Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Οδηγίες προς “ναυτιλευομένους δικηγόρους”: Η επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2024

Προθεσμία μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024 να εντάξουν την επιλογή τους στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οδηγίες προς “ναυτιλευομένους δικηγόρους”: Η επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2024 Eurokinissi

Σε οδηγίες προς “ναυτιλευομένους δικηγόρους” προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), ενημερώνοντας πως άνοιξε και λειτουργεί η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2024.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/epilogi-asfalistikis-katigorias

Όπως αναφέρεται, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για αύξηση εισφορών, οπότε θα γίνει επικαιροποίηση του ασφαλιστικού οδηγού επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οδηγίες προς “ναυτιλευομένους δικηγόρους”: Οι βασικές επισημάνσεις

Στην ανακοίνωση ο ΔΣΑ επισημαίνει πως:

– Όσοι συνάδελφοι δεν επιθυμούν αλλαγή Α.Κ., απλά δεν κάνουν τίποτε και το σύστημα θα κρατήσει την περσινή μας επιλογή.

– Όσοι έχετε αιτηθεί σύνταξη με συνέχιση απασχόλησης επιλέγετε την κατώτατη Α.Κ. σε όλα, διότι πλέον αντί για μείωση στη σύνταξη θα έχετε αυξημένη και μη ανταποδοτική εισφορά επί της επιλεγεισας α.κ.

– Η προθεσμία είναι μέχρι 31.1.2024.

– Μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας ελεύθερα όσες φορές θέλετε μέχρι τη λήξη της άνω προθεσμίας.

Νέοι δικηγόροι πενταετίας που έχουν επιλέξει ειδική κατηγορία, δεν κάνουν κάτι, διότι η επιλογή της ειδικής γίνεται άπαξ.

Ο περσινός οδηγός του ΔΣΑ: Τα 14 βήματα που προέβλεπε

Μέχρι την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης, ο ΔΣΑ προτρέπει τους  δικηγόρους να ανατρέχουν στον περσινό οδηγό στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/odigos_asfalistikon_katigorion_dsa_neos.pdf

Σε αυτόν αναφέρονταν 14 βήματα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας:

1.Προθεσμία επιλογής α.κ.: έως 12.2.2023 (Μέχρι τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει την επιλογή του).

 1. Εφόσον δεν γίνει επιλογή, ο ασφαλισμένος παραμένει στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει (αν δεν είχε ποτέ επιλέξει παραμένει στην ίδια).

3.Για τα επόμενα έτη: ελεύθερη επιλογή α.κ. (ανώτερης ή κατώτερης) οποτεδήποτε εντός του έτους, με ισχύ για ολόκληρο το επόμενο έτος.

 1. Εσφαλμένη επιλογή α.κ. δεν έχει δυσμενείς συνέπειες στη σύνταξη, αφού σε περίπτωση 40ετούς ασφάλισης θα αποτελεί το 1/40 του υπολογισμού αυτής, ενώ μπορεί να διορθωθεί με την επιλογή του επομένου έτους.
 2. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί μετά την οριστικοποίησή της, οι εισφορές καθίστανται υποχρεωτικές για όλο το 2020 και ο ασφαλισμένος πρέπει να τις πληρώσει, αλλιώς βεβαιώνονται και έχουν προσαυξήσεις.
 3. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα επιλογής α.κ. και για την επικουρική ασφάλιση και για την πρόνοια (εφάπαξ), ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει διαφορετικές επιλογές. Πχ. 2η Κύρια Ασφάλιση και Υγεία 1η Επικουρική και 3η Πρόνοια.
 4. Εξακολουθεί ο συμψηφισμός των γραμματίων προκαταβολής εισφορών δικηγόρων, ενώ τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα κατ’επιλογή του δικηγόρου είτε συμψηφίζονται με μελλοντικές οφειλές, είτε επιστρέφονται. Προσοχή από φέτος πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση επιστροφής εισφορών.
 5. Ασφαλισμένοι που δεν θα επιλέξουν εντάσσονται σε όποια ασφαλιστική κατηγορία είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο έτος.
 6. Οι νέοι ασφαλισμένοι (της πρώτης πενταετίας) εντάσσονται κατ’επιλογή τους (κατά την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ) στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία με μειωμένες εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας. Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει άπαξ, γι’ αυτό συνιστούμε σε όσους συναδέλφους είναι στην ειδική, να μην κάνουν καμία επιλογή.
 7. Κατά την επιλογή λαμβάνουμε υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταχωρούνται στα έξοδα της επιχείρησης και άρα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ασφαλισμένοι με υψηλό συντελεστή φορολογίας θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ωφέλεια που θα έχουν
 8. Έμμισθοι δικηγόροι (μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές κλπ.) επιλέγουν υποχρεωτικά. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή ως προς την επικουρική και πρόνοια θα πρέπει να συμπίπτει με αυτήν που έχουν δηλώσει ήδη στον εντολέα τους.
 9. Γενικός Κανόνας: Νέοι ασφαλισμένοι προτιμότερο είναι να επιλέξουν τις πιο χαμηλές α.κ., ενώ ασφαλισμένοι με πολλά έτη ασφάλισης μεσαίες α.κ. και άνω.
 10. Παραμένουν οι μειώσεις των μητέρων για ένα χρόνο μετά τον τοκετό (141 ν.3655/08).

14. Ασκούμενοι δικηγόροι: Δεν προκύπτει αλλαγή του ασφαλιστικού τους καθεστώτος, καθόσον υπάρχει υποχρεωτική υπαγωγή τους στην ασφάλιση μόνο του Κλάδου Υγείας και μάλιστα εκ του νόμου στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία. Το σύστημα τους εντάσσει αυτόματα με την εγγραφή τους στην ειδική κατηγορία, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια επιλογή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ