Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Νομικά πυρά κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Ζητούν από το ΣτΕ να μπλοκάρει 1.030 προσλήψεις

Συζητήθηκε η προσφυγή 10 συλλόγων επιστημονικού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και πανεπιστημιακών κατά της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομικά πυρά κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Ζητούν από το ΣτΕ να μπλοκάρει 1.030 προσλήψεις EUROKINISSI

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του για τις αιτήσεις ακύρωσης δέκα Συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και καθηγητών Πανεπιστημίων, για την συγκρότηση της ΟΠΠΙ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό  τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), εξηγώντας είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει  το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το  Σύνταγμα.

EUROKINISSI

Από την πλευρά των Πανεπιστημίων, κλπ., μεταξύ των  άλλων, υποστηρίχθηκε:

-Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των   Πανεπιστημίων, -Οι άνδρες της ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ, -Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια, -Η προκήρυξη από τον αρχηγό της  ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί, -Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από  Ε΄  Τμήμα του ΣτΕ, – Η Πολιτεία πρώτα προσλαμβάνει και έπειτα θα καθορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των προσλαμβανομένων. – Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί  στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία, -Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί φρουροί έπρεπε να ενταχθούν στα ΑΕΙ, κάτι που δεν έγινε. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι τα μέλη της  ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις Πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ.

EUROKINISSI

Επιπλέον, διαβεβαιώθηκε ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

«Ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια αφού υπάρχουν ομηρίες Πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμοί και υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ