Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Οι δικαστές μιλούν για “δικαίωσή τους” μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις γραπτές εξετάσεις εν ενεργεία δικαστών

“Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του ΣτΕ δικαιώνει τη στάση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μες την οποία ζητούν “άμεση απόσυρση της διάταξης για γραπτές εξετάσεις δικαστικών λειτουργών”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές μιλούν για “δικαίωσή τους” μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις γραπτές εξετάσεις εν ενεργεία δικαστών EUROKINISSI

Την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών , που προβλέπει γραπτές εξετάσεις εν ενεργεία δικαστών μετά από υποχρεωτικά σεμινάρια, ζητεί η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση έχει γνωμοδοτική και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά η διοικητική Ολομέλεια είπε ουσιαστικά «ναι» στα υποχρεωτικά σεμινάρια στους εν ενεργεία δικαστές αλλά «όχι» στις γραπτές εξετάσεις.

Η διάταξη αυτή αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων η οποία προχώρησε σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα 1075 δικαστές να μετάσχουν και το 97,1% από αυτούς να ψηφίσουν “όχι”.

Η ανακοίνωση

“Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του ΣτΕ αποτελεί την πιο πρόσφατη δικαίωση μιας συστηματικής προσπάθειας της Ένωσής μας να αναδείξει τον προβληματικό χαρακτήρα του άρθρου 40 του νομοσχεδίου για την ΕΣΔΙ που υποβάλλει σε γραπτές εξετάσεις δικαστικούς λειτουργούς. Ξεκινήσαμε καταθέτοντας τις αντιρρήσεις της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου. Μετά τη διαβούλευση και ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή, υποβάλλαμε εκ νέου πλήρεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις τόσο στο Υπουργείο όσο και στα πολιτικά κόμματα επισημαίνοντας τις αστοχίες. Απέναντι στην επιμονή του Υπουργείου να μην αποσύρει τουλάχιστον την πρόβλεψη για γραπτές εξετάσεις επί επιμορφωτικών σεμιναρίων, απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, η οποία υιοθέτησε τις απόψεις μας και έστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης τονίζοντας τους κινδύνους της ρύθμισης για τη δικαστική ανεξαρτησία. Κορυφαία στιγμή αυτής της πορείας υπήρξε η ηλεκτρονική ψηφοφορία που οργανώθηκε, στην οποία οι δικαστές και εισαγγελείς έδωσαν εκκωφαντικά το μήνυμά τους. Αιτηθήκαμε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κατά την οποία εκθέσαμε αναλυτικά τα επιχειρήματά μας και γνωστοποιήσαμε την βούληση του Δικαστικού Σώματος. Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή τοποθετηθήκαμε άλλη μια φορά και απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν και θα είναι πάντα σύμμαχος κάθε προσπάθειας ουσιαστικής επιμόρφωσης όλων των συναδέλφων κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού μας βίου. Με το άρθρο 40 δεν υπηρετείται όμως αυτός ο σκοπός. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει πλέον να υιοθετήσει τη δίκαιη θέση του Δικαστικού Σώματος, όπως εκφράστηκε πολλαπλώς από την Ένωσή μας, την Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών και ιδίως από το αποτέλεσμα της μεγάλης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση του άρθρου 40 του νομοσχεδίου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ