Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Oι ευρωεκλογές στο Ιnstagram

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Oι ευρωεκλογές στο Ιnstagram

«Για τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε δυόμισι εβδομάδες, υπάρχουν πολυάριθμες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παράξενες προτάσεις γάμου. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό; Με μια προσεκτικότερη ματιά αποδεικνύεται ότι δεν είναι προτάσεις γάμου. Στην πραγματικότητα αφορούν στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι λεζάντες των αναρτήσεων χρηστών, στις οποίες ορισμένοι φορούν πουλόβερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται πρόταση συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για την εκστρατεία “το ελάχιστο πέντε”. Με το hashtag #Proposals4Europe οι χρήστες καλούνται να κάνουν σε κάποιον πρόταση να πάνε να ψηφίσουν μαζί».

«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε ιδίως καινούριους ψηφοφόρους και όσους δεν ψηφίζουν», λέει στην FAZ ο Τομπίας Γκράλκε, επικεφαλής της πρωτοβουλίας. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο αριθμός των καινούριων ψηφοφόρων στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό των άλλων ηλικιακών ομάδων. «Επιπλέον, θέλουμε να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που είναι στην πραγματικότητα φιλοευρωπαίοι, αλλά αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Η ιδέα της εκστρατείας δημιουργήθηκε πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017, τότε έγινε μια εκστρατεία μικρότερου βεληνεκούς, η οποία λειτούργησε τόσο καλά», σύμφωνα με τον κ. Γκράλκε, «ώστε αποφασίσαμε φέτος να την επεκτείνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δηλωμένος στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν τότε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τα ακροδεξιά κόμματα κάτω από το 5%, εξού και το όνομα».

Στη σελίδα τους στο Instagram αναφέρουν: «Υπέρ της δημοκρατίας, κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού με ριζοσπαστική ευγένεια». Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου με εκστρατείες της κοινωνίας των πολιτών και εκπαιδευτικές προσφορές. «Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές, εθελοντική εργασία και μεμονωμένα ποσά από διάφορα projects», λέει ο κ. Γκράλκε.

Εν τω μεταξύ, η δράση #Proposals4Europe έφτασε και σε πολίτες εκτός Γερμανίας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτήσεις στο hashtag από τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, την Αθήνα, το Λονδίνο ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Στην ιστοσελίδα της καμπάνιας εξηγείται πώς λειτουργεί η δράση. Εκεί θα βρείτε έντυπες προτάσεις με hashtags στα οποία αναγράφονται όροι όπως #democracy, #culturaldiversity, #europeunited και #europeansolidarity. Αν τις κατεβάσει κάποιος και τις εκτυπώσει μπορεί να τους δώσει το σχήμα δαχτυλιδιού. Αφού επιλεγεί ο μέλλων ή η μέλλουσα εκλογική σύντροφος ερωτάται εάν θέλει να πάνε να ψηφίσουν μαζί. Πρέπει βέβαια να αναρτηθεί μια φωτογραφία στο hashtag # Proposals4Europe του Instagram ή στο Twitter.

Εκτός από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, στόχος της εκστρατείας είναι να γίνονται συναντήσεις και να ενθαρρύνονται συζητήσεις για την Ευρώπη. «Θέλουμε η εκστρατεία να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν προτάσεις για το τι χρειάζεται η Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζήσουν», όπως λέει ο κ. Γκράλκε.

Πηγή: FAZ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ