Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Νέα Σμύρνη -Σοκαριστικές καταθέσεις αστυνομικών : «Βγάλανε το κράνος ώστε να τον χτυπήσουν στο κεφάλι και έλεγαν “γ…… Σκοτώστε τον. Ψόφα κ@@@μπατσε» /ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Οι περιγραφές των αστυνομικών για τους δράστες της άγριας επίθεσης στον 28χρονο συνάδελφό τους, αλλά και για την γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε ενώ συνέβαιναν τα γενικευμένα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη το βράδυ της Τρίτης είναι σοκαριστικές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα Σμύρνη -Σοκαριστικές καταθέσεις αστυνομικών : «Βγάλανε το κράνος ώστε να τον χτυπήσουν στο κεφάλι και έλεγαν “γ…… Σκοτώστε τον. Ψόφα κ@@@μπατσε» /ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ
Σοκ προκαλούν οι καταθέσεις των αστυνομικών για την επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφός τους στη Νέα Σμύρνη. Περιγράφουν τη μανία των δραστών, οι οποίοι φέρονται να είχαν στόχο να τον σκοτώσουν. Τον χτυπούσαν, όπως λένε, με σιδερόβεργες και πέτρες και κάνουν λόγο για απίστευτη αγριότητα των δραστών οι αστυνομικοί που έκαναν τις συλλήψεις.
“Είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να χτυπήσουν τον συνάδελφό μου. Είδα άτομα που δεν προλάβαινα να μετρήσω να είναι όρθιοι πάνω από το συνάδελφό μου που εκείνη τη στιγμή ήταν στο έδαφος και να τον χτυπάνε με τα χέρια τα πόδια με βέργες με κοντάρια με ότι έφερε ο καθένας, στα χέρια του σε όλο του το σώμα του. Βγάλανε το κράνος ώστε να τον χτυπήσουν στο κεφάλι και τα χτυπήματα να έχουν αποτέλεσμα.
Όσο ήταν από πάνω του, έλεγαν ο ένας τον άλλον “γ… τον. Σκοτώστε τον. Ψόφα κ…μπατσε” περιγράφει στην προανακριτική του κατάθεση αστυνομικός που ήταν στην ομάδα που δέχθηκε στην επίθεση.

Αποκαλυπτική για τη σφοδρότητα της επίθεσης είναι η κατάθεση του οδηγού της μοτοσυκλέτας από την οποία έπεσε ο 28χρονος αστυνομικός:
“Το δίκυκλο που οδηγούσα ήταν το τελευταίο στην ομάδα. Καθώς παραμέναμε στάσιμοι για λίγα δευτερόλεπτα το πλήθος άρχισε να μας πλησιάζει όλο και περισσότερο από κάθε πιθανή κατεύθυνση.
τελικά το πλήθος έφτασε δίπλα μας και ξαφνικά ένα άτομο όρμησε και άρπαξε με τα χέρια του τον συνεπιβάτη μου ειδικό φρουρό με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα.
Οι επιθέσεις που δεχόμασταν ήταν σφοδρές και για αυτόν το λόγο απομακρυνθήκαμε περίπου 50 μέτρα από το σημείο που έπεσε ο συνάδελφός μας ώστε να ανασυνταχθούμε, να κάνουμε αναστροφή και να επιστρέψουμε για να απομακρύνουμε το συνάδελφο από το πλήθος.
Καθώς κινούμασταν προς το συνάδελφο είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να τον χτυπήσουν και έλεγαν “Σκοτώστε τον γ…. τον”.
Είδα επίσης πολλά άτομα που δεν μπορούσα να τα μετρήσω να χτυπούν με τα χέρια τους με τα πόδια τους με σιδερόβεργες και πέτρες το συνάδελφό μου που ήταν πεσμένος στο έδαφος” αναφέρει ο αστυνομικός.
Σε άλλη κατάθεση, ειδικός φρουρός περιγράφει τα περιστατικά πριν ξεκινήσει η βίαιη επίθεση στον 28χρονο:
“Στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής η ομάδα μας ήρθε αντιμέτωπη με πάρα πολύ μεγάλο πλήθος ατόμων περίπου 1.500 άτομα που μας προσέγγισε από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις.
Στο σύνολο τους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες διάφορες μάσκες full-face και μπλούζες τυλιγμένες στο κεφάλι τους.
Σχεδόν περικύκλωσαν το σχηματισμό μας και άρχισαν να εκδηλώνουν σφοδρότατες επιθέσεις ρίχνοντας μας βόμβες μολότοφ φωτοβολίδες πέτρες και μεταλλικές βέργες σαν ακόντια.
Στο δρόμο μπροστά μας υπήρχαν διασκορπισμένα οδοφράγματα από φλεγόμενους αναποδογυρισμένους κάδους απορριμμάτων και φλεγόμενα ξύλα -εστίες φωτιάς και χυμένα λάδια. Έπρεπε να κινηθούμε με μανούβρες μέσα από τα οδοφράγματα για να ξεφύγουμε, τα μηχανάκια περνούσαν με δυσκολία και οι τελευταίοι έπρεπε να περιμένουν να περάσουν οι μπροστινοί τους για να περάσουν και αυτοί με τη σειρά τους. Για το λόγο αυτό η ομάδα μου κατέληξε να παραμείνει στάσιμη για λίγα δευτερόλεπτα και το πλήθος των ατόμων να μας πλησιάζει όλο και περισσότερο
Στην κατάθεση άλλου ειδικού φρουρού, γίνεται αναφορά για τη διαδικασία της σύλληψης ενός εκ των κατηγορουμένων, που απολογούνται το Σάββατο σε τακτικό ανακριτή.

Η βιαιότητα που περιγράφει ο αστυνομικός, είναι συγκλονιστική:
“Κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που είχε κινηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους.
Από τα 1.500 άτομα, είδαμε περίπου 500. Ήταν ολόιδιοι, λέγανε τα ίδια συνθήματα και βρισιές, φέρανε τα ίδια αντικείμενα στα χέρια τους, είχαν στο σύνολό τους καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και εκδήλωναν επιθέσεις σε διμοιρία της ΥΑΤ ρίχνοντας ναυτικές φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, πέτρες μάρμαρα και μεταλλικές βέργες.
Συνδράμαμε τη διμοιρία της ΥΑΤ και καταφέραμε να κάνουμε το πλήθος να υποχωρήσει, να διασπαστεί και να τραπεί σε φυγή.
Κάποιοι που ήταν στην πρώτη γραμμή, πρωτοστατούσαν δηλαδή στις επιθέσεις, ξεχώριζαν .

Ενας από αυτούς ήταν ένας άνδρας που φορούσε μαύρο παντελόνι μαύρη ζακέτα με κουκούλα και παπούτσια λευκά. Εριχνε βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες έβγαζε από σακίδιο που έφερε ο διπλανός συνεργός του.
Τον καταδίωξαμε αλλά απτόητος ο άντρας πήρε ένα σπασμένο κοντάρι από το έδαφος και κραδαίνοντας το με τα χέρια του το κουνούσε απειλητικά στον αέρα προς το μέρος μας. Εμείς συνεχίσαμε καταπάνω του και τότε στράφηκε με αυτό εναντίον μας για να μας χτυπήσει και κατάφερε να χτυπήσει έναν υπαστυνόμο ακόμα. Ακόμα και όταν τον ακινητοποιήσαμε και τον συλλάβαμε προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις με τα χέρια και τα πόδια του να ξεφύγει.
Αστυφύλακας της ομάδας ΔΡΑΣΗ αναφέρει στην προανακριτική του κατάθεση:
Επιχειρήσαμε να διασπάσουμε το πλήθος. Τρία άτομα έσπρωξαν προς το μέρος μας ένα μεταλλικό κάδο απορριμμάτων με αποτέλεσμα να χάσω τον έλεγχο του δικύκλου και να πέσω από αυτό χωρίς να τραυματιστώ. Ο οδηγός του δικύκλου που ακολουθούσε παρόλο που ήταν τραυματισμένος κατέβηκε από το δίκυκλο και κυνήγησε τα άτομα και σε 10 μέτρα περίπου ακινητοποίησε έναν εξ αυτών έπειτα από πάλης ενός λεπτού λόγω αντίστασης του με χτυπήματα και σπρώχνοντας μας τελικά του φόρεσαν χειροπέδες
Αστυνομικός που ήταν παρών στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Νέας Σμύρνης αναφέρει:
“Υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που επιτιθεντο σε δυνάμεις και διερχόμενα οχήματα στη Λεωφόρο Συγγρού με φωτοβολίδες ενώ πετούσαν φωτοβολίδες και προς το κτίριο που βρίσκεται το πρατήριο καυσίμων της αστυνομίας στην απέναντι πλευρά της Συγγρού”.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται η κατάθεση του αστυνομικού που βρήκε το πορτοφόλι του 22χρονου κατηγορούμενου, στο σημείο της επίθεσης στον 28χρονο αστυνομικό. Ο 22χρονος συνελήφθη όταν πήγε να… αναζητήσει το πορτοφόλι του στο αστυνομικό τμήμα και είναι ένας από τους 4 συλληφθέντες που αντιμετωπίζει τη βαρύτατη κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

“Σε απόσταση 3 με 4 μέτρα από τον πεσμένο αστυνομικό είδα πεσμένο στο οδόστρωμα ένα πορτοφόλι μαύρου χρώματος και έσκυψα να το πάρω θεωρώντας ότι ανήκει είτε σε κάποιον από τους δράστες που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους αστυνομικούς είτε σε κάποιον αστυνομικό. Στο οδόστρωμα σε απόσταση λίγων μέτρων από το πορτοφόλι και προς το οδό Πλαστήρα βρήκα και ένα διάφανο πλαστικό μπουκάλι το οποίο σύμφωνα με την ετικέτα του περιείχε βενζίνη.
Άνοιξα το πορτοφόλι για να δω αν υπήρχε εντός του κάποια ταυτότητα και διαπίστωσα ότι εντός αυτού υπήρχε ταυτότητα. Το σημείο ακριβώς που βρήκα τα αντικείμενα είναι το σημείο που νωρίτερα είχε δεχθεί βίαιη επίθεση ο τραυματίας αστυνομικός από 100 και πλέον άτομα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του….Στις 9:50 το βράδυ και ενώ βρισκόμουν σε επιφυλακή έξω από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης προσήλθε στο σημείο ένας νεαρός με τη μητέρα του λέγοντας μας ότι έχασε το πορτοφόλι του.
Όπως ενημερώθηκα το άτομο αυτό που ήρθε στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσει απώλεια είναι ο ….. (σ.σ. αναφέρει το όνομα του κατηγορούμενου)”.
Για την επίθεση στον αστυνομικό έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα από 22 έως 30 ετών και αντιμετωπίζουν τη βαρύτατη κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει κατά περίπτωση τρία ακόμη κακουργήματα (εκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης) και πέντε πλημμελήματα (επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, οπλοφορία, οπλοκατοχή και εξύβριση). Η απολογία τους θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο (για τους 3) και μεθαυριο Κυριακή (για έναν) στον ανακριτή.
Kατά πληροφορίες και οι τέσσερις είναι οργανωμένοι οπαδοί, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει συσχέτιση κάποιων έξ’αυτών με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο ένας από αυτούς (22 ετών) σχετίζεται με την επίθεση με μπογιές στο γραφείο του Μ.Βαρβιτσιώτη τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ μεταξύ των τεσσάρων περιλαμβάνεται ο 30χρονος ελληνοιρακινός που φέρεται πως έκανε το “σπριντ” των 100 μέτρων και έριξε από τη μοτοσικλέτα τον αστυνομικό, λίγο πριν ξεκινήσει η σοκαριστική επίθεση.
Ο δικηγόρος του 30χρονου, Παύλος Σαράκης, έχει δηλώσει πως “η εμπλοκή του προέκυψε μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Ουδέν άλλο αντικειμενικό στοιχείο υφίσταται στην δικογραφία που να τον εμπλέκει στο συγκεκριμένο βάρβαρο περιστατικό. Θα προσκομίσουμε στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές αμάχητα αποδεικτικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν τη θέση του ότι ουδεμία σχέση έχει με τα διερευνώμενα θλιβερά συμβάντα.
Ο εντολέας μας ισχυρίζεται και μπορεί να αποδείξει, ότι κατά τον επίμαχο χρόνο των γεγονότων βρισκόταν στη Δ.Αττική και όχι στη Νέα Σμύρνη. Ισχυρισμός που θα επιβεβαιωθεί και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ειδικότερα από τον εντοπισμό της στιμγατοθέτησής του [GPS] κατά τους επίδικους χρόνους.”
Πέραν των τεσσάρων κατηγορούμενων για την επίθεση στον αστυνομικό, συνολικά το βράδυ της Τρίτης συνελήφθησαν άλλοι 15 κατηγορούμενοι, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει επίσης τα ανωτέρω αδικήματα, πλην της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι οκτώ θα απολογηθούν επίσης το Σαββατοκύριακο, με ανακριτή και εισαγγελέα να αποφασίζουν την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, μετά την απολογία τους.
Οι υπόλοιποι επτά από αυτούς απολογήθηκαν σήμερα Παρασκευή στον ανακριτή ανηλίκων και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο της επίτήρησής τους από κοινωνικό λειτουργό (με βάση και τις πιο ήπιες ποινικές διατάξεις για τους ανήλικους), με όλους, πάντως, να αρνούνται τις κατηγορίες
“Καναμε βόλτα στην οδό Πλαστήρα. Είδαμε τα επεισόδια από μακριά. Είδαμε καπνούς και τον όχλο να έρχεται προς το μέρος μας και να φωνάζει «τρέξτε τρέξτε». Εμείς φοβηθήκαμε και τρέξαμε. Λίγα μέτρα πιο κάτω, μας έπιασαν αστυνομικοί” υποστήριξε ένας 17χρονος κατηγορούμενος.
Αλλος17χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε
“Βρισκόμουν με 4 φίλους μου και περιμέναμε να τελειώσουν τα επεισόδια και να γυρίσουμε σπιτια μας. Όταν ακούσαμε ησυχία ξεκινήσαμε. Στο δρόμο αστυνομικοί.μας χτύπησαν με γροθιές. Φοβηθήκαμε και προσπαθούσαμε να κρυφτούμε. Όταν μας βρήκαν οι αστυνομικοί ο ένας με χτύπησε με το γκλοπ στο γόνατο και μετά με τραβούσε από τα μαλλιά για να μου περάσει χειροπέδες. Και μετά ένα άλλος με χτύπαγε με το κλειδί και μου έλεγε να μην προβάλω αντίσταση”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ