Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Οι Διοικητικοί Δικαστές καταγγέλλουν υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης και ζητούν αποκατάσταση των συντάξεων τους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – ΦΩΤΟ

Δεν επαρκεί η σκληρή εργασία των διοικητικών δικαστών που ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους σε αντίξοες συνθήκες, λέει σε ψήφισμά της η Ένωσή τους μετά την πρόσφατη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι Διοικητικοί Δικαστές καταγγέλλουν υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης και ζητούν αποκατάσταση των συντάξεων τους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – ΦΩΤΟ edd

Διοικητικοί Δικαστές:  Σήμα κινδύνου για το ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης εκπέμπει σε ψήφισμά της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας του λόγου αυτού και οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, ενώ και οι πολίτες εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Σύμφωνα με το ψήφισμά της, μετά την πρόσφατη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησε η Ένωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «η υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό και ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι απαράδεκτες συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων διαμορφώνουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, για την ανατροπή του οποίου δεν επαρκεί η σκληρή εργασία των διοικητικών δικαστών που ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους σε αντίξοες συνθήκες».

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Παράλληλα, τονίζουν τα προβλήματα που υφίστανται για τους πολίτες. «Η διατήρηση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στη διοικητική δικαιοσύνη καθιστούν την τελευταία αγαθό πολυτελείας για τους πολλούς, ενώ η συμπίεση του δικαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών, ιδίως στις φορολογικές διαφορές, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Οι Διοικητικοί Δικαστές με το ψήφισμά τους καταγγέλλουν επίσης τις αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων τους, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, καθώς και την ανάγκη άμεσης κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές: Αναλυτικά το ψήφισμα της Ε.Δ.Δ.

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

της 12ης Φεβρουαρίου 2022

Οι διοικητικοί δικαστές:

Επισημαίνουμε ότι η υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό και ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι απαράδεκτες συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων διαμορφώνουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, για την ανατροπή του οποίου δεν επαρκεί η σκληρή εργασία των διοικητικών δικαστών που ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους σε αντίξοες συνθήκες. Από την άλλη η διατήρηση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στη διοικητική δικαιοσύνη καθιστούν την τελευταία αγαθό πολυτελείας για τους πολλούς, ενώ η συμπίεση του δικαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών, ιδίως στις φορολογικές διαφορές, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία.

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δικαιοσύνης, την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, δεσμευόμαστε δε να επιδιώξουμε τη σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων για τα θέματα αυτά, και την επίλυση του χρονίζοντος κτηριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων. Την ανάκτηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση των πολύμορφων εμποδίων πρόσβασης στη διοικητική δικαιοσύνη. Την άμεση προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, χωρίς διατάξεις που θα μειώνουν την λειτουργική και προσωπική τους ανεξαρτησία.

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Διοικητικοί Δικαστές

edd

Την αποκατάσταση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αξιώνουμε τη συμμετοχή του ΔΣ της ΕΔΔ σε όλες τις κρίσιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ