικά τιμολόγια είχαν εκδοθεί στο 100% της αξίας τους, για το υπόλοιπο 20% έχουν ήδη λάβει χώρα οι πρώτες καταβολές και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς να απαιτηθεί εκ μέρους των συναδέλφων καμία περαιτέρω ενέργεια

2) Για τα ειδικά γραμμάτια Νομικής Βοήθειας των ετών 2019-2022 τα οποία υπήχθησαν στην ανωτέρω διαδικασία και τα σχετικά τιμολόγια εκδόθηκαν στο 80% της αξίας τους, θα επαναληφθεί άμεσα αντίστοιχη διαδικασία, ώστε το υπόλοιπο 20% να καταβληθεί στους συναδέλφους εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

3) α) Για τα ειδικά γραμμάτια Νομικής Βοήθειας των ετών 2019-2022 τα οποία δεν υπήχθησαν στην ανωτέρω διαδικασία καθώς και

β) για όλα τα ειδικά γραμμάτια Νομικής Βοήθειας του έτους 2023, θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία για την καταβολή του 100% της αξίας τους.

4) Για τα ειδικά γραμμάτια Νομικής Βοήθειας προηγούμενων ετών (εκκρεμότητες προ του 2019), που δεν υπάγονται στις ειδικές διαδικασίες των άρθρων 69 του Ν. 5016/2023 και 25 του Ν. 5095/2024, η εκκαθάριση και πληρωμή τους θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις πάγιες ρυθμίσεις του Ν. 3226/2004.

Τα «τελεσίγραφα» των δικηγόρων

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr , ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σκέλος της προηγούμενης ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής για τις καταβολές αποζημιώσεων παροχής νομικής βοήθειας. «Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ να προβεί άμεσα στις σχετικές πληρωμές και συγκεκριμένα για το υπολειπόμενο 20% (για όσους έκαναν χρήση του άρθρου 69 ν. 5016/2023) το αργότερο μέχρι 20.5.2024 και για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου 2024» σημειωνόταν.

Σε διαφορετική περίπτωση – όπως αναφερόταν – «προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, μετά την άπρακτη πάροδο των άνω προθεσμιών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ