Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Νικ. Σαλάτας: Αιχμές για την υπόθεση Novartis – Παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας τόσο βάναυσα και μας πειράζει να κρίνονται τα αμετάκλητα βουλεύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Τι είπε στο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ο πρόεδρος Εφετών που τιμήθηκε για την προσφορά του στη Δικαιοσύνη. Τιμήθηκε επίσης ο διαπρεπής καθηγητής του ΕΚΠΑ, Χρ. Μυλωνόπουλος σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικ. Σαλάτας: Αιχμές για την υπόθεση Novartis – Παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας τόσο βάναυσα και μας πειράζει να κρίνονται τα αμετάκλητα βουλεύματα – ΒΙΝΤΕΟ dikastiko.gr

Τα βέλη του για τις εξελίξεις μετά την έκδοση του βουλεύματος σχετικά με τη λεγόμενη σκευωρία Novartis εξαπέλυσε ο πρόεδρος Εφετών και επί σειρά ετών Γ.Γ. και σημαντικό στέλεχος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, ο οποίος στο 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων τιμήθηκε για την προσφορά του, αφήνοντας αιχμές για κάποιους δικαστές που ακολουθούν «λάθος» διαδρομή.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαλάτας, απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης Novartis, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη αντίφαση καθώς όταν παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας τόσο βάναυσα, δεν μπορεί να ενοχλεί η κριτική για το βούλευμα. «Μπορεί να είναι άριστο, μπορεί να είναι μέτριο» σχολίασε.

Σαλάτας

youtube

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ελάχιστες – όπως επέμενε – περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Σώμα. Ο κ. Σαλάτας εξαπέλυσε τα βέλη του κατά όσων έχουν ακολουθήσει άλλο δρόμο.

«Αλλά δεν είμαστε τέλεια όντα. Και λάθη κάνουμε και παραλείψεις. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις ελάχιστες που οι αποφάσεις μας επηρεάζονται από την κοινή γνώμη, από οικονομικά συμφέροντα, από πολιτικές σκοπιμότητες, από αποφάσεις που στηριζόμαστε πάνω σε αυτές για να κάνουμε καριέρα» σημείωσε.

«Αυτοί δεν είναι δικαστές και εισαγγελείς. Είναι επίορκοι και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Σώμα. Προσπάθησε η Δικαιοσύνη να κάνει αυτοκάθαρση πριν 15- 20 χρόνια. Δεν ήταν αυτοκάθαρση, ήταν καρικατούρα» επεσήμανε ο κ. Σαλάτας.

«Έκτοτε αν και συνέβησαν πολλά γεγονότα που άγγιξαν και τις ηγεσίες μας δεν έγινε τίποτα. Είμαστε στον ίδιο παρονομαστή, τα πράγματα τα βάζουμε κάτω από το χαλί. Ισχύει ενδεχομένως και η συναδελφική αλληλεγγύη» υποστήριξε.

Η στιγμή της τιμητικής προσφοράς προς τον κ. Σαλάτα υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη με τον ίδιο να αποκαλύπτει πως την προηγούμενη έπαθε θρόμβωση και θα πρέπει να νοσηλευτεί και δεν μπορέσει να παρακολουθήσει το Συνέδριο. «Να μην πάρετε ποτέ σύνταξη» προέτρεψε τους συμμετέχοντες, λέγοντας πως η περιπέτεια της υγείας του ξεκίνησε αμέσως μετά.

Συνέδριο Μαχόμενων Δικηγόρων: Χρ. Μυλωνόπουλος –  “Χρειάζεται τόλμη από όλους»

Η Ένωση τίμησε σε μια επίσης έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα τίμησε τον διαπρεπή καθηγητή καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ Χρίστο Μυλωνόπουλο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης για την πολυποίκιλη προσφορά του στη νομική επιστήμη, και το ήθος του.

«Θα πρέπει να υπάρξει τόλμη από όλα τα θεσμικά όργανα, των δικαστών- εισαγγελέων, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση», ενώ ανεβαίνοντας στο βήμα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την τιμητική βράβευση που του επεφύλαξαν οι διοργανωτές του συνεδρίου και όπως είπε, την απέδωσε στην ανάγκη να ενδυναμωθεί η σχέση θεωρίας και πράξης στο ποινικό σύστημα.

«Είναι γνωστό ότι θεωρία χωρίς πράξη στο ποινικό σύστημα είναι θολή και πράξη χωρίς θεωρία είναι τυφλή. Ενεργήματα εμφορούμενα και στηριζόμενα μόνο στη θεωρία χωρίς να μετέχουν στην πράξη έχουν οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα, αλλά και πράξη άμοιρη της θεωρίας είναι επικίνδυνη. Η θεωρία στο ποινικό σύστημα προστατεύει πρώτα από όλα τον πολίτη, διότι εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου, προβλεψιμότητα των ποινικών αποφάσεων, δυνατότητα ελέγχου του δικαστού αλλά και προστασία του ιδίου», ανέφερε ο κ. Μυλωνόπουλος.

Συνέδριο Μαχόμενων Δικηγόρων:

dikastiko.gr

Μιλώντας για το θέμα των τηλεοπτικών δικών, σημείωσε πως «υπάρχει πράγματι μια διάσταση του κεκτημένου δικαίου και της πραγματικότητας. Από τη μια υπάρχει το γραπτό δίκαιο που προβλέπει το τεκμήριο της αθωότητας και την αντικειμενική αμεροληψία, την μυστικότητα της προδικασίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την απαγόρευση διαρροής του δικαστικού απορρήτου. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες αυτές οι διατάξεις καταστρατηγούνται σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα», για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και οι πολλές παραμέτρους νοθεύουν το ποινικό σύστημα».

Το βαρυσήμαντο και πολυεπίπεδο έργο του τιμώμενου καθηγητή παρουσίασε ο προεδρος της Ενωσης Ι. Γλύκας, ενώ ο κ. Ζούπας αναγνώρισε την μεγάλη προσφορά του κ. Μυλωνόπουλου στη νομική επιστήμη αλλά και μεγάλη τιμή για τους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί με την Πάτρα, ενώ με εγκάρδιο λόγο ο Θεόδωρος Μαντάς προσέφερε ένα συμβολικό δώρο (επιλογή από το Μουσείο Μπενάκη) εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου στον καθηγητή Ποινικού Δικαίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ