Κυριακή 29 Μαϊου 2022

Νιγηρία: Κόβει την ανάσα το βίντεο της Μπόκο Χαράμ που δείχνει τα 520 αγόρια τα οποία απήγαγε

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι έφηβοι που απήχθησαν στη βόρεια Νιγηρία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νιγηρία: Κόβει την ανάσα το βίντεο της Μπόκο Χαράμ που δείχνει τα 520 αγόρια τα οποία απήγαγε

Με το πρόσωπο γεμάτο σκόνη και γρατζουνιές, ένα νεαρό αγόρι εξηγεί ότι είναι ένας από τους 520 μαθητές οι οποίοι απήχθησαν από “τη συμμορία του (Αμπουμπακάρ) Σεκάου”, του ιστορικού ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.

Εκατοντάδες ανήλικοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απήχθησαν την περασμένη Παρασκευή από ενόπλους από το οικοτροφείο όπου διέμεναν στην Κανκάρα της Πολιτείας Κατσίνα.
Ο ακριβής αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος: οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι ήταν 333 και σήμερα το πρωί αναθεώρησαν τον αριθμό αυτόν στους 400. Στο βίντεο, το νεαρό αγόρι που μοιάζει περίπου 14 ετών, λέει ότι κρατούνται από την Μπόκο Χαράμ 520 μαθητές και ότι ορισμένοι έχουν σκοτωθεί.

Τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι πολύ νεαρής ηλικίας, μοιάζουν φοβισμένα και βρόμικα. Πιθανότατα βρίσκονται σε κάποιο δάσος.

Το βίντεο είναι γυρισμένο εν μέρει στα αγγλικά και εν μέρει στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν κυρίως στη βόρεια Νιγηρία.

Ένας άνδρας που λέει ότι είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου δηλώνει κατόπιν: «Ιδού οι άνδρες μου και είναι τα παιδιά σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η μαζική απαγωγή συντονίστηκε από τον διαβόητο στην περιοχή Αουαλούν Νταουντάουα, σε συνεργασία με δύο άλλους αρχηγούς συμμοριών, τους Ίντι Μινορίτι και Ντανκαράμι. Οι ένοπλες ομάδες τους τρομοκρατούν τον πληθυσμό στη βορειοδυτική Νιγηρία και συνήθως διαπράττουν απαγωγές για λύτρα και ζωοκλοπές.

Πολλά αγόρια που κατάφεραν να διαφύγουν είπαν ότι οι όμηροι χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες, ήδη από το βράδυ της απαγωγής τους. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι οι μαθητές που εμφανίζονται στο βίντεο είναι εκείνοι που κρατούνται από τον Αουαλούν Νταουντάουα, ο οποίος εκτελεί εντολές της Μπόκο Χαράμ. Οι υπόλοιποι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν οι τοπικές αρχές με τους απαγωγείς τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ