Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

O εισαγγελέας διαφωνεί για την 7η άδεια, κι ο Κουφοντίνας ζητεί αλλαγή «θέσης εργασίας»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O εισαγγελέας διαφωνεί για την 7η άδεια, κι ο Κουφοντίνας ζητεί αλλαγή «θέσης εργασίας»

Ο εισαγγελέας διαφώνησε να δoθεί η 7η άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα, την οποία θα μπορούσε να πάρει βάσει του σωφρονιστικού κώδικα στις 28 Φεβρουαρίου (δηλαδή 2 μήνες μετά την προηγούμενη).

Η προσφυγή που κατέθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός των φυλακών Κσσαβέτειας Βόλου εστιάζει, όπως ανακοίνωσε η συνήγορος του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, στις απόψεις του κατηγορουμένου αλλά προφανώς και στο αν αυτές έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την εποχή της διάπραξης των εγκλημάτων. Η κ. Γιάννα Κούρτοβικ, συνήγορός του, αναφέρει μάλιστα πως:

-Η διαφοροποίηση της άποψης του εισαγγελέα, μετά από 6 άδειες, έγινε «προφανώς υπό την πίεση της ενορχηστρωμένης πολεμικής που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου».

-ζητήθηκε από τον Κουφοντίνα να απαντήσει σε ερωτήσεις «γύρω από  τις ιδέες και τη δράση του», δηλαδή η διαφοροποίηση του εισαγγελέα εδράζεται σε λόγους «που άπτονται του έλεγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και με άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου».

Ανακοινώνει δε, πως μετά την κριτική για τη διάταξη που αφορά την ευνοϊκή επιμέτρηση των ημερών κράτησης κρατουμένων που εργάζονται στους φούρνους των φυλακών, ζήτησε να μεταφερθεί σε άλλη θέση εργασίας: «…προκειμένου να επωφεληθεί οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος της ρύθμισης από την εργασία του στην υπηρεσία των φούρνων. Η κίνηση αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς τους συγκρατούμενούς του και προκειμένου να σταματήσει η ανέξοδη ρητορεία σε βάρος των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προσπαθεί  να επιβάλει στην κοινωνία την αποδοχή ενός μοντέλου σωφρονιστικού συστήματος πολύ πιο αυταρχικού».

Η ανακοίνωση 

Η ανακοίνωση της κας Κούρτοβικ, έχει ως εξής:

«Την 19/2/2019 , συζητήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής του Βόλου, η αίτηση για την 7η  τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία έγινε μεν δεκτή από την πλειοψηφία  του Συμβουλίου, μειοψήφησε όμως ο Εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος   αποφάσισε (προφανώς υπό την πίεση της ενορχηστρωμένης πολεμικής που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου) να διαφοροποιήσει την ψήφο του από αυτήν των 6 προηγούμενων,  με επίκληση λόγων  που άπτονται του έλεγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων  που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και με άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου.

Η προσφυγή που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός (βάσει της σχετικής διάταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα) συζητήθηκε σήμερα, 21/2/2019  στο Συμβούλιο του Δικαστηρίου του Βόλου που ενεργεί ως Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών. Κατά την συζήτηση της αίτησης ο κρατούμενος κλήθηκε να απαντήσει και πάλι σε σειρά  ερωτήσεων γύρω από  τις ιδέες και τη δράση του.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενημερώνουμε ακόμη ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ενόψει της ψήφισης της διάταξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης , με βάση την οποία  θεωρήθηκε ότι θα ισχύσει ευνοϊκότερη επιμέτρηση του χρόνου εργασίας κρατουμένων στους φούρνους των φυλακών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε αίτηση στην διεύθυνση της φυλακής του Βόλου, όπου κρατείται, για την μεταφορά του σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να επωφεληθεί οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος  της ρύθμισης από την εργασία του στην υπηρεσία των φούρνων. Η κίνηση αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς τους συγκρατούμενούς του και προκειμένου να σταματήσει η ανέξοδη ρητορεία σε βάρος των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προσπαθεί να επιβάλει στην κοινωνία την αποδοχή ενός μοντέλου σωφρονιστικού συστήματος πολύ πιο αυταρχικού».

Μεταγωγή

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στα Δικαστήρια Βόλου για το νέο αίτημα τετραήμερης άδειας σήμερα στη μία περίπου το μεσημέρι.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στο δικαστήριο για να εκφράσει την άποψή του στο Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, για την τετραήμερη άδεια που έχει αιτηθεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, για το αίτημά του εξέφρασε αντιρρήσεις ο εισαγγελέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Φυλακών Κασσαβέτειας.

Εάν τελικά το αίτημα του μέλους της «17Ν» γίνει δεκτό, θα πρόκειται για την έβδομη άδεια που θα του χορηγηθεί. Η τελευταία ήταν την Πρωτοχρονιά, οπότε και του δόθηκε εξαήμερη άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στις 12:45 το μεσημέρι στα Δικαστήρια Βόλου. Μπροστά από το μεταγωγικό αυτοκίνητο των φυλακών προηγούνταν δύο αυτοκίνητα της Ασφάλειας, ενώ πίσω ακολουθούσε ένα αυτοκίνητο με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Η κυκλοφορία σε συγκεκριμένο σημείο απαγορεύτηκε, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα έξω και μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ο ίδιος φορώντας χειροπέδες οδηγήθηκε από δύο οπλισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο γραφείο της Προέδρου Πρωτοδικών όπου συνεδρίαζε το Δικαστικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου βρέθηκε στις 13.05.

Μετά από περίπου 45 λεπτά, γύρω στις 13:30 το μεσημέρι ο Δημ. Κουφοντίνας βγήκε από το γραφείο και υπό αστυνομικό κλοιό μπήκε πάλι στο αυτοκίνητο των μεταγωγών, επί της οδού Κουρατέλια και οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές. Η απόφαση επί της αίτησης που κατέθεσε αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή ΦΩΤΟ: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ