Οι Δικηγόροι σηκώνουν τείχος απέναντι σε γενικεύσεις και υποδείξεις – «Ο αλληλοσεβασμός είναι αμφοτεροβαρής διαδικασία», απαντούν σε δικαστές και εισαγγελείς
Θεσμική παρέμβαση από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, με αιχμές κατά γενικεύσεων για τη συμπεριφορά στα ακροατήρια και ξεκάθαρη αναφορά στην απόφαση 207/2025 του Εφετείου Αθηνών. Το δικηγορικό σώμα ζητά σεβασμό στον ρόλο του ως ισότιμου συλλειτουργού της Δικαιοσύνης.

Σαφές μήνυμα προς όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, και ιδίως προς το δικαστικό σώμα, απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τη συνεδρίασή της στις 26 Ιουλίου 2025, τονίζοντας ότι η σχέση μεταξύ δικαστών και δικηγόρων δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής, αλλά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισοτιμία των ρόλων τους στο πλαίσιο της απονομής της Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο πρόσφατων εντάσεων που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μεταξύ δικαστών και δικηγόρων, αλλά και με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης 207/2025 του Εφετείου Αθηνών, η οποία έχει προκαλέσει θεσμική και πολιτική αντίδραση εντός του δικηγορικού κόσμου.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η αναπαραγωγή γενικεύσεων για την “κατάσταση στα ακροατήρια”, καθώς και η τάση για υπεραπλουστευτική παρουσίαση μεμονωμένων περιστατικών ως συστημικών προβλημάτων. Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι τέτοιες προσεγγίσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της Δικαιοσύνης, αλλά υπονομεύουν το θεσμικό κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Η απόφαση 207/2025 στο μικροσκόπιο
Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκε μετά την απόφαση 207/2025 του Εφετείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε επί αίτησης αναστολής πλειστηριασμού που είχε υποβληθεί σε εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια (Βλ. Το Εφετείο χρίζει τους δικηγόρους «σούπερμαν»: Κρίνει εύλογο τον χρόνο λίγων ωρών για να υποβληθεί έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης πλειστηριασμού)
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών απέστειλε επιστολή στις 22 Ιουλίου 2025, με την οποία κατήγγειλε ότι η εν λόγω απόφαση θέτει εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας υπονοούμενα για υποτιμητική αναφορά στο έργο των δικηγόρων.
Η Συντονιστική Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, υιοθετεί αυτή την κριτική, καλώντας τα αρμόδια θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης να τοποθετηθούν επί της επιστολής του ΔΣΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παρεκτροπών, αρκεί να εφαρμόζεται με συνέπεια και δικαιοσύνη.
Κώδικας δεοντολογίας: πρόταση χωρίς ανταπόκριση
Η Συντονιστική Επιτροπή επαναφέρει την πάγια πρόταση του δικηγορικού σώματος για θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστών – Δικηγόρων, που είχε κατατεθεί ήδη από το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων (Σέρρες, 2019), χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί.
Όπως σημειώνει, ένας τέτοιος κώδικας θα μπορούσε να ενισχύσει τον αλληλοσεβασμό και τη θεσμική εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των ακροατηρίων και της Δικαιοσύνης γενικότερα.
«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις»
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι το δικηγορικό σώμα δεν έχει ανάγκη υποδείξεων από κανέναν. Διαμηνύει πως οποιαδήποτε συμπεριφορά δικηγόρου που προσβάλλει το κύρος του λειτουργήματος αντιμετωπίζεται θεσμικά και ουσιαστικά, μέσω των προβλεπόμενων πειθαρχικών διαδικασιών. Την ίδια στάση, όπως υπογραμμίζεται, οφείλουν να τηρούν και οι υπόλοιποι φορείς της Δικαιοσύνης.
Εμπέδωση σχέσεων συνεργασίας
Κλείνοντας, η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι το δικηγορικό σώμα παραμένει σταθερό στην επιδίωξη σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με τους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι καλούνται να σέβονται τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 26.7.2025, σχετικά με θέματα που έχουν ανακύψει πρόσφατα αναφορικά με τις σχέσεις δικαστών και δικηγόρων , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
- Το δικηγορικό σώμα έχει, κατ’ επανάληψη, επισημάνει ότι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι η αγαστή συνεργασία των λειτουργών και συλλειτουργών της.
Προς τούτο, μάλιστα, έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα η πρόταση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι το δικηγορικό σώμα έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις από το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων (Σέρρες, 19-22.4.2019).
- Τυχόν μεμονωμένες καταχρηστικές και αποδοκιμαστέες συμπεριφορές κατά την ακροαματική διαδικασία δεν μπορούν να γενικεύονται και να αποδίδονται στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου ούτε να οδηγούν σε προτάσεις που περιστέλλουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, κατά παράβαση του Συντάγματος , της ΕΣΔΑ και της πρόσφατα υπογραφείσας και από τη χώρα μας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεθνούς σύμβασης για την προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος. Το ισχύον πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές, αρκεί να εφαρμόζεται από εκείνους που έχουν την σχετική προς τούτο αρμοδιότητα.
- Το δικηγορικό σώμα και τα θεσμικά του όργανα δεν έχουν ανάγκη υποδείξεων .
Συμπεριφορές που προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγόρου και του δικηγορικού λειτουργήματος τις καταδικάζει εμπράκτως, μέσω των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών. Ας πράξουν το ίδιο και οι λοιποί φορείς της ελληνικής δικαιοσύνης στο μέτρο που τους αναλογεί. Αναμένουμε δε, ακόμη, τη θέση των αρμοδίων θεσμικών και συνδικαλιστικών οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης επί της από 22.7.2025 επιστολής του Προέδρου του ΔΣΑ , με αφορμή της αριθ. 207/2025 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.
- Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την ψήφιση σχετικών διατάξεων στον ΚΠολΔ, οι οποίες προβλέπουν την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Δεν περιμέναμε όμως ότι θα φτάναμε στο σημείο με αφορμή μεμονωμένο περιστατικό, χωρίς συγκεκριμένη αλλά τουναντίον γενικόλογη αναφορά, να συμπεραίνεται ότι είναι «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα ακροατήρια των Δικαστηρίων».
- Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να επιδιώκει την εμπέδωση και εμβάθυνση σχέσεων αλληλοσεβασμού και συναλληλίας με τους δικαστές και εισαγγελείς, λειτουργούς της δικαιοσύνης, που επιτελούν το καθήκον και την αποστολή τους σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Θέμιδος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη: “Φως” στην υπόθεση θα ρίξουν οι κάμερες ασφαλείας – ΒΙΝΤΕΟ Παλαιό Φάληρο: Αποστεωμένο και με τραύματα το 3χρονο κοριτσάκι που εντοπίστηκε νεκρό – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση – Παύση εργασιών 14:00-17:00 Δίκη για τη Novartis: Απολογείται σήμερα ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr