Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα «καμπάνα» κατά της Ελλάδος: Εντός δύο μηνών πρέπει να συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

Πλημμελή μεταφορά της κοινοτικής απόφασης διέκρινε η Κομισιόν και έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα «καμπάνα» κατά της Ελλάδος: Εντός δύο μηνών πρέπει να συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

Προειδοποιητική επιστολή σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προς συμμόρφωση για τις διαδικασίες έκδοσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Ένα από τα πέντε κράτη ήταν και η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Ισπανία.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην απόφασή της, καταγράφηκε ελλιπής μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της απόφασης – πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών-μελών. Η Επιτροπή – σύμφωνα με το ΑΠΕ – επισημαίνει αρκετά ζητήματα συμμόρφωσης της Ελλάδας και των άλλων τεσσάρων χωρών, σχετικά με τη μεταφορά της συγκεκριμένης Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων τη μη συμμόρφωση ορισμένων άρθρων, ιδίως την εσφαλμένη μεταφορά λόγω μη εκτέλεσης των ενταλμάτων, αλλά ακόμη και την παντελή μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των προβλέψεων.

Προθεσμία δύο μηνών

Σύμφωνα με την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα πρέπει εντός δύο μηνών να διευκρινίσουν τα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ορθή και πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της απόφασης – πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης για μη συμμόρφωση και κυρώσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ισχύει από το 2004, προβλέπει απλουστευμένες διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες παράδοσης: εάν ένας δικαστής οποιουδήποτε κράτους εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κράτησης υπόπτου για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος, το εν λόγω ένταλμα ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν πλήρως και ορθά το σύνολο των διατάξεων της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ