Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Οι δικηγόροι “πυροδοτούν” αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο (αν ψηφιστούν)

Οι δικηγόροι διαμηνύουν πώς αν ψηφιστεί η διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη διεξαγωγή πιλοτικών δικών και στον Άρειο Πάγο (μετά το ΣτΕ) θα απέχουν από αυτές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι “πυροδοτούν” αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο (αν ψηφιστούν) Freepik

Έντονη διαφωνία, που φτάνει μέχρι την αποχή , για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εκφράζει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών  Συλλόγων της χώρας.

Οι δικηγόροι "πυροδοτούν" αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Η διαφωνία εδράζεται κυρίως στην εισαγωγή του θεσμού της πιλοτικής δίκης, δηλαδή της μιας δίκης σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο για ομοειδείς υποθέσεις με κοινό νομικό αντικείμενο, μετά το Συμβούλιο Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο: «Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας, στο δε ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών», αναφέρει.

Η πρόθεση σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι με την καθιέρωση “πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες”. Οι δικηγόροι "πυροδοτούν" αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Τι λένε

Οι δικηγόροι είναι αποφασισμένοι, όπως λένε, να φτάσουν στα άκρα και εφόσον ψηφιστεί , προτείνουν  «στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες».

Θα διοργανώσουν δε διαδικτυακή ημερίδα καθώς και σποτ στα κοινωνικά δίκτυα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το τεθέν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ, παρά τις όποιες βελτιώσεις του, συνεπεία σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, δεν επιλύει τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015, δεν επιταχύνει και δεν απλοποιεί τις διαδικασίες και προτάσσει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών παραγόντων σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων.

Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας, στο δε ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι δικηγόροι "πυροδοτούν" αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Η Ολομέλεια είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως αυτές καταγράφονται στην από 23.8.2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και στην σπουδή της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου.

Σε μία περίοδο, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds , οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου.

Η Ολομέλεια θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση-παρέμβαση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα ζητήματα που ανακύπτουν με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών επιστημόνων μεταξύ των οποίων: ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης, ο ομότιμος καθηγητής ΔΠΘ Κωνσταντίνος Καλαβρός, η καθηγήτρια ΑΠΘ Καλλιόπη Μακρίδου, ο αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Σπυρίδων Τσαντίνης, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη και ο δικηγόρος Αθηνών Θεμιστοκλής Κλουκίνας, την Πέμπτη 9-9-2021. Οι δικηγόροι "πυροδοτούν" αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Παράλληλα, θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης spot καταγγελίας και πληροφόρησης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης νομοθέτησης στην κοινωνία και θα αποσταλούν επιστολές στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

 Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμείνει στις θέσεις της, η Ολομέλεια προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ