Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο νέος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων "Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Μιχάλης Πικραμένος, ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος του ΣτΕ.  Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέγεται ο κ. Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που κενώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024λόγω της κατάληψης από το όριο ηλικίας της έως τώρα Προέδρου κ. Ευαγγελίας Νίκα.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ο Μιχάλης Πικραμένος ήταν εξ αρχής ένα από τα φαβορί. Ειδικότερα, αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος πέραν της αδιαμφισβήτητες δικαστικές ικανότητές του είναι και πανεπιστημιακός σε θέματα δημοσίου δικαίου. Επίσης είναι πρόσωπο με έντονη παρέμβαση σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και αποχωρεί από το Σώμα το 2027, δηλαδή σε 3 χρόνια».

Με δήλωση του μετά την επιλογή του ο κ. Πικραμένος υπογράμμισε “Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμένος έχει εκτενές συγγραφικό έργο, με μονογραφίες όπως “Η λογοδοσία των δικαστών στη δημοκρατία”, “Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα διοικητικά δικαστήρια”, “Οργάνωση και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης: Η ευρωπαϊκή εμπειρία”, “Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος”, “Η δικαστική ανεξαρτησία στη δίνη των πολιτικών κρίσεων”.

Η επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ συμπίπτει με την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον νέο νόμο πλέον επέρχεται μία σημαντική μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων που χειρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση του σταδίου της προδικασίας και στη αναβάθμιση του ρόλου του εισηγητή ώστε να εκδικάζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα όλες οι υποθέσεις. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΣτΕ εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ