Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Οι δικηγόροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα Πανεπιστήμια: “Οι αστυνομικές επεμβάσεις θα πρέπει να είναι οι προσήκουσες και ανάλογες”

Τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να ελέγχουν την τήρηση ή μη της νομιμότητας κατά την επέμβαση για αντιμετώπιση φαινομένων βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα Πανεπιστήμια: “Οι αστυνομικές επεμβάσεις θα πρέπει να είναι οι προσήκουσες και ανάλογες” eurokinissi

“Καμπανάκι” για τις αστυνομικές επεμβάσεις σε χώρους Πανεπιστημίων σημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η απόφαση και ανακοίνωση της Ολομέλειας έγινε με αφορμή τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα στα Πανεπιστήμια και κυρίως τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ, όπου μάλιστα φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του πρύτανη και τον καλούσαν να… αποκηρύξει την αστυνομική επέμβαση.

Αναγνωρίζοντας πλήρως πως ο σεβασμός στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων και η προστασία των πανεπιστημιακών υποδομών αποτελεί υποχρέωση όλων, οι δικηγόροι στην απόφαση που έλαβαν σε πρόσφατη συνεδρίασή τους, επισημαίνουν ωστόσο ότι «οι αστυνομικές επεμβάσεις, που ασκούνται προς διασφάλιση εννόμων αγαθών, θα πρέπει να είναι οι προσήκουσες και ανάλογες. Τυχόν υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου, τις καθιστά παράνομες, με όλες τις εντεύθεν απορρέουσες έννομες συνέπειες».

ΑΠΘ

EUROKINISSI

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας για τα Πανεπιστήμια

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 29.5.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τα φαινόμενα βίας σε χώρους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιστημονικής αναζήτησης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, γεγονός που θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, προκειμένου να μην ακυρώνεται ή παρακωλύεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος προορισμός του.
  2. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων και η προστασία των πανεπιστημιακών υποδομών αποτελεί υποχρέωση όλων.
  3. Η παραβίαση της νομιμότητας και η παρακώλυση άσκησης νόμιμων δικαιωμάτων εντός του χώρου των Πανεπιστημίων δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους και να μένει ατιμώρητη από την Πολιτεία.
  4. Οι αστυνομικές επεμβάσεις, που ασκούνται προς διασφάλιση εννόμων αγαθών, θα πρέπει να είναι οι προσήκουσες και ανάλογες. Τυχόν υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου, τις καθιστά παράνομες, με όλες τις εντεύθεν απορρέουσες έννομες συνέπειες.
ΑΠΘ

grtimes.gr

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να επιλαμβάνονται των σχετικών γεγονότων και να ελέγχουν αν υφίσταται κάθε φορά παραβίαση ή μη της νομιμότητας. Και αναλόγως να πράττουν.

Για τους δικηγόρους, υπερασπιστές των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η προάσπιση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, αποτελεί ουσιώδες πρόταγμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ