Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

“Όχι” στον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου σε Δικηγορικό Σύλλογο

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά την οποία απαλείφθηκε ο σχετικός όρος από την προκήρυξη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Όχι” στον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου σε Δικηγορικό Σύλλογο EUROKINISSI

Ανώτατο ηλικιακό περιορισμό το 40ο έτος της ηλικίας τους έθετε προκήρυξη Δικηγορικού Συλλόγου για την πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση υποψηφίων.

Η υπόθεση έφτασε στον Συνήγορο του Πολίτη, μετά από αναφορά ενδιαφερόμενου για τη θέση που αφορούσε ειδικότερα την πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, όπου προβλεπόταν ως ανώτατος ηλικιακός περιορισμός το 40ο έτος της ηλικίας.

Η ανεξάρτητη Αρχή ανταποκρινόμενη στη σχετική αναφορά και ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, απηύθυνε έγγραφο στον φορέα, επισημαίνοντας ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου ηλικίας ως όρος πρόσβασης στην εργασία και την εν γένει απασχόληση απαγορεύεται και μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον υπό συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης, με βάση τις τυχόν ιδιαιτερότητες των καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την απαλοιφή του σχετικού ηλικιακού περιορισμού, εφόσον δεν υπάρχει ειδικός λόγος που επιβάλει τη διατήρησή του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, ανταποκρινόμενος άμεσα στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, προέβη στην έκδοση νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, απαλείφοντας πλήρως τον ηλικιακό περιορισμό.

«Η άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης προς την κατεύθυνση άρσης του ηλικιακού περιορισμού στην συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα καλής πρακτικής του συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος προέβη πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες προς αποκατάσταση της σχετικής ηλικιακής διάκρισης» τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ