Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Οι ανήλικες συμμορίες της Αττικής – Ο πόλεμος λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις με την ΕΛΑΣ να εξαρθρώνει 17 σπείρες μόνο το 2020

Ο πόλεμος των σχολικών συμμοριών στις περιοχές της Αττικής έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με ανήλικους ηλικίας 13 έως 17 ετών να επιχειρούν να κατοχυρώσουν την κυριαρχία τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι ανήλικες συμμορίες της Αττικής – Ο πόλεμος λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις με την ΕΛΑΣ να εξαρθρώνει 17 σπείρες μόνο το 2020

Ο πόλεμος των σχολικών συμμοριών στις περιοχές της Αττικής έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με ανήλικους ηλικίας 13 έως 17 ετών να επιχειρούν να κατοχυρώσουν την κυριαρχία τους.

Αφήνουν τα θρανία και βγαίνουν με μαχαίρια και άλλα «όπλα» (σιδερογροθιές, λοστούς κ.ά.) για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Πρόκειται για ανήλικους 13 έως 17 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ οργανώνονται και πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις σε άλλες «συμμορίες» ανηλίκων, προκειμένου να κατοχυρώσουν πως έχουν τον πρώτο ρόλο και λόγο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συνολικά 17 σπείρες ανηλίκων εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ το 2020, οι οποίες κρίθηκαν υπεύθυνες για κάθε λογής αδικήματα, ανάμεσά τους και ομάδες ανηλίκων που κρύβονται πίσω από αιματηρές επιθέσεις και συμπλοκές. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις 132 έφτασαν οι υποθέσεις όλων των ειδών σωματικών βλαβών με 194 ανήλικους πρωταγωνιστές που διαχειρίστηκε η αστυνομία κατά το προηγούμενο έτος σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μαθητικές συμμορίες, αποτελούμενες από ανήλικους ηλικίας 13-17 ετών, οι οποίοι δρουν σε ομάδες των 10-30 ατόμων και είναι υπεύθυνοι για κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές, με φόντο την επίδειξη δύναμης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την τελευταία πενταετία οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί με 586 υποθέσεις στις οποίες έχουν συλληφθεί 836 ανήλικοι, μόνο για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο σύνολο των υποκατηγοριών της, δηλαδή απλή, απρόκλητη, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα, συμπλοκή, από αμέλεια και απόπειρα.

Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί με 586 υποθέσεις στις οποίες έχουν συλληφθεί 836 ανήλικοι, μόνο για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο σύνολο των υποκατηγοριών της, δηλαδή απλή, απρόκλητη, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα, συμπλοκή, από αμέλεια και απόπειρα.

Τα περιστατικά

Περιοχές όπως Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου, Πανόρμου και Γαλάτσι είναι μερικές μόνο από αυτές που οι συμμορίες ανηλίκων δρουν και συχνά καταγράφονται συμπλοκές και βίαιες επιθέσεις. Ενδεικτικό είναι πως το 2018 είχε καταγραφεί ένα επεισόδιο, μετά το οποίο κατέληξε νεκρός ένας ανήλικος.

Μία από αυτές τις επιδρομές πραγματοποίησαν ανήλικοι στην Αργυρούπολη το προηγούμενη εβδομάδα, τραυματίζοντας με μαχαίρι έναν 17χρονο.

Παράλληλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας 17χρονος είχε καταλήξει στον «Ευαγγελισμό» με κάταγμα στη γνάθο και χτυπήματα σε όλο το σώμα μετά από επίθεση που δέχτηκε από περίπου 20 νεαρούς στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι.

Η αστυνομία σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου είχε συλλάβει 4 άτομα, ηλικίας 15 και 17 ετών και όπως επεσήμανε η δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα το θύμα να μη δώσει συνέχεια μετά την επίθεση.

Στις 17 Ιουνίου άλλο ένα βίαιο ραντεβού έλαβε χώρα ανάμεσα σε μαθητές στου Ζωγράφου είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει μαχαιρωμένος στο νοσοκομείο ένας 15χρονος. Ανάμεσα στα 40-50 άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συμπλοκή ήταν μαθητές από σχολεία του Βύρωνα, του Παγκρατίου και της Καισαριανής και αντίπαλες ομάδες από τους Αμπελόκηπους και του Ζωγράφου.

Πάνω τους είχαν πτυσσόμενα κλομπ, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ ανάμεσα στα άτομα που ταυτοποιήθηκαν υπήρχαν νεαροί που είχαν απασχολήσει τις αρχές για σωματικές βλάβες και κλοπές.

Τα «λάφυρα» και ο φόβος

Τα κινητά αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τα «λάφυρα» των ανήλικων συμμοριών, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές. Ενδεικτικό είναι πως στο περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας στην Αργυρούπολη με την επίθεση κατά 17χρονου το κινητό του ήταν από τα πρώτα που του πήραν.

«Τι με κοιτάς, του είπαν, πιάστηκαν στα χέρια και του πήραν το κινητό» περιέγραψε η μητέρα του 17χρονου τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η επίθεση που δέχτηκε ο γιος της από ομάδα περίπου 30 νεαρών στην πλατεία Ελενας Βενιζέλου στην Αργυρούπολη.

Ο μαθητής που αντιστάθηκε κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, ένα εκ των οποίων λίγα μόλις χιλιοστά από την καρωτίδα του. Νωρίτερα είχαν ξυλοκοπήσει και έναν 16χρονο από τον οποίο είχαν επίσης αποσπάσει το κινητό του τηλέφωνο.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του τρόμου που έχουν σκορπίσει οι συμμορίες είναι το γεγονός ότι τα νεαρά θύματα σπάνια επιλέγουν να μιλήσουν στις αρχές, εκτός και αν καταλήξουν στο νοσοκομείο. Οι διαφορές συνήθως λύνονται στον δρόμο, με συμπλοκές και επιθέσεις αντιποίνων.

Βασικό μέσο τρομοκράτησης των συμμοριών αποτελούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ορισμένοι από τους ανήλικους παραβάτες κάνουν επίδειξη των… επιτευγμάτων τους. Βέβαια, συχνά μέσα από τέτοιες αναρτήσεις επίδειξης δύναμης καταφέρνει σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΛΑΣ να εντοπίζει τους ανήλικους δράστες επιθέσεων και συμπλοκών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.

Ανήλικοι με βαρύ ποινικό μητρώο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός από τις συμμορίες που έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο κυριαρχίας στις γειτονιές της Αθήνας, ανήλικοι φαίνεται να πρωταγωνιστούν σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα, πολλές φορές ακόμα και ως μέλη σε σπείρες ενηλίκων.

Ληστείες, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές Ι.Χ. είναι μερικά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συμμορίες νεαρών ηλικίας κάτω των 17 ετών. Σπείρα ληστών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε 21 ανήλικα μέλη, ανάμεσά τους ακόμη και ένα 8χρονο αγόρι.

Οι συλληφθέντες ξυλοκοπούσαν με μανία τα θύματά τους για να τους πάρουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, τις περισσότερες φορές μάλιστα μπροστά σε κόσμο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος, Θησείο). Η συγκεκριμένη είναι μια από τις 17 συνολικά εγκληματικές οργανώσεις ανηλίκων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ το 2020.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΒΙΝΤΕΟ: ANT1TV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ