Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ο Άρειος Πάγος “στέλνει” εγκύκλιο – οδηγία στους εισαγγελείς μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου

Υπό “διαδικασία επιτήρησης” από το Συμβούλιο της Ευρώπης η Ελλάδα, μέχρι την υιοθέτηση του γενικού μέτρου συμμόρφωσης μετά την καταδίκη από το ΕΔΔΑ για μία “υπόθεση αναφοράς”, όπως χαρακτηρίστηκε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άρειος Πάγος “στέλνει” εγκύκλιο – οδηγία στους εισαγγελείς μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου Eurokinissi

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει η περιβόητη υπόθεση των greek statistics, μετά και την προ έτους περίπου δικαίωση του τότε προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το ΕΔΔΑ για την οποία αναλυτικά είχε αναφερθεί το dikastiko.gr, όπως αποκαλύπτει ο Άρειος Πάγος που “στέλνει” εγκύκλιο-οδηγία στους εισαγγελείς μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίου Δ. Σκιαδαρέση «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την υπ’ αρ. 1475 Σύνοδο του Σεπτ. 2023 χαρακτήρισε το ανωτέρω ζήτημα “υπόθεση αναφοράς”, την οποία αποφάσισε να παρακολουθήσει με την “απλή διαδικασία επιτήρησης”, στα πλαίσια της οποίας ως γενικό μέτρο συμμόρφωσης της χώρας μας εκδόθηκε η παρούσα».

Όπως σημειώνει η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου «το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι τα άρθρ. 6§1 της ΕΣΔΑ και 267 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε (ΣΛΕΕ) υποχρεώνουν τα εθνικά δικ/ρια, κατά των αποφάσεων των οποίων δεν προβλέπεται ένδικο μέσο από το εθνικό δίκαιο, να αιτιολογούν την άρνηση υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ για την ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ, υπό το πρίσμα των εξαιρέσεων που προβλέπει η νομολογία του ΔΕΕ και συνεπώς ειδικότερα πρέπει να εκθέτουν τους λόγους, για τους οποίους θεωρούν ότι το ερώτημα δεν είναι συναφές με την εκδικαζόμενη υπόθεση ή ότι η επίμαχη διάταξη του δικαίου της ΕΕ έχει ήδη ερμηνευθεί από το ΔΕΕ ή ακόμα ότι η ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ είναι τόσο προφανής που δεν αφήνει περιθώρια εύλογης αμφιβολίας».

Ο Άρειος Πάγος “στέλνει” εγκύκλιο-οδηγία στους εισαγγελείς: Το αίτημα Γεωργίου για επανάληψη της διαδικασίας

Όπως ανέφερε στην απόφασή του το ΕΔΔΑ «αποκατάσταση του προσφεύγοντος συνιστά η εξασφάλιση της επανάληψης της εσωτερικής διαδικασίας, εφόσον ζητηθεί, ώστε το αίτημα της ανωτέρω προδικαστικής παραπομπής να εξετασθεί από τον Άρειο Πάγο. Πράγματι ενώπιον του τελευταίου υποβλήθηκε ήδη από τον προσφυγόντα και εκκρεμεί αίτηση επανάληψης διαδικασίας».

Στην εγκύκλιό του ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρει πως το ΕΔΔΑ «καταδίκασε την χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος του προσφεύγοντος σε δίκαιη δίκη κατ’ άρ. 6§1 της ΕΣΔΑ (ν.δ. 53/ 1974), διότι με την υπ’ αριθμ. 977/18 απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε μεν (μαζί με την αίτηση αναίρεσης κατά Β’ βαθμιας καταδικαστικής για παράβαση καθήκοντος απόφασης) το υποβληθέν με τους πρόσθετους λόγους σαφές και ορισμένο αίτημα του καταδικασθέντος, τότε αναιρεσείοντος και ήδη προσφεύγοντος, περί υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ για την ερμηνεία διάταξης του Ενωσιακού Δικαίου και συγκεκριμένα της Αρχής 1.4 του Κώδικα Ορθής Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, πλην όμως (αυτό απορρίφθηκε) σιωπηρώς, χωρίς αιτιολογία».

Οι 3 επισημάνσεις της εγκυκλίου για την υποβολή προδικαστικού αιτήματος στο ΔΕΕ

Στην εγκύκλιο του  Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπενθυμίζονται επίσης και οι 3 τρόποι για υποβολή ερωτήματος στο ΔΕΕ όπου αναφέρεται:

(i) ενώ στο ΔΕΕ μπορεί να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα οποιοδήποτε δικ/ριο της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρ. 1 και 10 του υπογραφέντος στις 2-3-17 στο Στρασβούργο 16ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ μόνο τα αρμοδίως οριζόμενα ανώτατα δικ/ρια των συμβαλλομένων Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην έννοια των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα εφετεία) δύνανται ζητήσουν από το ΕΔΔΑ γνωμοδότηση για ζητήματα που σχετίζονται με την ερμηνεία ή εφαρμογή των δικαιωμάτων ή ελευθεριών που ορίζονται στην ΕΣΔΑ ή τα Πρωτόκολλα αυτής,

(ii) ότι το ανωτέρω 16° Πρωτόκολλο κυρώθηκε από την χώρα μας με το άρθρ. 1 του ν. 4596/ ΦΕΚ Α ́ 32/ 26-2-2019 και

(iii) ότι σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ίδιου νόμου ως αρμόδια ανώτατα Ελληνικά δικ/ρια ορίσθηκαν μόνο ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικράτειας και Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οποία υποβάλλουν αίτημα γνωμοδότησης στο ΕΔΔΑ «κατά την απόλυτη κρίση τους», είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος των διαδίκων σε κάθε στάση της δίκης έως την έκδοση της απόφασης.

Δείτε την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ