Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Άσκησε βέτο η Τουρκία

Και τα 30 υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Άσκησε βέτο η Τουρκία Presidency of the Republic of Türkiye/twitter

Η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η αντίθεση της Άγκυρας εμπόδισε οποιαδήποτε ψηφοφορία, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται άτομο που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θέτει επίσης τις βάσεις για αρκετές ημέρες έντονης διπλωματίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Και τα 30 υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και προσκαλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, παρά μόνο να επαναλάβει τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι “πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων [και] είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια γρήγορη κατάληξη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ