Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ο νέος οδηγός για τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων: Βήμα-βήμα οι διαδικασίες μετά την αύξηση που αποτελεί “κόκκινο πανί”

Προθεσμία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για την επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο νέος οδηγός για τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων: Βήμα-βήμα οι διαδικασίες μετά την αύξηση που αποτελεί “κόκκινο πανί” FREEPIK

Η κυβερνητική απόφαση για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2013 αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους δικηγόρους και το πάγωμα της είναι ένα από τα βασικά αιτήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, δεδομένης της μη ανταπόκρισης η σχετική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου και μάλιστα τίθεται προθεσμία έως τις 12 Φεβρουαρίου για να επιλέξουν οι δικηγόροι τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Για το λόγο αυτό και πέραν των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ακύρωση της αύξησης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο οδηγό ασφαλιστικών κατηγοριών από 1.1.2023 σύμφωνα και όσα ορίζονται στη διαπιστωτική πράξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου. Τον οδηγό συνέταξε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Ανδρέας Κουτσόλαμπρος.

Αύξηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες

FREEPIK

Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές: Τα βασικά βήματα

Σύμφωνα με τον οδηγό υπάρχουν 14 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικηγόροι υπό το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα:

1.Προθεσμία επιλογής α.κ.: έως 12.2.2023 (Μέχρι τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει την επιλογή του).

2.Εφόσον δεν γίνει επιλογή, ο ασφαλισμένος παραμένει στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει (αν δεν είχε ποτέ επιλέξει παραμένει στην ίδια).

3.Για τα επόμενα έτη: ελεύθερη επιλογή α.κ. (ανώτερης ή κατώτερης) οποτεδήποτε εντός του έτους, με ισχύ για ολόκληρο το επόμενο έτος.

4.Εσφαλμένη επιλογή α.κ. δεν έχει δυσμενείς συνέπειες στη σύνταξη, αφού σε περίπτωση 40ετούς ασφάλισης θα αποτελεί το 1/40 του υπολογισμού αυτής, ενώ μπορεί να διορθωθεί με την επιλογή του επομένου έτους.

5.Η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί μετά την οριστικοποίησή της, οι εισφορές καθίστανται υποχρεωτικές για όλο το 2020 και ο ασφαλισμένος πρέπει να τις πληρώσει, αλλιώς βεβαιώνονται και έχουν προσαυξήσεις.

6.Πλέον παρέχεται η δυνατότητα επιλογής α.κ. και για την επικουρική ασφάλιση και για την πρόνοια (εφάπαξ), ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει διαφορετικές επιλογές. Πχ. 2η Κύρια Ασφάλιση και Υγεία 1η Επικουρική και 3η Πρόνοια.

7.Εξακολουθεί ο συμψηφισμός των γραμματίων προκαταβολής εισφορών δικηγόρων, ενώ τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα κατ’επιλογή του δικηγόρου είτε συμψηφίζονται με μελλοντικές οφειλές, είτε επιστρέφονται. Προσοχή από φέτος πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση επιστροφής εισφορών.

8.Ασφαλισμένοι που δεν θα επιλέξουν εν τάσσονται σε όποια ασφαλιστική κατηγορία είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο έτος.

9.Οι νέοι ασφαλισμένοι (της πρώτης πενταετίας) εντάσσονται κατ’επιλογή τους (κατά την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ) στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία με μειωμένες εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας. Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει άπαξ, γι’ αυτό συνιστούμε σε όσους συναδέλφους είναι στην ειδική, να μην κάνουν καμία επιλογή.

10.Κατά την επιλογή λαμβάνουμε υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταχωρούνται στα έξοδα της επιχείρησης και άρα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ασφαλισμένοι με υψηλό συντελεστή φορολογίας θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ωφέλεια που θα έχουν.

11.Έμμισθοι δικηγόροι (μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές κλπ.) επιλέγουν υποχρεωτικά. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή ως προς την επικουρική και πρόνοια θα πρέπει να συμπίπτει με αυτήν που έχουν δηλώσει ήδη στον εντολέα τους.

12.Γενικός Κανόνας: Νέοι ασφαλισμένοι προτιμότερο είναι να επιλέξουν τις πιο χαμηλές α.κ., ενώ ασφαλισμένοι με πολλά έτη ασφάλισης μεσαίες α.κ. και άνω.

13.Παραμένουν οι μειώσεις των μητέρων για ένα χρόνο μετά τον τοκετό (141 ν.3655/08).

14.Ασκούμενοι δικηγόροι: Δεν προκύπτει αλλαγή του ασφαλιστικού τους καθεστώτος, καθόσον υπάρχει υποχρεωτική υπαγωγή τους στην ασφάλιση μόνο του Κλάδου Υγείας και μάλιστα εκ του νόμου στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία. Το σύστημα τους εντάσσει αυτόματα με την εγγραφή τους στην ειδική κατηγορία, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια επιλογή.

δικηγόροι

freepik

Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές: Αναλυτικά ο νέος οδηγός του ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ