Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

Novartis: Οριστική απαλλαγή για τον Νίκο Μανιαδάκη

Το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο είχε απαλλαγεί ο καθηγητής Μανιαδάκης, και εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί έφεση από την Εισαγγελία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Οριστική απαλλαγή για τον Νίκο Μανιαδάκη EUROKINISSI

Στην οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη από την υπόθεση Novartis, προχώρησε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την ποινική εμπλοκή ενός προσώπου που ξεκίνησε την υπόθεση ως προστατευόμενος μάρτυρας και κατέληξε κατηγορούμενος. Η αμετάκλητη απαλλαγή του μάλιστα ενδεχομένως αποτελεί και ευνοϊκό βήμα για την υπό εξέλιξη διαδικασία για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπόθεση Novartis: Το βούλευμα

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς είχε καταλήξει ομόφωνα, τον περασμένο Οκτώβριο, στην απαλλαγή του κ. Μανιαδάκη με τη βασική παραδοχή πως  στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

EUROKINISSI

Έφεση

Στη 01 Νοεμβρίου 2021, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά του ανωτέρω Βουλεύματος θεωρώντας ότι από την δικογραφία προκύπτει ότι είχαν ανατεθεί στον κο Μανιαδάκη καθήκοντα Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων.

Όμως και το νέο βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Αθηνών, που εκδόθηκε τώρα απερριψε την έφεση για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, επικυρώνοντας έτσι το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απαλλάσσει τον κο Μανιαδάκη από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για τα έτη 2010-2014.

Συγκεκριμένα το Δικαστικό Βούλευμα αναφέρει:

«Σύμφωνα με την κατάθεση του προαναφερόμενου μάρτυρα (σ.σ. προστατευόμενος μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»), «…Όσον αφορά στον Μανιαδάκη, το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών…», πλην όμως, από το περιεχόμενο του ως άνω εγγράφου δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014.

Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο.»

eurokinissi

Υπόθεση Novartis: «Πλήρης αθωότητα»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας αναφέρουν :

«Οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νικολάου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, την 31.12.2018, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.

Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών,  το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ