Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020

Νόμιμη η διαχείριση των δικαιωμάτων από τον ΟΠΙ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νόμιμη η διαχείριση των δικαιωμάτων από τον ΟΠΙ

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τον Ιούνιο του 2018, με την οποία ανατέθηκε εκτάκτως για δύο χρόνια, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της

  “ΑΕΠΙ-Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, του αείμνηστου επίσης μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικού της εταιρείας «Universal Μουσική Εκδοτική Εταιρεία» και 77 άλλων καλλιτεχνών δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση» κατά της επίμαχης από 4.6.2018 υπουργικής απόφασης, που εκδόθηκε κατά τις επιταγές του νόμου 4481/2017.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1009/2020 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και έκανε δεκτές τις επίμαχες παρεμβάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η ανάθεση στον ΟΠΙ, ως αρμόδιο φορέα επιφορτισμένο με την άσκηση της κρατικής εποπτείας επί των φορέων συλλογικής διαχείρισης των εξαιρετικών αρμοδιοτήτων του άρθρου 45 του νόμου 4531/2018, δεν μετατρέπει αυτόν σε επιχειρηματικό φορέα ανταγωνιστικό του λειτουργούντος στο πλαίσιο της αγοράς φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου οι σχετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παράγραφος 1, 5 παράγραφος 1 και 25 του Συντάγματος».

Και με το σκεπτικό αυτό απέρριψε το ΣτΕ ως αβάσιμους τους ισχυρούς του Συλλόγου Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ