Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ο Dr. Kontos, οι “θεραπευτικές” του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη – ΒΙΝΤΕΟ

Στο εδώλιο ο ψευτογιατρός που κατηγορείται για το θάνατο δεκάδων ασθενών. Κατηγορούνται άλλα 16 πρόσωπα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Dr. Kontos, οι “θεραπευτικές” του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη – ΒΙΝΤΕΟ

«Έδωσα μόνο ανθοϊαμα και πρότεινα βιταμίνη C» ανέφερε σε κάποιες από τις δηλώσεις του ο ψευτογιατρός, η δράση του οποίου στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. «Ανθοϊαμα είναι σαν ένα σφηνάκι για το καλωσόρισες» έλεγε, ισχυριζόμενος πως ποτέ δεν πρότεινε θεραπείες.

Όπως αποκαλύφθηκε, όμως, εμφανιζόμενος ως Dr. Kontos έπειθε ασθενείς που έπασχαν από σοβαρά και ανίατα νοσήματα ότι θα τους γιατρέψει με … πανάκριβα βότανα και μαντζούνια. Τους απέτρεπε μάλιστα να συνεχίσουν να ακολουθούν τις επίσημες θεραπευτικές αγωγές που τους είχαν προτείνει οι γιατροί τους.

Στα «δίχτυα» του έπεσαν αρκετοί, κυρίως συγγενείς ασθενών που ήλπιζαν σε ένα θαύμα, όπως αυτό που τους υποσχόταν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 θύματα του ψευτογιατρού εκ των οποίων οι 45 είναι ήδη ταυτοποιημένες περιπτώσεις στην δικογραφία, 15 προέκυψαν πριν την δημοσιοποίηση των στοιχείων του στις 22 Ιουνίου και περισσότερες από 40 από την στιγμή της δημοσιοποίησης και μετά.

Και δεν έπεσαν θύματα τυχαία. Ο ίδιος μέσω του προφίλ του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιαζόταν ως μεγαλογιατρός, παραθέτοντας και φωτογραφίες από χειρουργεία που είχε πραγματοποιήσει. Μέχρι και… πιλότος δήλωσε κάτω από μία ανάρτησή του.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ασθενείς, οι οποίοι είχαν πιστέψει στο «θαύμα» και ακολούθησαν τις μεθόδους του, άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να χάνουν τη ζωή τους. Κάπως έτσι ξεδιπλώθηκε το κουβάρι για τον Dr. Kontos και βρέθηκε υπόλογος στη Δικαιοσύνη. Ο Dr. Kontos, οι "θεραπευτικές" του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη

Η ετυμηγορία του βουλεύματος: Οι κατηγορίες που τον οδηγούν στο εδώλιο

Για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας θα βρεθεί ο ψευτογιατρός αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές όπως αποφάνθηκε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Στα ίδια έδρανα θα καθίσουν και άλλοι 16 κατηγορούμενοι, που θεωρείται πως συνέβαλαν στη… διαδρομή του.

Στην πράξη το δικαστικό συμβούλιο προχώρησε σε πλήρη υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης των 300 σελίδων, που υπήρξε καταπέλτης για τον ψευτογιατρό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισαγγελική πρόταση, ο ψευτογιατρός εμφανίστηκε ως «εξαιρετικά καταρτισμένος και έμπειρος, ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας με εξειδικευμένες γνώσεις και πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας ανίατων ασθενειών (…)».

Η περίπτωση του ανηλίκου

Σε μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται πρότεινε στους γονείς «να διακόψουν για το ανήλικο τέκνο τους την προτεινόμενη, επιστημονικά ενδεδειγμένη, και ακολουθούμενη ως τότε θεραπεία, με χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και λοιπά και να ακολουθήσουν, ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη τη θεραπεία που τους σύστησε, αποτελούμενη από δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, ενέσιμά και μη, άγνωστης προέλευσης και χημικής σύστασης, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, παρασκευάζονταν στην Ελβετία από σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες ύλες και ήταν άγνωστα στον κόσμο, ακόμη και στα περισσότερα μέλη της ιατρικής κοινότητας, θεραπευτικά αποστάγματα, υγρά εμπεριέχοντα δραστικά συστατικά της κάνναβης και φαρμακευτικά βότανα που ίδιος τους χορηγούσε, καθώς και αυστηρή διατροφή».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση «η θεραπεία αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη και δεν ενέπιπτε σε παραδεδεγμένες μεθόδους της ιατρικής επιστήμης, αφού τα εν λόγω σκευάσματα και φάρμακα ήταν παντελώς ακατάλληλα για την αντιμετώπιση της νόσου, και στερούμενα οιασδήποτε θεραπευτικής ιδιότητας και ιατρικής αναγνώρισης».

Παρά το γεγονός πως οι γονείς έδρασαν αυτοβούλως, οι εισαγγελικές αρχές είχαν επισημάνει πως «ακολούθησαν υποταγμένα, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τις δικές του καταστροφικές μεθόδους «θεραπείας» (…) με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του ανήλικου ασθενούς να επιδεινωθεί ραγδαία και σε σημείο μη αναστρέψιμο με την απρόσκοπτη αύξηση του όγκου δεδομένο ότι στην πραγματικότητα παρέμεινε αυτό εντελώς ακάλυπτο από την δέουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να περιέλθει σε κωματώδη κατάσταση και να αποβιώσει το 2017 σε ηλικία 16 ετών». Ο Dr. Kontos, οι "θεραπευτικές" του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη

Οι ιδιότητες του ψευτογιατρού

Οι ιδιότητες του «ψευτογιατρού» ήταν πολλές και ανάλογα με την περίσταση εμφανιζόταν ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NSA, αλλά και βοτανολόγος. Σε άλλο ασθενή πρότεινε θεραπεία αποτελούμενη από έλαια και βότανα του Αγίου όρους, τα οποία ο ίδιος χορηγούσε. Επρόκειτο για «σκευάσματα χωρίς καμιά ιατρική αναγνώριση και παντελώς ακατάλληλα προς ίαση και η διατροφή που υποδείκνυε αποδυνάμωνε τον οργανισμό και τις φυσικές άμυνες του».

Στην πολυσέλιδη πρόταση από τον Εισαγγελέα περιγράφεται και η περίπτωση τετράχρονου αγοριού με μυϊκή ατροφία για την οποία ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να ισχυρίστηκε ότι τα φάρμακα (κορτιζόνη και τα λοιπά) που λάμβανε, προκαλούσαν βλάβη στον οργανισμό του και γι’ αυτό θα έπρεπε να ακολουθήσει αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη θεραπεία που αποτελούνταν από σκευάσματα που παρείχαν σταγόνες και (βότανα αποξηραμένα φύλλα φυτών) που ίδιος χορηγούσε. «Για πέντε μήνες το παιδί ακολούθησε τη θεραπεία με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί ραγδαία, να χάσει σταδιακά τις δυνάμεις του να μην μπορεί να σταθεί όρθιος στα πόδια του και να καταρρεύσει σε διάστημα 20 ημερών παραμένοντας έκτοτε καθηλωμένο σε αμαξίδιο μη δυνάμενο να πατήσει ξανά εφόρου ζωής και να αυτοεξυπηρετηθεί παραπληγία ποσοστό αναπηρίας 85%». Ο Dr. Kontos, οι "θεραπευτικές" του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Σχετικά με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους της υπόθεσης αναφέρεται ότι με την συμπεριφορά τους συνέδραμαν ουσιαστικά το «ιατρικό» του έργο και υποδήλωναν ότι «ο κατηγορούμενος είναι πράγματι γιατρός και δη συνεργάτης κλινικής στον οποίο παραχωρούσαν για την διευκόλυνση του επιστημονικού έργου του ειδικό χώρο γραφείου για να δέχεται τους ασθενείς του και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, δημιουργώντας στα θύματά του την εσφαλμένη πεποίθησή περί της ιατρικής ιδιότητας του».

Μαζί με τον «ψευτογιατρό» στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα 16 κατηγορούμενοι που φέρονται ως συνεργοί του. Πρόκειται για γιατρούς, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, αλλα και έναν πρώην υπουργό, γιατρό στο επάγγελμα. Αντιθέτως, με το ίδιο βούλευμα δεν παραπέμπεται σε δίκη η σύζυγος του ψευτογιατρού.

Τα αδικήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει ο 47χρονος είναι η ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, η διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, η κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, η αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, η πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, η οπλοκατοχή και η παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε καταφέρει να ξεγελάσει ακόμα και γιατρούς κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος» και αν και είχε παραδεχθεί την κατηγορία της απάτης, είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών και είχε υποστηρίξει ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων. Ο Dr. Kontos, οι "θεραπευτικές" του ιδιότητες και η παραπομπή σε δίκη

Οι ισχυρισμοί του Dr. Kontos

«Για τη δήθεν ιατρική μου ιδιότητα, το αληθές είναι ότι αρχικά δεν παρουσιαζόμουν ως τέτοιος, αλλά με την ιδιότητα του βοτανολόγου, έστω και εμπειρικού. Οι ίδιοι που τους προσέφερα τις υπηρεσίες μου άρχισαν να με συστήνουν περαιτέρω ως γιατρό και ουδέν έπραξα προκειμένου να άρω την πλάνη», υποστήριξε ο 47χρονος.

«Πέραν της ιδιότητας μου ως βοτανολόγος ουδέποτε έχω αποκτήσει πτυχίο ιατρικής. Απλά ορισμένες φορές συνόδευα τους ασθενείς στο διαγνωστικό κέντρο και νοσοκομείο στο οποίο θα έκαναν την εξέταση», ισχυρίσθηκε.

Όπως είχε δηλώσει στον χώρο που είχε μισθώσει η σύζυγός του, βρέθηκε ως φιλοξενούμενος «Είχα έρθει μόνο για να καθίσω λόγω του lockdown. Η γυναίκα μου υπήρξε διευθύντρια σε εντατική της Ελβετίας και κακώς μπλέκεται σε όλο αυτό. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τη βοήθησα να τα ξεπεράσει. Δεν είμαι γιατρός» είπε.

ΒΙΝΤΕΟ: MEGA

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ