Πέμπτη 02 Μαϊου 2024

Νομοθετική ρύθμιση: Η κυβέρνηση φέρνει μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις όλων των δικαστών – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά – ΒΙΝΤΕΟ

Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δικαιώνει τους δικαστικούς λειτουργούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετική ρύθμιση: Η κυβέρνηση φέρνει μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις όλων των δικαστών – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά – ΒΙΝΤΕΟ freepik

Σε μόνιμες αυξήσεις που αφορούν τις συντάξεις όλων των δικαστών φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως με νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών τους ώστε να προσεγγίζουν το 80% του μισθού τους.

Η ρύθμιση θα έρθει μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις τους. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτήρισαν μη νόμιμη και ακυρωτέα τη σιωπηρή άρνηση των αρχών σχετικά με την προσφυγή, που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο σχετικά με τον επανακανονισμό του συντάξιμου ποσού.

Όπως αναφέρεται «όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο  ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου  4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών».

Τονίζεται παράλληλα πως «εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους  των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016)».

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται  στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Η «ουρά» πίσω από τους 3 προσφεύγοντες

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε έπειτα από προσφυγές του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου και του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικολάου Αγγελάρα.

Συντάξεις όλων των δικαστών

Freepik

Οι εν λόγω αποφάσεις της Ολομέλειας αφορούν τους συγκεκριμένους τρείς πρώην δικαστές και «καταλαμβάνουν» ακόμη 450 που έχουν επίσης προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 δικαστές θα πρέπει να  διεκδικήσουν με αιτήσεις «καρμπόν» την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Συντάξεις όλων των δικαστών: Τα σενάρια για τις αυξήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων όχι με άμεσες αυξήσεις, αλλά με τη θέσπιση ειδικών ποσοστών αναπλήρωσης μόνον για τους δικαστές, ώστε οι συντάξεις τους να προσεγγίσουν το 70% ή και το 80% που ήταν με το παλαιότερο καθεστώς (Π.Δ. 169/2007). Και αυτό γιατί με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου εκτός από τις μνημονιακές μειώσεις, ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά ειδικά για τους δικαστές δύο από τα άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, το ένα (άρθρο 8) για τα ποσοστά αναπλήρωσης και το άλλο (άρθρο 14) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται «αγκάθι» είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης. Από αυτά θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο οι συντάξεις τους θα φτάσουν στα προμνημιονιακά επίπεδα, ενώ εξετάζεται να εισαχθούν στα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικοί προσθετικοί συντελεστές που θα αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστών.

Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν τόσο οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων δικαστών όσο και των μελλοντικών που θα εξέλθουν της υπηρεσίας τους με βάση τους νέους συντελεστές.

Το πακέτο των νέων διεκδικήσεων

Πονοκέφαλο δημιουργεί στην κυβέρνηση πως ανάλογες βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης θα ζητήσουν και άλλοι συνταξιούχοι είτε υπάγονται όπως οι δικαστές στα ειδικά μισθολόγια δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι πανεπιστημιακοί, κ.λπ. είτε είναι απλοί συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων ταμείων. Το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε τέτοιες πιθανές διεκδικήσεις είναι ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι οι συντάξεις των δικαστών πρέπει να είναι σε «ευθεία σύνδεση» με το μισθό τους, ενώ για τις άλλες κατηγορίες η σύνταξη να είναι σε «εύλογη σχέση» με το μισθό.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων αυτή η εύλογη σχέση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν με τον νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πλην όμως ακόμη και με αυτές τις βελτιώσεις οι σημερινές συντάξεις υπολείπονται ως και 30% σε σχέση με τις παλαιότερες.

Επομένως αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις των δικαστών, είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και για άλλες κατηγορίες.

Παρέμβαση Πικραμμένου: «Δεν νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει την επιθυμία να κυβερνήσει, ούτε να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν.Δ. μίλησε για ένα περίπλοκο ζήτημα. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη», ο κ. Πικραμμένος είπε «δεν νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει την επιθυμία να κυβερνήσει, ούτε να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μπερδεύουμε δύο πράγματα. Η Δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική. Ερμηνεύει το Σύνταγμα και τους νόμους. Και τι θέλω να πω με αυτό. Οταν λοιπόν κρίναμε νόμιμες περικοπές που έγιναν στους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους με το πρώτο μνημόνιο, τότε δεν ασκούσαμε δημοσιονομική πολιτική; Φυσικά και ασκούσαμε. Αυτά τα δικαστήρια ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον νόμο και φυσικά οι αποφάσεις τους έχουν επιπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Οταν κρίνουμε αν μία κατηγορία πρέπει να πάρει τα βαρέα και ανθυγιεινά και μία άλλη όχι, πάλι δεν έχει επίπτωση στη δημοσιονομική πολιτική; Πρώτα από όλα λοιπόν τα δικαστήρια είμαι βέβαιος κατά την ερμηνεία και εδώ είναι το θέμα, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πολύ τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα».

«Δεν λέω αν συμφωνώ ή διαφωνώ, διότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει βρει τη λύση του ακόμη. Το Μισθοδικείο είπε ότι σωρευτικά οι τρεις νόμοι είναι αντισυνταγματικοί, ελάτε λοιπόν να ξανακρίνετε. Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει το 5%, το 50%, μπορεί να μη δώσει τίποτα. Τότε να σας πω. Αλλά τώρα ακόμα το θέμα είναι ανοικτό», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη για τα αναδρομικά

“Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά”, δήλωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών.

Όπως ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι “καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε μία κυβερνώσα Δικαιοσύνη. Ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είναι δυνατόν απλώς ερμηνεύοντας άρθρα του Συντάγματος, πρέπει να έρχεται το ΥΠΟΙΚ και να δίνει λεφτά από εδώ και από εκεί…».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ