Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο δικαστικό “μπλόκο”: Στα θρανία μόνον με τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού οι μαθητές

Απορρίφθηκε αίτημα για προσωρινή άρση της υποχρέωσης οι μαθητές να έχουν υποβληθεί στα απαραίτητα τεστ και να φοράνε μάσκα ώστε να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέο δικαστικό “μπλόκο”: Στα θρανία μόνον με τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού οι μαθητές

Στα «θρανία» θα μπορέσουν να καθίσουν οι μαθητές μόνον εφόσον τηρούν τα μέτρα, που έχουν προβλεφθεί βάσει νομοθετικών διατάξεων. Αυτό προβλέπεται σε δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας επισημαίνεται πως «τυχόν εξαίρεση από τις υποχρεώσεις του προσβαλλόμενου διατάγματος θα επέφερε ρήγμα στην καθολικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων».

Στα θρανία μόνον με τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού οι μαθητές

Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σύμφωνα με την οποία «απερρίφθη στο σύνολό της η ενδιάμεση αίτηση που καταχώρισαν 67 πολίτες της Δημοκρατίας, με την οποία αιτούνταν την έκδοση αριθμού προσωρινών διαταγμάτων, με τα οποία να απαγορεύεται στη Δημοκρατία να επιβάλλει και να υποχρεώνει την προσκόμιση αρνητικής εξέτασης για την ασθένεια του Covid-19, ως προϋπόθεση για την είσοδο και/ή την παρουσία των μαθητών σε σχολικούς χώρους, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά άνω των 12 ετών, ήτοι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών». Δικαστήριο: Στα θρανία μόνον με τήρηση μέτρων κορονοϊού οι μαθητές

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο αναφέρει ότι τα γεγονότα όπως τέθηκαν ενώπιον του «δεν αποκαλύπτουν ολοκληρωτική απαγόρευση της μάθησης στην περίπτωση μη προσκόμισης αρνητικής εξέτασης, αντίθετα δόθηκε η εναλλακτική λύση της εξ αποστάσεως μάθησης». Παράλληλα, ως προς τις προεισαγωγικές εξετάσεις, δόθηκε η δυνατότητα σε εκείνους που υπέβαλαν το αίτημα να παρακαθίσουν σε διαφορετική αίθουσα. Στα θρανία μόνον με τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού οι μαθητές

Τα κυριότερα σημεία της δικαστικής απόφασης είναι τα εξής:

  1. Κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες των Αιτητών αποτελεί νομικό ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο κατά την ακρόαση της ουσίας της αγωγής.
  2. Σε περίπτωση που ήθελε καταδειχθεί παραβίαση Συνταγματικού δικαιώματος ή νόμου η κατάλληλη θεραπεία είναι η απόδοση αποζημιώσεων και όχι η έκδοση προσωρινών διαταγμάτων.
  3. Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων προς ευρύτερη προστασία του πληθυσμού από τη νόσο Covid-19 επέβαλλε την απόρριψη της αίτησης, καθότι η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ