Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση επιφυλακής πυροσβεστική, ένοπλες δυνάμεις και πολιτική προστασία- «Παγώνει» το Δημόσιο

Δικαιολογημένη η απουσία δημοσίων υπαλλήλων - Που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι κλειστά τα σχολεία λόγω καιρικών συνθήκών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κακοκαιρία: Σε κατάσταση επιφυλακής πυροσβεστική, ένοπλες δυνάμεις και πολιτική προστασία- «Παγώνει» το Δημόσιο Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική – συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται αύριο σε όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, φορείς της Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει των επικείμενων καιρικών φαινομένων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αδιάλειπτη επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΕΣΚΕΔΙΚ), προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, το Πυροσβεστικό Σώμα τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, όπου το προσωπικό και τα μέσα βρίσκονται σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, ενεργοποιείται πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο με διασπορά δυνάμεων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, καθώς και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, το ΕΚΑΒ και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός τόνισε ότι σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία έχει εκδοθεί Red Code, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει πορτοκαλί συναγερμός. Κάλεσε τους Δήμους και τις Περιφέρειες να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά και Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας και τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις, υπενθυμίζοντας ότι είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

«Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, διασφαλίζουμε την ασφάλεια όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Παγώνει» και το Δημόσιο

Οδηγία εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα αύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, να μην προσέλθουν στα καθήκοντά τους και να απουσιάσουν δικαιολογημένα, σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης λόγω της γενικευμένης κακοκαιρίας.

Αναλυτικά: 

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΦΚ), που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καλούνται οι υπηρεσίες του δημοσίου που εδρεύουν σε περιοχές που αναφέρονται σε αυτό, όπως τυχόν θα επικαιροποιείται αρμοδίως από την ΕΜΥ βάσει της εξέλιξης του καιρικού φαινομένου, να προβούν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών για την Τετάρτη 21/1/2026, στις εξής ενέργειες:

  1. Σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, συνιστάται η τηλεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4807/2021 ή άλλες ειδικές διατάξεις, προκειμένου αφενός να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τυχόν επιπτώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών, και αφετέρου να διασφαλιστεί η λειτουργία των Υπηρεσιών.
  2. Οι υπάλληλοι που δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως, δύνανται να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων εκ του νόμου αδειών απουσίας. Για το μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό του Δημοσίου ισχύει η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 50, του ΥΚ και για το ΙΔΟΧ προσωπικό οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του ΑΚ περί ανυπαίτιας μη παροχής εργασίας. (Σχετική η εγκύκλιος με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/1193/οικ. 4758/20-3-2023-ΑΔΑ: 63ΤΠ46ΜΤΛ6-ΦΘΧ). Για την έγκριση της άδειας αυτής δεν απαιτείται εν προκειμένω η προσκόμιση δικαιολογητικών από δημόσιες αρχές.
  3. Στις περιπτώσεις που η παρουσία των υπαλλήλων στις Υπηρεσίες τους κριθεί αιτιολογημένα ότι δύναται ή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο ή προγενέστερο χρόνο από τον καθορισμένο χρόνο προσέλευσης ή αποχώρησης, η τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευση ή η πρόωρη αποχώρησή τους κρίνεται αιτιολογημένη, εφόσον στοιχειοθετείται αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης ή αποχώρησης στον καθορισμένο χρόνο, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτάσσεται η ασφάλεια τους. Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για την 21η/1/2026, τα οποία εκτάκτως, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, οι Υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουν για να ενημερωθούν αρμοδίως οι πολίτες με κάθε πρόσφορο τρόπο και να υπάρξει μέριμνα άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.
  4. Τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κ.λπ..

Που θα είναι κλειστά τα σχολεία

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας με απόφαση της περιφέρειας Αττικής όλα τα σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά.

Η απόφαση από τον Νίκο Χαρδαλιά ελήφθη μετά τη σύσταση της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 σχολεία της Πάτρας με απόφαση του Δήμου Πατρέων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Αναστέλλεται με απόφαση της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Πατρέων η λειτουργία των Σχολείων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, στη Δημοτική Ενότητα Ρίου και στο Αρκτικό Διαμέρισμα από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι το Ρίον (συμπεριλαμβάνονται Συχαινά, Βούντενη κλπ). Η απόφαση αφορά την αυριανή μέρα, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου».

Η περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωση που ακολούθησε ενημέρωσε πως θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και παραλιακή Αρκαδία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ