Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Οι δικαστικοί υπάλληλοι συλλέγουν υπογραφές κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Προωθούν ψήφισμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Έχουν ήδη προχωρήσει σε στάσεις εργασίας το προηγούμενο διάστημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστικοί υπάλληλοι συλλέγουν υπογραφές κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους odye.gr

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι δικαστικοί υπάλληλοι κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη, όπως ανακοίνωσε η ΟΔΥΕ (Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος), η οποία σύμφωνα με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024 προχωρά και στη συλλογή υπογραφών βάσει του σχετικού ψηφίσματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «αποφασίστηκε η προκήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ακρόασης φορέων στην επιτροπή της Βουλής, δίωρη διακοπή εργασιών με συμβολικό κλείσιμο των πυλών των δικαστικών υπηρεσιών, κινητοποίηση κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, και λοιπές δράσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα».

Επιπλέον, στην απόφαση της ΟΔΥΕ αναφέρεται πως «αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση των θέσεων μας για το δικαστικό χάρτη και η αντίθεσή μας σε αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο με παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνέντευξη τύπου κτλ και φυσικά με την προώθηση του ψηφίσματος που εκδόθηκε για τη συλλογή υπογραφών».

Και προστίθεται ότι «μετά την ανάρτηση του σχεδίου νόμου στη διαβούλευση θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες των παραπάνω δράσεων-κινητοποιήσεων και θα προγραμματιστεί σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη των πρωτοβάθμιων συλλόγων με το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ».

«OXI στην κατάργηση ή συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών»: Τι αναφέρεται για τη συλλογή υπογραφών

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ επαναλαμβάνεται πως «απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!» και στο σχετικό ψήφισμα για το οποίο συλλέγονται υπογραφές αναφέρεται «ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΑΣ https://www.change.org/psifismaodye»

Στο ψήφισμα επισημαίνεται αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση μέσω της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη επιδιώκει την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα.

Το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, θα εξαναγκάσει πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, θα στερήσει από τους κατοίκους πολλών πόλεων της χώρας την άμεση πρόσβαση στα δικαστικά καταστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σε σχετικό πόρισμά της αναφέρει ότι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη διασφαλίζεται όταν ο χρόνος διαδρομής προς το δικαστήριο είναι μικρότερος από 2 ώρες!

Η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που καθιστά την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη δυσκολότερη και ακριβότερη. Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση των μεταβατικών εδρών των διοικητικών δικαστηρίων και η μετατροπή τους σε «δικαστικά γραφεία τηλεματικής» από 31.12.2026 (με τον Ν. 5028/2023) αυξήθηκαν σημαντικά τα δικαστικά έξοδα (με τον Ν. 5090/2024) ενώ σχεδιάζεται και η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, δηλαδή ιδιωτικοποίηση αυτής, η οποία στην πραγματικότητα θα ωφελήσει τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη είναι αυτό του κόστους – οφέλους, η «εξοικονόμηση πόρων», τείνοντας σε μια λογική επιχειρηματικής λειτουργίας κάτω απ’ την ομπρέλα της «επιτάχυνσης» της δικαιοσύνης, όπου τα πάντα υποτάσσονται στο οικονομικό κέρδος. Πρόκειται, δηλαδή, για επανάληψη του έργου που έχουμε δει να «παίζεται» και από προηγούμενες κυβερνήσεις και οδήγησε στην κατάργηση – συγχώνευση νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί «ορόσημο» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εντάσσεται στο κυβερνητικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο «ελληνικό δικαστικό σύστημα», οι οποίες «θα ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» (Βλ. Εθνικό Σχέδιο Ανακάμψης, σελ. 376). Αυτές οι κατευθύνσεις έχουν αποτυπωθεί και στην Έκθεση Πισσαρίδη (Βλ. σελ. 68), ενώ ενεργό ρόλο σ’ αυτόν τον σχεδιασμό έχει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Έτσι, από τη μια πλευρά με τον σχεδιασμό κατάργησης δικαστικών υπηρεσιών παραβλέπονται οι ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, όταν από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί ειδικά επενδυτικά δικαστήρια στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απ’ τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κρατούν όρθιες δικαστικές υπηρεσίες με τεράστια κενά και δίχως υποδομές, ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Για τους λόγους αυτούς και με πρώτιστο κριτήριο την ευχερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη, απαιτούμε να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν οι δικαστικές υπηρεσίες με προσωπικό, να βελτιωθούν οι κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές και να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ