Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη: Μίλησε για «τουρκική μειονότητα» – Τί απαντά το ΥΠΕΞ

Το βράδυ ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αύριο (Δευτέρα 31 Μαΐου) ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά με τον Νίκο Δένδια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη: Μίλησε για «τουρκική μειονότητα» – Τί απαντά το ΥΠΕΞ

Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αναμένοντας να διαπιστώσει από τις αυριανές συναντήσεις αν υπάρχει βούληση από την πλευρά της Άγκυρας για μια παραγωγική συνάντηση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος.

Το βράδυ ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αύριο (Δευτέρα 31 Μαΐου) ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά με τον Νίκο Δένδια.

Παρά τους χαμηλούς τόνους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά έθεσε θέμα μειονότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μετέβη στην Κομοτηνή με πομπή 16 οχημάτων, επισκέφτηκε το Τουρκικό Προξενείο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους δύο ψευδομουφτήδες, Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης. Σε αυτή τη συνάντηση παρίστατο ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός πήγε στο Μειονοτικό σχολείο «Τζελάλλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές.

Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας του παρέθεσαν γεύμα στο χωριό Θάμνα, του δήμου Ιάλμου Ροδόπης όπου, κατά πληροφορίες, προσκλήθηκαν μειονοτικοί βουλευτές.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ όπου και τυπικά ολοκληρώνεται η ιδιωτική επίσκεψή του καθώς στις 5 αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στις αυριανές συζητήσεις, στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, θα αποδειχθεί εάν η επίσκεψη οδηγήσει σε βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και δημιουργία ηπιότερου κλίματος. Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό Τομέα, ενώ θα εξετασθούν οι προϋποθέσεις για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Μουσουλμανική μειονότητα 120.000 Ελλήνων στη Θράκη

Με μία αυστηρή δήλωση απαντάει ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψης στη Θράκη.

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

ΒΙΝΤΕΟ: MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ