Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να ακολουθούν δικαστικές ή εισαγγελικές εντολές – Πειθαρχικό αδίκημα η μη συμμόρφωση

Με αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ασκείται η δίωξη εάν διαπιστωθεί υπαίτια παραβίαση αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να ακολουθούν δικαστικές ή εισαγγελικές εντολές – Πειθαρχικό αδίκημα η μη συμμόρφωση FREEPIK

Στις υποχρεώσεις των αστυνομικών οργάνων αλλά και εκείνων των ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, μετά από ερώτημα που τέθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο «τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται α) να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σ’ αυτές και β) να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους». Παράλληλα, αντίστοιχη υποχρέωση συνδρομής έχουν και τα όργανα των ενόπλων δυνάμεων.

Η υπαίτια παραβίαση των υποχρεώσεων αυτών «συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται κατά το πειθαρχικό δίκαιο του σώματος στο οποίο ανήκει το όργανο».

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών του τόπου της υπηρεσίας του αστυνομικού οργάνου ενεργεί τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος και ασκεί την πειθαρχική δίωξη, ενώ είναι αρμόδιος και για την εκτέλεσή της. Πειθαρχική δικαιοδοσία ασκούν τα συμβούλια του πλημμελειοδικείου και του εφετείου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αντίστοιχα.

Η εξαίρεση από τη γενική αρμοδιότητα πειθαρχικής δίωξης των αστυνομικών έχει –όπως σημειώνεται – «θεσπιστεί για να εξυπηρετηθούν σκοποί που ανάγονται στο κύρος της δικαστικής λειτουργίας, αλλά και την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η γνωμοδότηση: Η-ΥΠ΄ΑΡ.-5-21-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ