ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΝΣΚ: Δεν θέτουμε πρόσθετους περιορισμούς σε δημοσίους υπαλλήλους για το επιτρεπτό ή το περιεχόμενο μαρτυρίας τους

Τι απαντά σχετικά με καταγγελίες για εγκύκλιο νομικής συμβούλου προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης των υπαλλήλων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΝΣΚ: Δεν θέτουμε πρόσθετους περιορισμούς σε δημοσίους υπαλλήλους για το επιτρεπτό ή το περιεχόμενο μαρτυρίας τους EUROKINISSI

Αντιπαράθεση προκάλεσε η εγκύκλιος νομικής συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία περιγραφόταν ο τρόπος που θα πρέπει να εξετάζονται υπάλληλοι ως μάρτυρες σε δίκες με διάδικο το ελληνικό Δημόσιο.

Οι αντιδράσεις με αφορμή δημοσίευμα προκλήθηκαν από την αναφορά της εγκυκλίου πως η κατάθεση «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης».

Όπως επικρίθηκε η «απειλή» πειθαρχικών και ποινικών διώξεων συνιστά περιορισμό της ελευθερίας των δημοσίων υπαλλήλων να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Καμία απαγόρευση, απαιτείται όμως τήρηση εχεμύθειας

Άμεση υπήρξε η απάντηση από την πλευρά του ΝΣΚ στις καταγγελίες αυτές, όπου διευκρίνισε κατηγορηματικά πως δεν απαγορεύεται η εξέταση των υπαλλήλων του Δημοσίου, ως μαρτύρων ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών. Ωστόσο, για την εξέταση αυτή, θα πρέπει να τηρείται το καθήκον εχεμύθειας του υπαλλήλου, καθώς σε περίπτωση παραβίασης του καθήκοντος αυτού τότε συντρέχουν λόγοι πειθαρχικής και ποινικής ευθύνης.

Ειδικότερα όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΝΣΚ:

«Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο και σε ιστοσελίδες, με αφορμή το έγγραφο, με αριθμό 441-ΛΠ820/2021/01-06-2021 του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΝΣΚ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Η αληθής και πάγια επιστημονική θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των συντακτών του παραπάνω εγγράφου, είναι ότι δεν απαγορεύεται η εξέταση των υπαλλήλων του Δημοσίου, ως μαρτύρων ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ( ΚΠολΔ), Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ). Πλην, όμως, για την εξέταση αυτή, θα πρέπει να τηρείται το καθήκον εχεμύθειας του υπαλλήλου (άρθρο 26 του Υπαλληλικού Κώδικα, ν.3528/2007).

2. Ειδικότερα, όταν ο υπάλληλος καλείται από δικαστήριο ή δικαστική αρχή ή προσέρχεται οικειοθελώς ως μάρτυρας σε δικαστική διαδικασία, οφείλει, προκειμένου να καταθέσει για ζητήματα απόρρητα ή γενικότερα σε κάθε περίπτωση για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών και για τα οποία, κατά την κοινή πείρα και λογική, επιβάλλεται να τηρεί εχεμύθεια, να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από τον αρμόδιο Υπουργό (άρθρα 400 αριθ. 2 ΚΠολΔ, 212 παρ.1 ΚΠΔ, 183 ΚΔΔ).

3. Η παραπάνω πρόνοια λαμβάνεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την προστασία του ίδιου του υπαλλήλου, αφού, σε περίπτωση παραβίασης του καθήκοντος εχεμύθειας, αυτός υπέχει πειθαρχική (π.χ άρθρο 107, παρ. 1, περ. η΄ του Υπαλληλικού Κώδικα) και -υπό προϋποθέσεις- και ποινική ευθύνη (π.χ άρθρα, 252, 259 του Ποινικού Κώδικα).

4. Εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν – πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Η απάντηση Μηταράκη: Στρατευμένη λασπολογία

Συκοφαντικά χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπογραμμίζοντας πως η λειτουργία του ΝΣΚ είναι ανεξάρτητη.

Σε δήλωσή του επισημαίνει: «Είναι γνωστό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ανώτατη αρχή του Κράτους, με αποστολή την νομική υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και γενικότερα τη νομική υποστήριξή του. Οι νομικές απόψεις του δεν επηρεάζονται από την πολιτική ηγεσία του εκάστοτε Υπουργείου, η οποία και δεν εμπλέκεται στη λειτουργία του. Νότης Μηταράκης

Με απορία, επίσης, βλέπω την ελαφρότητα των στελεχών της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης, στελεχών με κυβερνητική εμπειρία, να σχολιάζουν υποθέσεις χωρίς να έχουν διερευνήσει τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) σχετικά με το καθήκον εχεμύθειας των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τη στιγμή που μου επιδόθηκε το έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχω ζητήσει σχετική ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις απόψεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτό που δεν θα γίνει ανεκτό είναι η στρατευμένη λασπολογία και η συστηματική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Κ. Αρβανίτης: Αυταρχισμός στα όρια της εκτροπής

«Η σημερινή αποκάλυψη της ντροπιαστικής εγκυκλίου με την οποία περιορίζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών συνιστά νέο ρεκόρ ντροπής, ακόμη και γι’ αυτήν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είναι μόνο ο αυταρχισμός και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αυτό το έχουμε συνηθίσει από αυτήν την Κυβέρνηση. Είναι η -χωρίς προσχήματα, πλέον- περιφρόνηση στο Κράτος Δικαίου, στην ίδια τη Δημοκρατία εν τέλει» αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.

«Ο κατήφορος συνεχίζεται. Η χώρα – κοιτίδα της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε Βαλκανικό παράρτημα του Βίσεγκραντ, σε νομικό φαρ-ουεστ, καταργώντας το δικαίωμα προστασίας του πολίτη, καθώς η δίκαια δίκη μπορεί να εξαρτάται από μαρτυρία που απαγορεύεται. Ο θεσμικός κατήφορος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη λαμβάνει διαστάσεις εκτροπής και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα» προσθέτει, προαναγγέλλοντας σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ