Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κορονοϊός… έστειλε στη φυλακή γιατρό: Κατηγορήθηκε για δωροδοκία προμήθειας τεστ covid-19 – Δικαιώθηκε δικαστικά με αποζημίωση 26.800 ευρώ

“Η προσωρινή κράτηση του δεν ήταν σύμφωνη με τον νόμο και παραβίασε το δικαίωμά του στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια” έκρινε το Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο κορονοϊός… έστειλε στη φυλακή γιατρό: Κατηγορήθηκε για δωροδοκία προμήθειας τεστ covid-19 – Δικαιώθηκε δικαστικά με αποζημίωση 26.800 ευρώ Freepik

Γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο βρέθηκε στη… δίνη του κορονοϊού καθώς κατηγορήθηκε για δωροδοκία, κρατήθηκε προσωρινά χωρίς αιτιολογημένη απόφαση, ενώ κατασχέθηκε η περιουσία του και το όνομά του δημοσιοποιήθηκε από τις Αρχές.

Βρήκε ωστόσο δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπου προσέφυγε αναφέροντας πως ως ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο κατά την διάρκεια της πανδημίας και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, διαπραγματεύτηκε αγορές τεστ covid-19 για τη Λιθουανία και συνήψε σύμβαση με ισπανική φαρμακευτική εταιρεία ύψους 5.157.120 ευρώ.

Στη συνέχεια, όμως, κατηγορήθηκε για δωροδοκία και κρατήθηκε προσωρινά χωρίς αιτιολογημένη απόφαση. Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ, ναι μεν «η προσωρινή κράτηση να είναι αναγκαία για να αποτραπεί η φυγή του υπόπτου ή η ανάμιξή του στη διαδικασία», ωστόσο τονίζει πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση  οι αρχές δεν είχαν εξετάσει τα σχετικά και συναφή επιχειρήματα που προέβαλε ο προσφεύγων με τα οποία είχε αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της κράτησης στην περίπτωσή του».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «η κατάσχεση των εισοδημάτων πραγματοποιήθηκε χωρίς αξιολόγηση της αναλογικότητας του μέτρου και δεν είχε επιτύχει δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δημόσιου συμφέροντος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του καθόσον ο προσφεύγων στερήθηκε ακόμα και τα απαραίτητα προς το ζην».

EUROKINISSI

Γιατρός στη δίνη του κορονοϊού: Οι κατηγορίες για δωροληψία – Το ιστορικό της υπόθεσης

Όπως αναφέρει το ΕΔΔΑ, «στις 21 Ιουλίου 2020, η Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών ενημέρωσε τον προσφεύγοντα ότι ήταν ύποπτος για κατηγορίες που σχετίζονται με δωροληψία και τον έθεσε υπό προσωρινή κράτηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του προβαλλόμενου κινδύνου να διαφύγει ή να παρέμβει στην έρευνα. Η κατοικία  και το αυτοκίνητό του ερευνήθηκαν βάσει εισαγγελικού εντάλματος».

Στη συνέχεια «στις 22 Ιουλίου 2020, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα, ο ανακριτής διέταξε τον κατ’ οίκον  περιορισμό του προσφεύγοντος από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ., να μην έρχεται σε επαφή με ορισμένα άτομα και να μην εισέρχεται στο Υπουργείο Υγείας ή σε ιδρύματα υπό την αιγίδα του (πρέπει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη λάμβανε θεραπεία για καρκίνο). Ο προσφεύγων αφέθηκε ελεύθερος μετά από περίπου 33 ώρες. Διαμαρτυρήθηκε για την προσωρινή κράτησή του, αλλά ένας ανώτερος εισαγγελέας έκρινε ότι είχε διαταχθεί χωρίς δικαστική εντολή δυνάμει του άρθρου 140 § 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ο ίδιος προσέφυγε στα δικαστήρια χωρίς επιτυχία. Άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης προσωρινής κράτησης. Τον Αύγουστο του 2020 του επετράπη να εισέλθει σε νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας για θεραπευτικούς σκοπούς και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος από τον κατ’ οίκον περιορισμό. Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο του 2020 ο εισαγγελέας είχε διατάξει την κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών και του αυτοκινήτου του για την εξασφάλιση έναντι πιθανής αστικής αξίωσης.

«Κατόπιν των καταγγελιών του, ο εισαγγελέας του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει 607 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδά του. Προσέφυγε στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας ότι το ποσό αυτό δεν κάλυπτε τις βασικές του ανάγκες, οι οποίες απαιτούσαν πάνω από 6.000 ευρώ μηνιαίως, και υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας μεγαλύτερης από την αξία της υποτιθέμενης δωροληψίας ήταν δυσανάλογη. Το αίτημά του απορρίφθηκε συνολικά. Τον Φεβρουάριο του 2021 τα δικαστήρια αύξησαν το ποσό που μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε 1.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο έκρινε ανεπαρκές. Μόλις στις 25 Μαρτίου 2022 τα δικαστήρια περιόρισαν τα κεφάλαια που κατασχέθηκαν στην υποτιθέμενη αξία της δωροδοκίας» επισημαίνεται.

Η διαρροή των στοιχείων του στον Τύπο

Επίσης, το ΕΔΔΑ διαπιστώνει και άλλες παραβάσεις, δεδομένου ότι «στις 21 Ιουλίου 2020 η Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών δημοσίευσε δελτίο Τύπου κατονομάζοντας τον προσφεύγοντα, αποκαλύπτοντας μέρος του ιστορικού απασχόλησής του και αναφέροντας λεπτομερώς τους ισχυρισμούς εναντίον του. Ακολούθησε εκτεταμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Ανώτερα δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Λιθουανίας, του Υπουργού Υγείας και αρκετών μελών του Seimas, σχολίασαν επίσης την υπόθεση στα ΜΜΕ, όπως και ο εισαγγελέας. Τον Αύγουστο του 2020, ο εισαγγελέας τον προειδοποίησε να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την προδικαστική έρευνα σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Παραπονέθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, στην εισαγγελική αρχή και στη συνέχεια στα δικαστήρια για αυτή την ανισορροπία στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι, καθώς ο εισαγγελέας δημοσιοποιούσε τις πληροφορίες, θα έπρεπε να ήταν σε θέση να τις σχολιάσει».

Τελικώς, τον Μάιο του 2023 ο προσφεύγων αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Από το ΕΔΔΑ ορίστηκε αποζημίωση αποζημίωση 26.800 ευρώ

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ