Ο πρόεδρος του ΣτΕ στέλνει μήνυμα στις κυβερνήσεις: «Νομοθετούν κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ, προς εξυπηρέτηση κοινωνικών και επαγγελματικών αιτημάτων»
Ο Μιχ. Πικραμένος με άρθρο του εξηγεί πως ακόμα και η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου στη χώρα, δεν αποτελεί πρόβλημα για τη νομοθέτηση αφού το ισχύον Σύνταγμα παρέχει τη λύση προκειμένου να μην προκαλείται πρόβλημα στην ανάπτυξη από την κήρυξη μιας ρύθμισης ως αντισυνταγματικής. «Μπορούν να ζητούν έλεγχο νομιμότητας μέσω προεδρικών διαταγμάτων», εξηγεί.

Τελικά γιατί το «πρότυπο» κακής νομοθέτησης είναι μια συνήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων; Και πόσο ευθύνεται προς τούτο η επιλογή αυτή, δηλαδή να εκδίδονται νόμοι που καταφανώς αντίκεινται στην νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, με αποτέλεσμα όταν οι υπουργικές αποφάσεις φτάνουν προς έλεγχο νομιμότητας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταπίπτουν ως καταφανώς αντισυνταγματικές;
Η απάντηση είναι προφανής, αλλά λαμβάνει άλλη υπόσταση, όταν διατυπώνεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας (και καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ) Μιχ. Πικραμένο: «…η Πολιτεία δεν προκρίνει, όπως έχει φανεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΤΕ, διότι γνωρίζει ότι προτεινόμενες διατάξεις που αποβλέπουν πρωτίστως στην ικανοποίηση αιτημάτων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ή τοπικών συμφερόντων θα κριθούν, με βάση τη νομολογία του, αντισυνταγματικές».
Εν ολίγοις, μπροστά στην ικανοποίηση συντεχνιακών ή (ακόμα και ψηφοθηρικών) αιτημάτων, οι εκάστοτε κυβερνώντες αγνοούν την νομολογιακή πραγματικότητα για σοβαρά ζητήματα περιβάλλοντος και οικονομίας, κοιτώντας το άμεσο μέλλον και δημιουργώντας πραγματικά δεδομένα για τους πολίτες, τα οποία -βέβαια- στη συνέχεια ανατρέπει το ΣτΕ. Και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη από την πολιτική εξουσία μετακυλίεται πολύ εύκολα στους δικαστές.
Λύση
Για τους θιασώτες της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου (για το οποίο δεν εκφράζει αντιρρήσεις) ο πρόεδρος του ΣτΕ, απαντά πως η λύση βρίσκεται στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος για τον έλεγχο νομιμότητας των νομοθετημάτων. Εν ολίγοις, πριν ψηφιστεί ένας νόμος να γίνεται επεξεργασία από το ΣτΕ, ώστε να μη χάνεται χρόνος, χρήμα και να αποτρέπονται καταστάσεις αιφνιδιασμού για τους πολίτες όταν ανατρέπονται πραγματικές καταστάσεις με βάση ήδη ψηφισμένους νόμους.
«…Ειδικότερα, το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 43 ότι η Βουλή παρέχει εξουσιοδότηση στη Διοίκηση για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων τα οποία πριν να σταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβιβάζονται υποχρεωτικά, ως σχέδια, προς έλεγχο νομιμότητας στο ΣΤΕ, το οποίο σε πρακτικό επίπεδο διατυπώνει τις παρατηρήσεις του. Αν το ΣΤΕ κρίνει διατάξεις σχεδίου διατάγματος αντισυνταγματικές, η Διοίκηση δεν προχωρεί στην έκδοσή του και μπορεί να επανέλθει με νέες ρυθμίσεις που θεραπεύουν τη διαπιστωθείσα αντισυνταγματικότητα. Στο τέλος της διαδικασίας το Π.Δ. δημοσιεύεται έχοντας τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας νομιμότητας από το ΣΤΕ, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κήρυξης των διατάξεών του ως αντισυνταγματικών σε περίπτωση αμφισβήτησής του στο μέλλον. Παράδειγμα η αξιοποίηση του Ελληνικού, που ρυθμίστηκε με Π.Δ. το οποίο έτυχε επεξεργασίας από το ΣΤΕ και στη συνέχεια η αίτηση ακυρώσεως κατά του Π.Δ. απορρίφθηκε με απόφαση της Ολομέλειας», αναφέρει ο κ.Πικραμένος.
Το άρθρο του προέδρου του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής», αναφέρει:
«Μιχ. Πικραμένος: Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη ασφάλειας δικαίου
Τις τελευταίες δεκαετίες η καθυστέρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση διαφορών που αφορούν την οικονομία της χώρας έχει προβληθεί στον δημόσιο διάλογο ως μείζον πρόβλημα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ως λύση έχει προταθεί, μεταξύ των άλλων, η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου με αρμοδιότητα τον προληπτικό έλεγχο των νόμων, ώστε οι πολίτες να μην αιφνιδιάζονται από δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ως αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων μετά την πάροδο πολλών ετών από τη θέσπισή τους, με συνέπεια την ανατροπή πραγματικών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δράση του κράτους.
Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ισχύον Σύνταγμα έχει προβλέψει λύση την οποία ο νομοθέτης, δηλαδή η Βουλή, μπορεί να αξιοποιεί για μεγάλα τμήματα νομοθετικής ύλης που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το περιβάλλον, την ιδιοκτησία και τις επενδύσεις. Ειδικότερα, το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 43 ότι η Βουλή παρέχει εξουσιοδότηση στη Διοίκηση για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων τα οποία πριν να σταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβιβάζονται υποχρεωτικά, ως σχέδια, προς έλεγχο νομιμότητας στο ΣΤΕ, το οποίο σε πρακτικό επίπεδο διατυπώνει τις παρατηρήσεις του. Αν το ΣΤΕ κρίνει διατάξεις σχεδίου διατάγματος αντισυνταγματικές, η Διοίκηση δεν προχωρεί στην έκδοσή του και μπορεί να επανέλθει με νέες ρυθμίσεις που θεραπεύουν τη διαπιστωθείσα αντισυνταγματικότητα. Στο τέλος της διαδικασίας το Π.Δ. δημοσιεύεται έχοντας τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας νομιμότητας από το ΣΤΕ, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κήρυξης των διατάξεών του ως αντισυνταγματικών σε περίπτωση αμφισβήτησής του στο μέλλον. Παράδειγμα η αξιοποίηση του Ελληνικού, που ρυθμίστηκε με Π.Δ. το οποίο έτυχε επεξεργασίας από το ΣΤΕ και στη συνέχεια η αίτηση ακυρώσεως κατά του Π.Δ. απορρίφθηκε με απόφαση της Ολομέλειας.
Ο νομοθέτης επιλέγει τη ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος και οικονομίας με διατάξεις νόμων οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις τίθενται κατά παραγνώριση παγιωμένης νομολογίας του ΣΤΕ, όπως πρόσφατα συνέβη με τον νέο οικοδομικό κανονισμό ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Η επιλογή αυτή οφείλεται στο ότι η Πολιτεία δεν προκρίνει, όπως έχει φανεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΤΕ, διότι γνωρίζει ότι προτεινόμενες διατάξεις που αποβλέπουν πρωτίστως στην ικανοποίηση αιτημάτων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ή τοπικών συμφερόντων θα κριθούν, με βάση τη νομολογία του, αντισυνταγματικές. Ομως, στην πραγματικότητα με την επιλογή αυτή η Πολιτεία προκαλεί την έκδοση ατομικών πράξεων και τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων που είναι βέβαιο ότι το ΣΤΕ, με βάση την παγιωμένη νομολογία του, θα τις κρίνει στο μέλλον αντισυνταγματικές. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι το ΣΤΕ που έχει την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας δικαίου στους πολίτες.
Για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας είναι ανάγκη να εμπεδωθεί περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ των τριών πολιτειακών λειτουργιών. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να επιλέγουν ως μέθοδο νομοθέτησης για ζητήματα που αφορούν ιδίως το περιβάλλον και την οικονομία, την έκδοση Π.Δ. που υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του ΣΤΕ. Έλεγχος που εγγυάται στον πολίτη και στις επιχειρήσεις, ημεδαπές και αλλοδαπές, προβλεψιμότητα και ασφάλεια δικαίου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του προληπτικού ελέγχου των προεδρικών διαταγμάτων. Η συμβολή αυτή υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, διασφαλίζοντας ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης διότι η συνταγματική αποστολή του Δικαστηρίου συνίσταται στη διαφύλαξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαγενεακής αλληλεγγύης, χωρίς εκπτώσεις υπό την πίεση βραχυπρόθεσμων ωφελειών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ή τοπικών συμφερόντων.
Υπό το ισχύον Σύνταγμα λύσεις υπάρχουν, αρκεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργοποιούν τις πρόνοιες του συνταγματικού νομοθέτη με σταθερότητα και συνέπεια και ταυτόχρονα να μην ανατρέπουν δημόσιες πολιτικές, που οικοδομούνται με μόχθο, τις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων. Η ορθολογική δημόσια πολιτική με βάση συνταγματικές αρχές είναι μονόδρομος για όλα τα όργανα της Πολιτείας, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών στη ζοφερή εποχή που ζούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγκλημα στη Λάρισα: Στον εισαγγελέα ο 21χρονος που σκότωσε τη μητέρα του – Τι είπε στους αστυνομικούς Αναβιώνει η τραγωδία του Αντώνη σε τροχαίο στο Ηράκλειο: Το μήνυμα από την ομάδα “SOS Τροχαία Εγκλήματα” Κρήτης Έκρηξη λέβητα σε σχολείο στις Σέρρες: Συγκλονίζει ο πατέρας του 11χρονου μαθητή, που έχασε τη ζωή του – “Βρήκα τον γιο μου νεκρό στο Νοσοκομείο” Δολοφονία στη Νέα Σμύρνη: Την Πέμπτη η απολογία του ηλικιωμένου πατέραΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr