Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: Σε ποιες διατάξεις βγάζει “κόκκινη” κάρτα η ΕνΔΕ

Καταγγέλλει πως μέσω ορισμένων ρυθμίσεων προωθείται η αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και της διαδικασίας προαγωγών τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: Σε ποιες διατάξεις βγάζει “κόκκινη” κάρτα η ΕνΔΕ

Επιχείρηση προετοιμασίας εκ της πλαγίας οδού για τις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών διακρίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε αυτές.

Στις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πολιτικά κόμματα, η ΕνΔΕ διατυπώνει την πλήρη διαφωνία με την πρόβλεψη διενέργειας τακτικών και έκτακτων επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, χαρακτηρίζοντάς την προστάδιο της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών ο οποίος σχεδιάζεται εδώ και καιρό.

«Η εν λόγω ρύθμιση του σχεδίου Νόμου εισάγει μια απαράδεκτη μέθοδο εκ πλαγίου πρόσθετης αξιολόγησης των δικαστών, πέραν της επιθεώρησής τους, αναιρώντας τον θεσμικό τους ρόλο και την κατάρτισή τους και κυρίως υποτιμώντας το επιβαρυμένο δικαιοδοτικό τους έργο, χωρίς αντίστοιχα με τον επιχειρούμενο τρόπο να διευκολύνεται ο δικαστής με ουσιαστικά κίνητρα να μετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια πραγματικής υποβοήθησής του» τονίζει. Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Και επισημαίνει: «Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ο δικαστής αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την Πολιτεία, δεν γίνεται αντιληπτό το υψηλό λειτούργημα που ασκεί, το μέγεθος των ευθυνών που καλείται να διαχειριστεί και ο μεγάλος καθημερινός φόρτος εργασίας του. Παραβλέποντας όλα αυτά προστίθεται με τη ρύθμιση η υποχρέωση να παρακολουθεί επιμορφωτικά προγράμματα στα οποία βαθμολογείται και προωθείται τελικά ο ανταγωνισμός, το άγχος της ανταπόκρισης, η αίσθηση της υπαλληλοποίησης, η κενή περιεχομένου βαθμοθηρία και τελικά η υπηρεσιακή ανασφάλεια, στοιχεία ευθέως αντίθετα με την θέση και τον προορισμό του δικαστή, ο οποίος πρέπει να νιώθει ασφαλής στην άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων και ενισχυμένος στη διαχείριση του μεγάλου όγκου εργασίας που έχει». Για το λόγο αυτό η ΕνΔΕ ζητάει την άμεση απόσυρση της διάταξης.

Ανάλογη διαφωνία διατυπώνει και για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων κατά την πρακτική τους άσκηση, κάνοντας και σε αυτή την περίπτωση λόγο για απαράδεκτη μέθοδο. «Το συγκεκριμένο άρθρο μας «προετοιμάζει» για τις αλλαγές που επιθυμεί να εισάγει το Υπουργείο στον ΚΟΔΚΔΛ αναφορικά με τον τρόπο αξιολόγησης των Δικαστικών Λειτουργών. Μιας αξιολόγησης που θα βρίσκεται ενδεχομένως σε άμεση συνάρτηση και με τις προαγωγές» υποστηρίζει.

Μεταξύ των βασικών ενστάσεων της Ένωσης συγκαταλέγονται επίσης ο συντελεστής βαρύτητας γραπτών και προφορικών εξετάσεων, που βάσει του νομοσχεδίου θα είναι 70%- 30%, ενώ προτείνει να διαμορφωθεί στο 80%- 20%, καθώς και η εξέταση ξένης γλώσσας που εισάγεται στο πρώτο στάδιο των εξετάσεων και αποτελεί προϋπόθεση η επιτυχία για τη συμμετοχή στα επόμενα στάδια. Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Αναντιστοιχία διακρίνει μεταξύ των ρυθμίσεων που αφορούν τις εξετάσεις για την γενική παιδεία των υποψηφίων. Η ΕνΔΕ συμφωνεί πλήρως με την αύξηση του συντελεστή βαρύτητας του συγκεκριμένου αντικειμένου στο πλαίσιο των εξετάσεων, διαφωνεί όμως με την στενή οριοθέτησή του σε αντικείμενο «νομικής» παιδείας και την ενίσχυση των τεχνοκρατικών γνώσεων ενός υποψηφίου.

Θετικό βήμα χαρακτηρίζει την πρόβλεψη για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια λειτουργίας της Σχολής, δημιουργίας κατεύθυνσης Ειρηνοδικών. «Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ιστορική δικαίωση των αγώνων που έδωσε το Προεδρείο της Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Αναβαθμίζεται πλέον έμπρακτα ο βαθμός των Ειρηνοδικών και αναγνωρίζεται από την Πολιτεία η ανάγκη να λαμβάνουν ίδιο επίπεδο επιστημονικών γνώσεων με τους Πρωτοδίκες» αναφέρει.

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις της ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ