Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Νέα μελέτη για τα εμβόλια: Πότε αρχίζει να εξασθενεί η προστασία από την τρίτη δόση

Η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 241.204 επισκέψεις σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 93.408 νοσηλεία ενηλίκων με συμπτώματα κορονοϊού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα μελέτη για τα εμβόλια: Πότε αρχίζει να εξασθενεί η προστασία από την τρίτη δόση EUROKINISSI

Η αποτελεσματικότητα που προφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer και Moderna κατά του κορονοϊού αρχίζει να εξασθενεί τον τέταρτο μήνα μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης, έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 11/02/2022. από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέχρι στιγμής, επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται μετά από δύο δόσεις, αλλά πολύ λίγα έχουν αναφερθεί για τη διάρκεια προστασίας μετά την τρίτη αναμνηστική δόση. Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 241.204 επισκέψεις σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 93.408 νοσηλεία ενηλίκων με συμπτώματα κορονοϊού την περίοδο από 26 Αυγούστου 2021 έως 22 Ιανουαρίου 2022.

Τρίτη δόση

EUROKINISSI

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αξιολογήθηκε συγκρίνοντας τις πιθανότητες για θετικό τεστ κορονοϊού μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ασθενών και χρησιμοποιώντας μεθόδους στατιστικού ελέγχου για το ημερολογιακό έτος, τη γεωγραφική περιοχή, με προσαρμογές και ηλικία, τοπικά επίπεδα μετάδοσης και χαρακτηριστικά ασθενών όπως συννοσηρότητες, σημειώνει η καθημερινή κροατική εφημερίδα Jutarnji.

Την περίοδο κυριαρχίας της Όμικρον, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις περιπτώσεις των ατόμων που πήγαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω συμπτωμάτων που μοιάζουν με κορονοϊό, ήταν 87% κατά τους δύο πρώτους μήνες μετά την τρίτη δόση, αλλά μειώθηκε στο 66% στις αρχές του τέταρτου μήνα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91% τους δύο πρώτους μήνες, αλλά έπεσε στο 78% τον τέταρτο μήνα μετά την τρίτη δόση.

«Η ανακάλυψη είναι ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, με βάση το RNA, αποδυναμώθηκε τους μήνες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης», σύμφωνα με ειδικούς της έρευνας.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ