Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο καιρικός “εφιάλτης” επιστρέφει: Θα χτυπήσει ξανά και τη Θεσσαλία από τη Δευτέρα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι προγνώσεις για τις επόμενες ημέρες. Οι φόβοι των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο καιρικός “εφιάλτης” επιστρέφει: Θα χτυπήσει ξανά και τη Θεσσαλία από τη Δευτέρα – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Στο επίκεντρο σε νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα βρεθεί ξανά η Θεσσαλία. «Δυστυχώς και σε αυτή την κακοκαιρία φαίνεται ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί κατά κάποιο τρόπο στο επίκεντρο, όχι στα επίπεδα που ήταν η κακοκαιρία Daniel. Από Δευτέρα μεσημέρι, Τρίτη, Τετάρτη θα πέσει μεγάλος όγκος νερού και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Θέλει προσοχή» ανέφερε ο μετεωρολόγος κ. Μαρουσάκης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων Υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τη Θεσσαλία και τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τρέμουν στην ιδέα πως μια νεροποντή θα «χτυπήσει» ξανά τα σπίτια τους, μετά την κακοκαιρία Daniel. «Μπροστά μας έχουμε χειμώνα, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα βρέξει πολύ. Άνθρωποι πνίγηκαν, υπήρξαν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες», αναφέρουν μεταξύ άλλων κάτοικοι.

Οι κάτοικοι σε αρκετά χωριά της Θεσσαλίας προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν κάποιες βδομάδες μετά τη φονική κακοκαιρία. Η στάθμη των υδάτων σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι μία νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές τους.

Νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Η ενημέρωση για του πληγέντες

Από τη Λάρισα και το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η ενημέρωση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς το έργο αποκατάστασης, αλλά και στήριξης των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο των προηγούμενων ημερών» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έργο συντονισμένο, με πολλούς συμμετέχοντες, αλλά και με μεγάλη πίεση, καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες και οι ανάγκες των συμπολιτών μας μεγάλες στις περιοχές που επλήγησαν».

Όπως ανέφερε, οι αυτοψίες και οι έλεγχοι των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού έργου, θα έχουν ξεπεράσει τις 16.500 σε περίπου 200 κοινότητες. Από αυτές, οι επανέλεγχοι των κτιρίων με δομικές ζημιές είναι περίπου 1.200, εκ των οποίων:

* 300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, ως «κόκκινα», όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί και το σπίτι πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου. Και αυτό θα γίνει με τη στήριξη του κράτους, με τη στεγαστική συνδρομή.

* 300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται προσωρινά – μέχρι δηλαδή να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση, ως «κίτρινα», όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Και αυτό, επίσης, θα γίνει με τη στήριξη του κράτους, με τη στεγαστική συνδρομή.

* Και 600 περίπου κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, ως «πράσινα». Εκεί μπορούν να μείνουν οι πολίτες.

Παράλληλα, τόνισε πως «για τις περιπτώσεις που οι πολίτες δεν μπορούν – λόγω των ζημιών – να διαμείνουν στις οικίες τους, έχει ενεργοποιηθεί, όπως έχουμε ανακοινώσει, το σχήμα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ