Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Η ανακοίνωση ενεργοποιεί την έναρξη της παράδοσης-παραλαβής από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας Twitter

Η Λιζ Τρας ορίστηκε ως η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τη Δευτέρα, κερδίζοντας την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής, βιομηχανική αναταραχή και ύφεση.

Έπειτα από εβδομάδες αναμέτρησης για την ηγεσία, στην οποία η υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, η Τρας αναδείχθηκε πρώτη σε ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση ενεργοποιεί την έναρξη της παράδοσης-παραλαβής από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο, αφού μήνες σκανδάλων είδαν την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του να εξανεμίζεται.

Την Τρίτη θα μεταβεί στη Σκωτία για να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του. Η Τρας θα τον ακολουθήσει και θα της ζητηθεί από τον μονάρχη να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από καιρό επικρατέστερη στην κούρσα για την αντικατάσταση του Τζόνσον, η Λιζ Τρας θα γίνει η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών από τις εκλογές του 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η χώρα έχει περάσει από κρίση σε κρίση και τώρα αντιμετωπίζει μια μακρά ύφεση που προβλέπεται να είναι η αιτία που πυροδοτείται από τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 10,1% τον Ιούλιο.

Υπουργός Εξωτερικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, η Λιζ Τρας, 47 ετών, υποσχέθηκε να δράσει γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής των Βρετανών, λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας και την εξασφάλιση του μελλοντικού εφοδιασμού με καύσιμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ