Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

O οδικός χάρτης για το άνοιγμα των δικαστηρίων στις 10 Μαϊου – Τέλος στις ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη όλων των φορέων της Δικαιοσύνης

 Η ΚΥΑ είτε θα εκδοθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου είτε θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να προετοιμαστούν δικαστήρια και δικηγόροι, είναι σκέψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης- Διαβάστε ποιες διαδικασίες θα ανοίξουν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O οδικός χάρτης για το άνοιγμα των δικαστηρίων στις 10 Μαϊου – Τέλος στις ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη όλων των φορέων της Δικαιοσύνης FREEPIK

Την Δευτέρα 10 Μαϊου , ημερομηνία που ουσιαστικά θα αποτελεί το έναυσμα για πολλές οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, θα χτυπήσουν και πάλι τα κουδούνια στις έδρες των δικαστικών αιθουσών των δικαστηρίων της χώρας. Για την Δευτέρα είναι λοιπόν η ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ομως από μόνη της αυτή η βούληση δεν λέει τελικά και πολλά, δεδομένου ότι ανάλογα πράγματα ειχαν αποφασιστεί και σε προηγούμενη σύσκεψη στα τελη Μαρτίου για τις 5 Απριλίου αλλά τελικά όλα τα μπλόκαρε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αλλά και και η αρνητική στάση (κυρίως) δικαστών που στύλωσαν τα πόδια επικαλούμενοι υγειονομικούς κινδύνους.

Η σύσκεψη

Προχθές πάντως έγινε ανάλογη διευρυμένη σύσκεψη των φορέων της Δικαιοσύνης στο Υπουργείο για την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων και το dikastiko.gr παρουσιάζει το παρασκήνιο της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γενικός Γραμματέας, Πάνος Αλεξανδρής, ο Αρεοπαγίτης Θεόδωρος Κανελλόπουλος από τον Άρειο Πάγο, οι Διοικήσεις των Εφετείων, Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων, και των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, Στάθη Κουτσοχήνα και τον Πρόεδρο του ΔΣΠ, Γεώργιο Σταματογιάννη, και η ΟΔΥΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της, Γεώργιο Διαμάντη.

Τσιαρας - Βερβεσός

Διαδικασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίθισε ότι θα εισηγηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την επανεκκίνηση περισσότερων διαδικασιών την Δευτέρα 10 Μαϊου.

Δηλαδή`:

-Η απόφαση ειναι για μεγάλο άνοιγμα στα Διοικητικά και Αστικά Δικαστήρια , στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι, υπουργείο, δικαστές , δικαστικοί υπαλληλοι (οι δικηγόροι ουτως ή άλλως μάχονται εδώ και καιρό και ζητούν πλήρες άνοιγμα)

-Μερικό άνοιγμα στα Ποινικά Δικαστήρια με επανεξέταση για επιπλέον δραστηριότητες σε 10-15 μέρες. Εδώ απο τους δικηγόρους τέθηκε το πλήρες άνοιγμα των ποινικών και συμφωνησαν και κάποιες διοικησεις δικαστηρίων. Αλλες όμως όχι. Η πλάστιγγα κλείνει όπως φαινεται στο μερικό άνοιγμα.

Τι ζητούν οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους ζήτησαν:

1. Την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνας του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί συνεπώς να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού, και σε κάθε περίπτωση, όταν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν, δεν νοείται η λειτουργία της Δικαιοσύνης να παραμένει σε αναστολή.

2. Να καταστεί έγκαιρα -επισήμως και όχι από διαρροές- γνωστό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης, και ιδίως για τους πληρεξουσίους δικηγόρους.

3. Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία υπολειτουργούν, και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δικηγόρων.

4. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, εν ανάγκη με την υιοθέτηση κυλιόμενου ωραρίου.

5. Να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και να συνεχιστεί η λήψη των αναγκαίων μέτρων (rapid tests, self-test, αστυνομική δύναμη, κ.λπ).

Έγκαιρη ενημέρωση

Μετα τις επισημάνσεις των δικηγόρων για τις ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, φέρεται να δόθηκε διαβεβαίωση απο τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι, μετά την λήψη της απόφασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, είτε με την έκδοση ΚΥΑ είτε με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου (εφόσον δεν είναι εφικτή η άμεση έκδοση ΚΥΑ).

Για το ζήτημα της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά την πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης που θα γίνει για το θέμα αυτό στο Υπουργείο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι δικηγόροι εξέφρασσαν την άποψη ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των παραγόντων της δικαιοσύνης παρέλκει λόγω της διεύρυνσης των προς εμβολιασμό ηλικιακών κατηγοριών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ