Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025

Oι δικηγόροι Καλαμάτας συνεχίζουν την αποχή από ποινικές υποθέσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου

Συμπαράσταση στους Δικηγορικούς Συλλόγους Σπάρτης και Γυθείου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Oι δικηγόροι Καλαμάτας συνεχίζουν την αποχή από ποινικές υποθέσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου (EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τη συμμετοχή και συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των Δικηγορικών Συλλόγων Σπάρτης και Γυθείου, οι οποίοι έχουν ήδη κηρύξει αποχή από τις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων όλων των βαθμίδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αποχή θα ισχύσει από 18 έως και 31 Οκτωβρίου 2025 και αφορά τόσο τις τακτικές συνεδριάσεις όσο και τις διακοπές των ποινικών δικαστηρίων.

Η απόφαση ελήφθη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβαρή υποστελέχωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λακωνίας, η οποία –όπως τονίζεται– έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισημαίνει επίσης ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και τη λειτουργία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μεσσηνίας.

Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας μίας θέσης Αντεισαγγελέα Εφετών για την εύρυθμη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας, καθώς και στην τοποθέτηση ενός Αντεισαγγελέα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ενώ ζητείται και η κάλυψη των μεγάλων κενών σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

Πλαίσιο αποχής

Σύμφωνα με την απόφαση, άδειες παράστασης θα δίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως:

  • Πλημμελήματα που συμπληρώνουν 6 έτη στον α’ βαθμό και 7 έτη στον β’, καθώς και κακουργήματα με 15 και 18 έτη αντίστοιχα.

  • Ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο λόγω πρωτόδικης καταδίκης.

  • Υποθέσεις προσωρινά κρατουμένων που πλησιάζουν στη συμπλήρωση του 12μήνου ή του 18μήνου.

Η αποχή καταλαμβάνει επίσης αιτήσεις αναστολής και απολογίες κατηγορουμένων ενώπιον ανακριτή χωρίς συνοδεία, ενώ εξαιρούνται τα αυτόφωρα, οι συνοδείες και οι πράξεις ενώπιον της Εισαγγελίας (όπως καταθέσεις εγκλήσεων ή λήψη αντιγράφων δικογραφίας).

Γενική Συνέλευση στις 27 Οκτωβρίου

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025, στις 12:00, στο Ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει:

  1. Ενημέρωση και ανακοινώσεις του Προέδρου.

  2. Έγκριση απολογισμού έτους 2024 και προϋπολογισμού έτους 2025.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η επαναληπτική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ